Home > > Charles Breijer, fotograaf in bezettingstijd, overleden

Charles Breijer, fotograaf in bezettingstijd, overleden

Definitieve afsluiting Jodenbuurt bij de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam (1942)

De gisteren op 96-jarige leeftijd overleden Charles Breijer kwam uit Den Haag, maar een belangrijk deel van zijn werk als fotograaf schoot hij in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de groep De Ondergedoken Camera, die het leven onder Duitse bezetting vastlegde. Hij was een van de weinigen die het afsluiten van de Joodse wijk in Amsterdam fotografeerde, maar ook het gewapend verzet en beelden van gevangen NSB'ers maken deel uit van zijn werk. Fascinerende foto's, die een nu onvoorstelbaar Amsterdam laten zien.

Hitler-persiflage 1945 - Charles BrijerOnline is een groot aantal van zijn Amsterdam-foto's te zien. Bijvoorbeeld zijn bevrijdingsfoto's bij het Nederlands fotomuseum. Met misschien wel de treurigste Hitler-persiflage die ik ooit zag. En kijk eens naar die foto van een 'BS'er bij het portret van Hitler bij bord Kommandantur'. Gemaakt op het Museumplein, mei 1945. Onherkenbaar.

Nog veel meer is te zien op de site van Het Geheugen van Nederland 458 foto's gemaakt in Amsterdam tijdens de oorlog en kort na de bevrijding. Met de afsluiting van de Kloveniersburgwal en de Nieuwmarkt voor Joden. Een serie van een man die met een netje gemorste kolen uit de gracht schept bij een kolenhandel op de Schinkelkade.

Gearresteerde NSB-ers eten voedsel in loods, Levantkade, Amsterdam (mei 1945) Charles BreijerGearresteerde NSB'ers in 1945, die in een loods aan de Levantkade te eten krijgen, naast foto's van de inbeslagname van wapens, van houtsprokkelende mensen en andere fotografen met verborgen camera's.

En dan opeens tussendoor foto's die ook nu gemaakt hadden kunnen worden. Fietsen in de sneeuw aan een gracht bij de Leidsestraat, een boomstronk aan de Kruislaan, maar dan niet omgehakt wegens ziekte of een wegomlegging, maar afgezaagd door mensen die brandstof nodig hadden. Een man die met een tapijt over zijn schouder over straat loopt, maar dan een tapijt waarin geweren zijn gerold.

Hele gewone, moderne foto's eigenlijk, gemaakt in een ongewone tijd. Ga er dit weekeinde maar eens goed voor zitten: Charles Breijers Amsterdam-foto's in Het Geheugen van Nederland.


twee reacties op "Charles Breijer, fotograaf in bezettingstijd, overleden"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Op die foto-sites pakken ze het toch een beetje raar aan. Meestal wordt namelijk de afkorting BS gebruikt voor Binnenlandse Strijdkrachten. Officieel blijken ze volgens Wikipedia inderdaad Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten te heten, maar dat resulteert in de afkorting NBS. Daar lees je dus geheid NSB.
Ook in ons artikel hier is het fout gegaan, dus heb ik het maar even verbeterd. ;-)
We willen tenslotte niet dat iemand uit het voormalig verzet postuum een NSB-er wordt genoemd en daardoor wordt aangeduid als zijnde 'fout in de oorlog'.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Binnenlands..
Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:
@Arnoud, inderdaad verwarrende afkorting. Voor de goede orde: de gearresteerde NSB'ers die nu nog genoemd worden, waren dan weer wel NSB'ers.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.