Home > > FF dimmen

FF dimmen

Lantaarnpalen langs de kant van de weg, flikkerende reclameborden aan de gevels, oranje knipperende stoplichten, etalages met schelle tl-lampen, fietsers met verlichting voor en achter die je weg kruizen. En ook, schimmen achter de ramen in de huizen, felverlichte kantoren en hele wegen van licht langs de landingsbanen van Schiphol.

In de stad is het - met dank aan het kunstlicht - eigenlijk nooit echt donker. De Belgen, ook de domste niet, weten dat al langer en vragen er jaarlijks tijdens de nacht van de duisternis aandacht voor. Een maand geleden ontpopte Stichting Natuur en Milieu eenzelfde initiatief in Nederland onder de noemer 'Laat het donker worden'.

Laat het donker worden. Dat is wat ik steeds denk als ik uit mijn raam kijk. Laat het donker worden. Het klinkt als een melodie in mijn hoofd. Laat het donker worden... Dat wil ik uitschreeuwen tegen het kantoorpand aan de overkant. Dag en nacht. Op werkdagen en in het weekend brandt daar namelijk het licht op de toiletten.
Écht overlast bezorgt het licht niet. En eerlijk is eerlijk, Amsterdam kent zwaardere problemen. Toch, een beetje jammer voor het milieu is het wel. Een grove berekening: het kantoor telt vier etages met elk een centrale hal en één dames- en één herentoilet waar het licht altijd brandt. Dat zijn toch al snel twaalf lampen. Stel dat er van 7 uur 's ochtends tot 19 uur 's avonds mensen in het pand aan het werk zijn, dan branden die lampen dus 12 uur per dag onnodig. Tel daarbij op het weekend. Dat brengt de teller op 108 verspilde branduren per week. 39420 uur per jaar. Door heel simpel aan het einde van de dag de schakelaar om te draaien, scheelt dat een ietsepietsie minuscuul klein micrograadje in de opwarming van de aarde op een jaar. Hoeveel kantoorpanden zouden er in Amsterdam staan waar de lichten nodeloos branden? Daarom: ff dimmen!

twaalf reacties op "FF dimmen"

Rick II
-1-  Rick II:
Misschien is na het mislukken van de hele Kyoto-conferentie wel weer tijd voor die jaren '70 tv-spotjes over energiebesparing. Met bijbehorende folders en posters. Je herinnert je vast nog wel de aardbol verkleedt als langzaam smeltende kaars.
Ton
-2-  Ton:
Grappig, de belgen verlichten hun snelwegen ook. Wij doen dat alleen in de randstad.

Maar die lampen in de kantoorpanden branden niet zomaar.. Dat zijn de vluchtroutes, stel dat er nog iemand achter gebleven is.. Ik weet niet hoeveel mensen bij jou op kantoor werken; maar een beetje pand van 4 verdiepingen controleer je niet zomaar. Meestal zijn er nachtwakers aanwezig die regelmatig hun rondes moeten doen. Moeten die maar met een infrarood bril door de gangen lopen?

En energie besparen is wel leuk hoor... Maar doe het dan echt: weg auto. weg huis met verwarming en stroom, weg westerse wereld waar niemand nog een dag zonder energie kan..

Hoeveel energie kost het trouwens om amsterdam-centraal.nl in de lucht te houden? En de computer waarmee je dit artikel getikt hebt draait toch wel op zonnenergie? ;-)
Pieter
-3-  Pieter:
Ton, je moet niet zeuren. Je redeneringen kloppen van geen kant. Een beetje bewegingssensor en je bent af van het dag en nacht laten branden omdat er eventueel wel eens iemand 'vast' zou kunnen komen te zitten of omdat er eens in het uur iemand even langs moet lopen om te kijken of er een dief is.
Hoeveel energie gebruikt wordt en hoeveel er werkelijk nodig is, daar zit natuurlijk een groot verschil tussen. Dit betekent echter niet dat we moeten besparen op de energie die nodig is, maar juist op hetgeen we verbruiken zonder noodzaak.
-4-  :
In het kantoorpand waar ik werk, het Amsterdams Ondernemers Centrum zijn 's nachts de lichten uit. Met een simpele bewegingsdetector springt het licht aan. Simpel en effectief!
maurice
-5-  maurice:
In min opleiding Human Engineering houden wij met ontwerpen van nieuwe gebouwen al rekening met dit verhaal.

elke ruimte een bewegings- en lichtsensor
Tristan
-6-  Tristan:
wat een linkse k*tsite is dit zeg..echt alle artikelen hebben een negatieve toonzetting, de reacties zijn al geen haar beter. Niet klagen; alternatieven aandragen!
Sanne
-7-  Sanne:
weetje waar ik zo'n hekel aan heb?? Dat er mensen zijn die zonder enig respect reageren. Reageer dan niet sukkel! En als het dan zo'n kutsite is volgens jouw zet er dan geen sterretje. Dan lijkt het alleen maar alsof je het nog erg vindt om te zeggen ook. Kom op man. Ik ken je niet.. misschien ben je eigelijk wel heel zielig (en dat bedoel ik dan niet sarcastisch ofzo). Misschien zit je wel in de problemen of wat dan ook. Maar als het dan zo'n kutsite is volgens jouw zeg het dan zonder sterretje.
Tristan, ik weet niet in welke omstandigheden jij dit hebt gezegd, maar ga toch niet zo mee in de massa van nederlanders. Weetje wat de massa van de nederlanders doet?? Die is enkel en alleen met zichzelf bezig. Tristan ik wens je veel succes in je leven. Dag!
Groeten Sanne
Sigi
-8-  Sigi:
Ik denk dat Tristan zich gewoon een beetje verveelde...
Sanne
-9-  Sanne:
aha :P
Sanne
-10-  Sanne:
maar t was ook een beetje bedoeld voor onze wereld hoor! Als ik de mensen om me heen zie.. zie ik vaak vooroordelen.. en daar heb ik egt hekel aan! maarja.. dat zijn mijn frustraties
Tet
-11-  Tet:
Sanne wat maak je je druk om. Kun je je energie niet ergens ander op botvieren? Die jongen verteld zijn mening en jij trapt hem de grond in. Lekker volwassen, er mag hier toch door IEDEREEN gereageerd worden. O,ja ik vind dat Tristan gelijk heeft. Linkse hooligans!!
Sigi
-12-  Sigi:
@ Tet
“er mag hier toch door IEDEREEN gereageerd worden”
Inderdaad dus ook door Sanne.

Of is dat te ingewikkeld en scheld je liever zelf?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.