In Dresden rijdt hij al, de CarGoTram. In Wenen hebben ze de GüterBim. Als het aan milieuwethouder Hester Maij ligt komt er ook in Amsterdam een vrachttram. Hij zou moeten worden ingepast in de dienstregeling van de 'gewone' tram, want feitelijk ligt het spoor er de meeste tijd ongebruikt bij.
Maar Maij gaat het nog precies laten onderzoeken en begin volgend jaar komt ze met haar bevindingen. De passagierstrams mogen er natuurlijk geen hinder van ondervinden.
De reden voor het inzetten van CarGoTrams is uiteraard de aanzienlijke luchtvervuiling en de verkeershinder die de talloze vrachtwagens in de stad veroorzaken. De CarGoTram kan een schoon alternatief zijn om winkels te bevoorraden. Verwacht wordt dat de hoeveelheid fijnstof met twintig procent daalt.
Het is een goed plan, dat overigens in een ver verleden al eens eerder is geopperd als ik mij goed herinner. Zelfs de Kamer van Koophandel is enthousiast.
Zorgen over de kosten hoeven we ons niet te maken, want volgens de wethouder levert het juist geld en extra banen op.
"Dat zou dan weer eens wat anders zijn!", hoor ik u nu denken.

Het idee van de vrachttram staat of valt natuurlijk met een goede implementatie. Er zullen voldoende overslagpunten rond de stad moeten zijn. Mij lijkt ook dat binnen de stad zijsporen moeten worden aangelegd, opdat de CargoTram niet in de weg staat als de passagierstram erlangs wil. Elektrische wagentjes moeten zorgen voor verdere distributie van de goederen.
Ook aan de veiligheidsaspecten moet veel meer aandacht worden besteed dan bij de huidige tram gebeurt. Er liggen namelijk nog steeds twee rapporten van de toenmalige Raad voor de Transportveiligheid waarin de vloer wordt aangeveegd met de veiligheid van trams in het stadsverkeer. We schreven daar al eerder over. Een mooie gelegenheid dus om de héle rail-infrastructuur in dit opzicht nog eens kritisch onder de loep te nemen! Wij willen geen CargoCowboys die met de vonken uit de bovenleiding door de stad scheuren...
Klik op de foto linksboven om de hele CargoTram te zien.
Bron tekening: Wikipedia.
Ik kan me niet voorstellen dat dit hele project van de grond zou kunnen komen.