Amsterdam klopt steeds minder

Haarlemmerdijk. Foto: Arnoud de Jong.

Maartje Luif is journaliste en schrijfster. Volgend jaar verschijnt haar debuutroman. Ze is geboren en getogen in Amsterdam, maar woont de laatste jaren in het Belgische Leuven. Dat blijft niet zonder gevolgen...

‘Ik weet nooit welke de Haarlemmerstraat is en welke de Haarlemmerdijk’, zei iemand op Twitter.
Mijn eerste innerlijke reactie was: o, maar dat kan ik je wel vertellen. Mijn hersens kraakten en de inktkop schoot naar de Haarlemmerbuurt, begon een kaartje te tekenen en maakte de vonk voor mijn volgende reactie: euhm, hoe zat het ook alweer na de Nieuwendijk? Er werden stukjes opengelaten, er werd een tweedehandsklerenwinkel getekend, een Oost-Indisch huis en een kruising met om het hoekje coffeeshop Siberië. Maar tussen al die highlights zaten witte vlekken, straten die ineens ophielden, grachten die in het niets eindigden en kruispunten waar ik de naam niet van wist.

Politiek op de iPad

iPad in de Gemeenteraad

Ons leven wordt steeds digitaler, dus ook de overheid en de politiek. Zowel op het Binnenhof als in de rest van het land stapt de volksvertegenwoording massaal over op de iPad. Dat papierloos vergaderen scheelt veel printkosten en spaart het milieu, maar in de beeldvorming van de burger heet het al gauw ‘zakkenvullerij’. Vandaar dat veel politici terughoudend zijn om met hun tijd mee te gaan.

Verbouwleed met de Biereco's

Dakdekkers. Niet gerelateerd aan dit verhaal.

Zondagochtend vroeg sta ik met mijn blote voeten in een natte plas op onze slaapkamervloer. Niet de eerste keer. Ik verwens onze dakdekker, die als sinds 13 juni vorig jaar bezig is ons dak lekvrij te maken. Deze beun-de-haas bakt er helemaal niks van. Het is een gebed zonder end.

Het Beeldverhaal en Theo van Gogh

Afgelopen zaterdag stond echt in het teken van het Beeldverhaal, met een grote B. Twee ‘Beeldverhalen’ vierden feest: overdag beleefde de Amsterdamse stripwinkel Het Beeldverhaal zijn feestelijke heropening op een fraaie nieuwe locatie aan de Bilderdijkstraat, terwijl ‘s avonds de VPRO haar eerste uitzending van tv-programma Beeldverhaal op televisie uitzond. Het meest memorabele detail van deze dag: in de nieuwe graphic novel Holy Terror van Frank Miller aan Theo van Gogh, die later deze week zeven jaar dood is.

Het Stadsarchief over Nieuw-West

Stadsarchief Vijzelstraat. Foto: Arnoud de Jong

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling die in het Stadsarchief is ingericht over Nieuw-West in de jaren 50 en 60.
Machtig interessant natuurlijk, vooral wanneer je zoals ik bent opgegroeid in de woestijn van Overtoomseveld.
Het is in vele opzichten een feest der herkenning en jeugdsentiment.
Toch hield ik er een ietwat dubbel gevoel aan over. Enerzijds was het leuk om te zien, anderzijds had het naar mijn smaak wel wat uitgebreider gekund.

Zoenoffer aan het IJ

Azartplein. Foto: Annemiek Onstenk.

Gemeente en stadsdeel Oost investeren bij het Azartplein in een pier met horeca, parkeergelegenheid en een aanlegsteiger. Dit vooral om onder een schadeclaim uit te komen van Ontwikkelingsbedrijf Converse DC, dat eerdere plannen bij de Sumatrakade getorpedeerd zag door het Havenbedrijf.
Geld voor commerciële infrastructuur, terwijl er straks wordt bezuinigd op sociale en culturele infrastructuur...

Eén blikje per dag

Gisteren zag ik een ekster chips eten. Dorito’s om precies te zijn. De vogel hupte telkens langs de zak chips op de grond. De zak werd vergezeld door blikjes Red Bull, brokken piepschuim, een fles Glorix, natte speelgoedfolders, een koekverpakking en een pakje Taxi. Allemaal zwerfafval....

Amsterdam Dance Event 2011

Amsterdam Dance Event: travel light

Deze week is het Amsterdam Dance Event. Het evenement dat elk jaar de grote namen uit de dance-industrie naar Amsterdam trekt: vier dagen lang feest, 3.000 professionals, 130.000 bezoekers op meer dan 50 locaties.

Het oude DJ-ambacht van scratchen en mixen is totaal veranderd in 10 jaar tijd door innovatie in de techniek.

Angst

Achmed Baâdoud, foto: Jeroen Mirck

Vorige week zei de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West -Achmed Baâdoud- dat zijn stadsdeel wordt beheerst door angst voor geweld.
Hij was op een bijeenkomst voor bange buurtbewoners in Slotermeer.
Zo'n uitspraak is natuurlijk heerlijk krantenvoer en dus stond het in het Parool.
Objectief gezien is de veiligheid in Nieuw-West toegenomen, maar toch blijven de mensen bang.
Statistieken helpen niet, dat blijkt.