Home > > Het is de liefde voor Amsterdam

Het is de liefde voor Amsterdam

Onderstaand artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Het Parool van vrijdag 25 november 2005
Tekst: Bart van Zoelen

Parool 25 november 2005
Laten we de kloof tussen de politiek en de burgerij eens dichten. Na de politieke aardverschuiving die Pim Fortuyn veroorzaakte, hadden politici er de mond vol van. Lodewijk Asscher, nu fractievoorzitter, maar toen net verkozen als raadslid voor de PvdA, voegde de daad bij het woord en nam in 2003 bet initiatief voor de website Amsterdam Centraal. 2,5 jaar later vertrouwen vijftien correspondenten hun ongenoegens over Amsterdam toe aan een weblog dat dagelijks door ongeveer vijftienhonderd mensen wordt bezocht.

Niet dat voortdurend de vinger op de zere plek wordt gelegd. Het weblog is geen klaagzang over wat in de stad zoal niet schoon, heel of veilig is. Een discussie over een onduidelijke voorrangskruising aan de Spiegelgracht wordt afgewisseld met een discussie over de kassameisjes van de C1000 op het Buikslotermeerplein. Dat zijn de liefste kassamejuffrouwen van de hele wereld, bezweert één correspondent. Nietes, reageert een lezer. 'Geef mij maar de caissières van de AH op het Bijlmerplein.'

'WE HEBBEN METEEN GEZEGD: GEEN ZEIKSITE'
"We hebben van begin af aan gezegd: het moet geen zeiksite worden," zegt drijvende kracht Merel Roze. De van haar eigen weblog bekende tekstschrijver doet eens in de twee weken verslag vanuit stadsdeel Oud Zuid. Of zoals ze Amsterdam Centraal trots toevertrouwde in een verrassend luchtig stukje over het groepje hangjongeren dat vorig jaar de buurt vanuit de Diamantbuurt onveilig maakte: 'De Pijp is voor mietjes.'

Geen bloed aan de paal op Amsterdam Centraal. Correspondent Hans Frederiks schrijft vanuit de binnenstad en de oostelijke eilanden bijvoorbeeld over de spandoeken tegen minister Verdonk, maar ook over de wel erg steile fietsersbrug bij Artis. "De stukjes hoeven niet perse politiek getint of controversieel te zijn," zegt bij. "Ze mogen gaan over alles wat ik zoal meemaak in de stad en die typisch zijn voor de stad."

"In de Vrolikstraat was ik actief in het buurtwerk," zegt Stefan Kleintjes, correspondent in Oost en de Watergraafsmeer. "Dit zie ik als een manier om dat werk voort te zetten." De leefbaarheid in de stad verbeteren noemt hij een nobel doel. "Maar ik weet niet of we dat bereiken," zegt de kinderdiëtist. Van al zijn stukken zorgde dat over borstvoeding in het openbaar nog voor de meeste ophef.

'Als een goede discussie op gang komt, vind ik dat heel leuk, maar het idee dat we zo de wereld veranderen heb ik niet," zegt Frederiks, in het dagelijks leven redacteur van computertijdschriften. Wat alle artikelen op Amsterdam Centraal gemeen hebben? "Liefde voor Amsterdam," zegt hij.

"We merken wel dat er veel belangstelling is voor Amsterdam Centraal," zegt Kleintjes. "Ik kan me voorstellen dat een zichzelf respecterende politicus de site gebruikt om te bekijken wat in de stad leeft." Het is alleen jammer dat nog niet veel politici zich in de discussies mengen. Amsterdam Centraal zou graag zien dat zij zelf online hun beleid verdedigen.

Stadsdeelbestuurders als Saranna Maureau en Werner Toonk (beiden Oud-West) hebben al een weblog, weet Roze, en zijn dus gewend aan de digitale gemakken van deze tijd. "De meeste politici moeten nog leren met deze media om te gaan, waar burgers kunnen schrijven wat maar in hen opkomt en waar zij best heel grof kunnen zijn," concludeert Frederiks.

De website dient dan ook niet als applausmachine voor de PvdA. Het weblog is dan wel ontstaan op initiatief van Asscher, maar de partij bemoeide zich verder niet met de artikelen. Van tijd tot tijd krijgt de partij er zelfs flink van langs. "Lodewijk zei altijd: 'Val de PvdA maar aan. Dat is alleen maar goed.' Ik geloof dat maar twee van ons de PvdA steunen," zegt Roze.

Wel betaalde de partij tot voor kort maandelijks de veertig euro die nodig zijn om een website onder te brengen bij een profiteer en vergaderde de redactie eens in de zes weken op de kamer van Asscher op het stadhuis. Dat is nu afgelopen. Sinds deze maand neemt AT5 de kosten voor zijn rekening.

"Wij zijn echte Amsterdammers, geen belanghebbenden, geen politiek strijders," zegt Roze. "Het geweten van de stad? Dat klinkt wel mooi."

Samenwerking met AT5
Doordat bezoekers van de AT5-website met één druk op de knop bij Amsterdam Centraal belanden, hoopt de redactie dat meer Amsterdammers de website zullen weten te vinden. Voor AT5 is de samenwerking profijtelijk, omdat de website wordt uitgebreid met een podium waarop volgens hoofdredacteur Erik van Zwam 'de wat zwaardere maatschappelijke discussies' worden gevoerd.

Reageer op "Het is de liefde voor Amsterdam"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.