Home > > Mijn broeikasgas

Mijn broeikasgas

Foto Schlijper

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.
Sommige mensen gaan heel ver in die bewustwording. Die vogelen precies uit in hoeverre ze de planeet tot last zijn qua uitstoot van broeikasgassen. Op de website van Sicirec kun je bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel je CO2-voetafdruk (zo noemen ze dat) bedraagt. Je kunt opgeven hoeveel je reist en met welk vervoermiddel, of je vlees eet, hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Daaruit rolt dan het bedrag dat je kunt overmaken om CO2- of zelfs Klimaatneutraal te leven. Mocht de zee dan een keer over de duinen slaan, dan heeft het tenminste niet aan jou gelegen!

Incasseren
Blijkbaar is eveneens uitgerekend hoeveel CO2 een mens zélf per dag uitademt. Dat is 900 gram, oftewel ongeveer 330 kilo per jaar. In een mensenleven, uitgaande van 75 jaar, is dat 25.000 kilo. Vijfentwintig ton, kun je ook zeggen, dat klinkt nog erger! En dan heb je verder nog helemaal niks gedaan, behalve ademen!
Men schat dat in Nederland elke inwoner gemiddeld verantwoordelijk is voor een CO2-uitstoot van 11 ton per jaar. Dat is inclusief de uitstoot van industrieën die allerlei dingen voor ons maken en aan ons leveren.
Zoals bekend kunnen wij dit allemaal compenseren door bomen aan te planten. Hier of elders in de wereld. Gemiddeld zou ons dit dan per persoon een tientje per ton moeten gaan kosten.
Ik verwacht dat het niet lang meer duurt voordat de overheid dit bedrag gewoon bij iedereen gaat incasseren. Dan staat er straks op ons belastingbiljet een post 'Uitstootcompensatie'. Elke burger krijgt een persoonlijke pagina op internet onder de naam Mijn Broeikasgas, naar analogie van Mijn KPN en Mijn Postbank. Daar kun je dan precies je uitstootsaldo zien.

Mierenneuken
Heel goed dat men ons bewust wil maken van de invloed die wij als individu kunnen hebben op de klimaatverandering. Maar niet klimaatneutraal gaan mierenneuken! Want soms krijg ik het idee dat ze ons toch wel wat al te makkelijk om de oren slaan met al die tonnen CO2. Me dunkt dat we heus wel ons best hebben gedaan. We scheiden al jaren ons afval, sjouwen de flessen naar de glasbak en de kranten naar de papierbak, hangen ons huis vol met spaarlampen, kopen HR-ketels, worden massaal lid van Natuurmonumenten en kopen groene stroom. En dan heb ik nog niet eens over onze eigen CO2-absorberende volkstuintjes!
Maar dáár hoor je ze dan niet meer over! Heeft dát dan niet geholpen? Hoeveel ton CO2 scheelde dat? Wij willen ook wel eens een complimentje! En niet steeds weer dat gezeik over onze ecologische voetafdruk!
Ik lóóp al op m'n tenen!

Koffieautomaten
Afgelopen week schreef ik op Amsterdam Centraal een stuk over de milieubelasting op terrasverwarming. De GroenLinks-fractie van de stadsdeelraad in Amsterdam-Centrum wil die invoeren. Terrasverwarming is natuurlijk heel slecht voor het milieu in Amsterdam en ver daarbuiten. Maar toen ik over de CO2- footprint van de koffieautomaten bij de stadsdeelraad begon, werd daar door GroenLinks niet op ingegaan. Terwijl ik het toch serieus bedoelde. Want hoeveel kilowatt verstoken die dingen bij elkaar in een werkweek? Hoeveel ton kooldioxide is dat per jaar? Jaaa, als je begint over terrasverwarming kun je de overheidskoffiemachines niet buiten schot laten! Dan moet je van GroenLinks tot Rechts de hand in eigen CO2-boezem durven steken! De muren van warme lucht bij de ingangen van warenhuizen aanpakken. De megaverspilling aan reclameverlichting in de stad gaan milieubelasten.
Want selectief klimaatneutraal denken willen we natuurlijk niet! Dat zou niet eerlijk zijn...

