Op huizenjacht

Veel sociale huurwoningen worden verkocht, maar staan lang leeg.

Als je een huis wilt in Amsterdam, moet je in Rotterdam gaan zoeken. Deze opbeurende mededeling kreeg ik tien jaar geleden te horen van een kennis die werkte bij een Amsterdamse woningcorporatie.

Een paar maanden geleden was het zover: ik moest op zoek naar een huis in deze stad. Ik schakelde vrienden en kennissen in bij mijn zoektocht, die me in contact brachten met huiseigenaren en makelaars en oproepen voor me plaatsten op twitter en facebook. En zo kom je in een wonderlijke wereld terecht.

Van 8 tot 8, maar verder niet...!

Amsterdam heeft een naam hoog te houden in het stuntelen en aanmodderen met geldverslindende projecten, waarvan nut en draagvlak op z'n zacht gezegd op maatschappelijk niveau ter discussie staan. Ik noem maar even de Noord-Zuidlijn en muziekmakerscentrum MuziQ, waarover elders ruimschoots...

Is 1012 onbewoonbaar verklaard?

Het postcodegebied 1012 (onder meer 'de Wallen') is al jaren het toneel van strijd en discussie tussen bovenwereld en (soms vermeende) onderwereld. Prostitutie, witwassen, vrouwenhandel en andere illegale activiteiten worden teruggedrongen en vervangen door legale bedrijvigheid. Maar wordt daarbij de functie van 1012 als woongebied niet teveel over het hoofd gezien?

Plastic soep

Foto: Arnoud de Jong

Er zwerft veel teveel plastic afval in ons leefmilieu. Dat is niet alleen lelijk en smerig, maar ook nog eens slecht voor mens en dier. Daarom organiseert Plastic Whale op 4 september aanstaande het 'Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen'. Het is uiteraard de bedoeling dat u daaraan meedoet.

Charles Breijer, fotograaf in bezettingstijd, overleden

Definitieve afsluiting Jodenbuurt bij de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam (1942) De gisteren op 96-jarige leeftijd overleden Charles Breijer kwam uit Den Haag, maar een belangrijk deel van zijn werk als fotograaf schoot hij in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de groep  De Ondergedoken Camera , die het leven onder Duitse bezetting...

Parkeren duurder? Dan ook meer service!

Parkeerdruk - Foto: Arnoud de Jong

De gemeente verhoogt bijna routinematig jaarlijks de prijs van een parkeervergunning met vijf procent. Een duidelijke verantwoording wordt daarbij nooit gegeven. Laat staan dat de prijsverhoging ook leidt tot een betere service aan de vergunninghouders. Want op dat gebied is nog wel een duidelijke slag te maken.

Ga toch lopen!

Lopen is gezellig

Het beste verweer tegen de draconische bezuinigingen op het OV die ons te wachten staan is een boycot. Gewoon niet meer (of zo min mogelijk) gebruiken. Lekker gaan lopen of fietsen. Dat is goedkoper, gezonder en gezelliger.
Wat laten we eerlijk zijn: zó'n genot is het nu al niet, dat openbaar vervoer. En straks dus helemaal niet.

Nog minder regels voor taxi's?

Taxi's op het Frederiksplein

Vanaf 1 oktober kan iedereen een taxibedrijf beginnen. Het is dan namelijk niet meer nodig om een verplicht examen af te leggen, waarmee de overheid goede van dubieuze ondernemers probeerde te scheiden. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vindt dat het taxirijbewijs voor chauffeurs ook kan worden afgeschaft.

Openbaar vervoer Amsterdam, aanbesteden of niet?

Centraal Station

In de nieuwe rubriek Enerzijds - Anderzijds laten we steeds twee mensen aan het woord die over een bepaald onderwerp verschillende opvattingen hebben. In de eerste aflevering zijn dat Chris Vonk, woordvoerder van reizigersvereniging Rover, en Laurens Ivens, gemeenteraadslid voor de SP. Ze zijn beiden voor goed openbaar vervoer, maar verschillen van mening wanneer het gaat over de aanbesteding van het OV in Amsterdam.