Home > > Eindspel bij Gambit

Eindspel bij Gambit

gambit
‘Eerste indruk: rechtsomkeert...’ is de titel van een tijdschrift dat in 2001 verscheen bij het 20 jarig bestaan van schaakhuis Gambit. Rechtsomkeert was ook mijn gedachte toen ik er voor het eerst binnenstapte, op zoek naar mijn broer. Ik zag een door tl-balken verlichtte pijpenla, bruingele muren van de rook met aan de zijkanten tafels, met daarop schaakborden. Een beetje morsig. Op een of andere manier voelde ik me er ook niet welkom, maar dat lag waarschijnlijk meer aan mezelf dan aan de aanwezige schakers: ik schaak niet en ik had daardoor het gevoel dat ik er niets te zoeken had, behalve mijn broer. Ook voelde ik dat het iets anders was dan een ‘gewoon’ café, anders ook dan een stamcafé. Wat maakte Gambit dan anders?

In het tijdschrift noemde iemand Gambit een schaakhol en de bezoekers holbewoners. Maar ook: ‘Een bonte mix van rare snuiters. Bijzonder leuke en interessante mensen, sommigen wat wereldvreemd, érg wereldvreemd, maar allemaal met hun eigen verhaal, eigenaardigheden en gewenste aanpak. En aardig, onverwacht grappig, intelligent en origineel’.

Of mijn broer er die eerste keer wel of niet was weet ik niet meer. Ik dronk er een Duvel en kwam er daarna onregelmatig, als altijd op zoek naar mijn broer. Als ik hem nodig had, als ik hem even wilde spreken ging ik naar Gambit of belde ik naar Gambit. Hij leek er zo’n beetje te wonen. En dat gold niet alleen voor hem.
In de loop der jaren ben ik Gambit gaan waarderen, ik zag er veelal dezelfde mensen, waarvan ik er een paar wat beter heb leren kennen. Wat die mensen bond was schaken, praten, het oplossen van het dagelijkse cryptogram en bier -uit flesjes- en een borrel. Mijn broer belandde achter de bar en ik begreep dat veel vaste klanten ook regelmatig achter de bar stonden. Als ik me al eens zorgen maakte over mijn broer, dan wist ik dat als er wat aan de hand zou zijn, ik wel door zijn mede holbewoners gewaarschuwd zou worden. Een geruststellende gedachte.

Gambit moet per 1 december dicht. Eigenaar Menashe Goldberg overleed begin dit jaar en zijn erfgenamen willen van Gambit en vervolgens van het pand af. Wat Goldberg daar over gedacht zou hebben kunnen we niet weten, voor de vaste klanten van Gambit - die er soms al meer dan twintig jaar lang komen - is het in ieder geval een drama. Voor hen is Gambit meer dan een schaakcafé, het is hun huiskamer, waar ze avond aan avond, schaken, schaken op internet, ouwehoeren, drinken of een blik op de tv werpen. Waar moeten ze heen? Het voelt voor hen alsof hun huiskamer afgepakt wordt. ‘Het zal een rare kerst worden’, zei een van de holbewoners deze week toen de sluiting van Gambit onafwendbaar bleek.

Lydia van der Weide, een van degenen die ook achter de bar stond, schreef bij het twinig jarige bestaan over Gambit: ‘De zekerheid dat er nooit, never iets gebeurt in ons hol, maar dat toch geen avond hetzelfde is. Het hol lokt en waarom weet niemand. Maar sommige raadsels hoeven niet opgelost te worden. Laten we Gambit gewoon maar koesteren...’
De zekerheid, dat er nooit iets zou veranderen, dat Gambit er altijd zou zijn, is loos gebleken. Koesteren kan nog maar even, tot en met woensdag aanstaande. Daarna is het exit Gambit.

Misschien weet u een nieuwe huiskamer?

zes reacties op "Eindspel bij Gambit"

Philip (ex vrijdagavond barman)
-1-  Philip (ex vrijdagavond barman):
OMG. Iets anders dan Gambit bestáát er simpelweg niet. En inderdaad, voor sommige vaste klanten (en barmensen) zie ik het verdere bestaan ook somber in. Ik twijfel niet dat er een club zal zijn die het schakend deel enigszins onder de hoede neemt, maar de mensen zijn hun honk kwijt.

Vervloekt zij het stomme yuppenappartement waartoe het zal verworden.
Jurriaan
-2-  Jurriaan:
Eeuwig zonde dat Gambit verdwijnt. Een aanslag op het Amsterdamse schaakleven!
Robert Dorré
-3-  Robert Dorré:
Een 'knoeier' ben ik schaak-technisch gezien. Heel jong begonnen, nooit lid geworden van een club. Maar toch steeds liefhebber en regelmatig beoefenaar van het schone denkspel. Het hol op de Bloemgracht was een romantisch monument dat ik, uit waarschijnlijk misplaatste schroom voor de echte schaker, nooit heb gewaagd te betreden. Deze ijdelheid spijt me meer dan ik nu kan zeggen.
Joris van Vuure
-4-  Joris van Vuure:
Gambiet was een hol waar de muren geel van de rook waren en de stamgasten met neergeslagen ogen op hun barkruk zaten te wachten op het sluiten. De kroeg dreef op de passie en bezetenheid van de eigenaar, de vaste schare bezoekers en de wetenschap dat er nooit wat zou gebeuren maar elke avond toch anders zou zijn. Toen de eigenaar het eindelijk voor elkaar had zichzelf dood te drinken verloor de tent zijn ziel en ging het vlammetje langzaam uit. De mensen die de tent ruim vijf en twintig jaar eerder hadden zien open gaan zaten er deels nog steeds. Men had het allemaal zien aankomen maar zich niet verzet, de energie was er uit, de fles was leeg. Na afloop van mijn werk op vrijdag ging ik de laatste jaren regelmatig bij Nel een jus halen, het hol had een onverklaarbare aantrekkingskracht op me. Die periode is nu afgesloten. Een groep vaste bezoekers verhuisde naar de Laurierboom en nam het materiaal mee. De unieke sfeer blijft nog slechts in de herinnering hangen. Het is tijd voor wat nieuws!
Rob Loose
-5-  Rob Loose:
Van al die vergane passie word ik een beetje melancholiek.
De locatie en de spelersruimte van Gambit waren een unieke twee-eenheid. Dat was dus eenmaal.
Oké, het is tijd voor iets nieuws. Dus veel succes daar op of bij de Laurierboom.
Rob L.
Alex
-6-  Alex:
Er zijn genoeg van al de andere... er was maar een Gambit. Uniek. Een oasis. Het was plekken zoals Het Gambit dat maakt Amsterdam zelf een uniek plek. Door het verliezen van Het Gambit is Amsterdam een klein beetje minder interessant. Jammer. Heel, heel jammer. Amsterdam begint stuk voor stuk, te lijken op alle andere steden, en dat maakt me treurig.
Alex

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.