Bron cijfers: Bosbouwbeleggingen.nl, Sicirec.org


vier reacties op "Mijn broeikasgas"

dave
-1-  dave:
Groen Links = zure, irritante, betweters met hun eeuwige linkse gelijk, vervelende partij, vervelende onprettige mensen, drammerig, tunnelvisie, contact met het volk allang kwijt, elitaire, naar, dom en het zijn import-amsterdammers die wel even komen vertellen hoe wij moeten leven en denken. Ze maken ondernemers dood......maar goed, Tara Sing Varma, Duyvendak, Mohammed Rabbea.....dan weet u genoeg.
Arnoud de Jong
Zo, dat lucht op, hè Dave? ;-)
Ben toch altijd weer gelukkig als ik iemand kan helpen ontstressen.
John Zwart
-3-  John Zwart:
“Ik loop al op mijn tenen”
Dit is de beste zin uit dit stuk.
Ik moest erom lachen, maar eigenlijk is het triest.
We moeten ons zorgen maken, we moeten natuurlijk proberen wat aan (vermijdbaar) gedrag van onszelf kan worden gecorrigeerd. Maar inderdaad, er zijn grenzen aan. En als er verder niets gebeurt (bijvoorbeeld ontwikkelingen in de vervoerssector die werkelijk revolutionair zijn) blijft het gerommel in de marge. Waarbij de verdeling van het 'ongemak' volledig willekeurig uitpakt. Milieubelastingen vind ik so-wie-so een foute en gemakzuchtige plakpleister. Het geeft de betaler het gevoel dat hij zijn bijdrage al dik heeft geleverd en verder op de oude voet kan doorgaan en het geeft overheden een middel in handen om ontvangsttekorten weg te werken. Nog afgezien van het feit dat milieubelastingen zeer ongelijk effect hebben op het bestedingspatroon van de verschillende betalers. Wie vier keer modaal verdient kan er zijn schouders over ophalen en heerlijk verkwistend doorleven, wie aan het eind van zijn maandloon altijd een stuk maand overhoudt komt erdoor in de problemen. Hetzelfde als bij de verkeersboetes die 40% verhoogd werden. Je ziet nog steeds mensen met 150 of hoger over de linkerbanen scheuren. Vast geen toeval dat dit meestal wagens in de aanschafklasse boven de 25.000 euro zijn.
Bart
-4-  Bart:
He, Arnoud, dank je wel voor het 'onstressen' van 'Dave', anders had ik het moeten doen, maar dan was de server van AC mogelijk op tilt gegaan...
Maar nu ter zake: goed stuk, want net zo min als de zgn. 'Energielabels' voor woningen(die dus niet deugen), is er een werkelijk goede maatstaf voor vervuiling of verspilling van energie: omdat er zoveel verschillende factoren en manieren zijn om het milieu om zeep te helpen. 'footprints' is een zeer omstreden meetmethode, zoals vele andere. Mijn advies: begin gewoon met na te gaan wat men zelf als mogelijke luxe beschouwt: iedere dag in bad, of net als vroeger 1 x in de week, 1 minuut korter douchen, de cv uit als je een dag weg gaat etc., etc. Simpel toch?
SPAARLAMPEN!!!, Overbodige apparatuur de nek omdraaien,GEEN nieuwe FLATSCREEN van 80 inch kopen, ga je toch gewoon naar de bios, kun je thuis toch niet nabootsen. En laat die kut-auto gewoon staan als je toch naar de disco gaat (scheelt je een mega boete en ontzegging van je rijbewijs voor 100 jaar!)En zo verder, we weten het best, behalve onze kinderen, die denken dat alles te koop is, over alles te onderhandelen is, en vooral aan zich zelf...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.