Home > > Warmte moet je zelf maken

Warmte moet je zelf maken

Bijlmerflat
De Bijlmer is een wijk van extremen. Geen buurt zo uitbundig vrolijk als de mijne op een tropische zomerdag. Maar vandaag is het andere uiterste. Het grauwe beton van de flat biedt met zijn natgeregende aanslag een nog troostelozer aanblik dan anders. De overvloedige regenval heeft de putdeksels opgetild en nu hangt buiten een doordringende rioollucht.

In de binnenstraat galmt het Spaans van twee Dominicanen die luidruchtig ruzie maken. Een affiche kondigt op het mededelingenbord de uitvaart aan van een Ghanese man. Aan de kleurenfoto te zien was hij nog geen veertig.
Gistermiddag begaf de warmwaterinstallatie het, toen buiten natte sneeuw tegen de ramen sloeg en voor het eerst dit jaar in vijfhonderd appartementen tegelijk de kachel werd aangedraaid. In het ketelhuis staat vier centimeter water en de installateur is nog altijd aan het werk. Geen warme douche, geen verwarming. Buiten wordt het alweer donker, al is het nauwelijks licht geweest. Er zijn dagen dat ik de Bijlmer haat.

"Hee man, alles rustig?" vraagt de onderbuurman, leunend tegen de post van zijn voordeur als ik diep weggedoken in mijn kraag terugkom uit het winkelcentrum.
"Koud", brom ik. "Buiten en binnen."
Hij grijnst en neemt een slok van zijn dieprode drank. In het glas drijven twee ijsklontjes. "Warmte moet je zelf maken", antwoordt hij.

zes reacties op "Warmte moet je zelf maken"

Linda Lee
-1-  Linda Lee:
Leuk stuk!
Mooi zo'n inspirerende buurman en wat een gave zo'n innerlijke warmte.
Sigi
-2-  Sigi:
Heb er ruim 22 jaar gewoond, mis het zo.....
Arnoud de Jong
Mooie sfeertekening!
sweet
-4-  sweet:
Ik krijg het er warm van. I LOVE THE BIJLMER
peter groenhuis
-5-  peter groenhuis:
De bijlmer zou moeten herbouwd. Veel groen en geen beton.
Aangezien er in de bijlmer veel kinderen wonen is het een noodzaak om dat optelossen. Ga er van uit dat kinderen die zich vervelen, Lastige kinderen zullen worden. Misschien zelfs probleem kinderen. Als ze wat te doen hebben zullen ze echter niet probleemkind worden. Bijlmer is een grote wijk, en zou opzich een aparte gemeentedienst/reineging kunnen hebben. Ook een veilige woonsituatie met rotondens en trams die op verhoogde railsen rijden met geluidswallen.

Met een beetje Hulp en Steun zou de bijlmer HET groene hart van amsterdam worden.
krediet crisis
-6-  krediet crisis:
Natte sneeuw, nog even wachten..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.