Gisteren zag ik een ekster chips eten. Dorito’s om precies te zijn. De vogel hupte telkens langs de zak chips op de grond. De zak werd vergezeld door blikjes Red Bull, brokken piepschuim, een fles Glorix, natte speelgoedfolders, een koekverpakking en een pakje Taxi. Allemaal zwerfafval.
Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat iemand iets klakkeloos op de grond gooit en stoor me er behoorlijk aan. Het is niet alleen een smerig gezicht. Zwerfafval komt in het water terecht en mede-veroorzaakt 'plastic soep'. En dan de natuur en dieren: egels hebben bijvoorbeeld geen idee wat ze met zo'n gevonden McFlurry-beker moeten.
Via Twitter kwam ik mensen tegen die zich er niet alleen aan storen, maar er ook iets aan doen, bijvoorbeeld de Amsterdammers @Klean_NL en @ThePlasticWhale. Marius bouwt een boot van plastic afval en organiseerde in september een nuttige en gezellige schoonmaakttocht door de Amsterdamse grachten. Peter uit Amsterdam-Noord ruimt op zijn fiets dagelijks zwerfvuil op. Zijn motto is KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet.
"Veel mensen vinden het raar om zwerfafval op te rapen omdat ze denken dat dat van iemand anders is. Het WAS van iemand anders, maar nu het op de wereld ligt is het van ons allemaal. En als je het laat liggen geef je dat stuk vuil de kans om onze voedselketen binnen te dringen."
Enthousiast gemaakt raapte ik op een dag in het Westerpak mijn eerste blikje op dat eenzaam was achtergelaten onder een bankje. Mijn dochter sprong meteen van haar fiets en hielp mee. Ze vond het zelfs leuk! Intussen proberen we onze eigen straat schoon te houden. In Amsterdam-West kun je een vuilnisbak adopteren. Dat houdt in dat je de omgeving van de containers schoonhoudt, je hiervoor materiaal en de sleutel van de container krijgt en bij klachten (container kapot, grofvuil geplaatst) met voorrang wordt geholpen. Mijn dochter van 6 doet enthousiast mee met ons rondje zwerfafval en zelfs haar vriendinnen willen meeprikken. Ok, het voelt soms wel een beetje gek om als burger met een prikstok in je straat te staan, maar ook de buren reageren enthousiast. De schroom is dus snel weg.
Peter roept mensen op 11 november - de Dag van de Duurzaamheid en de dag van het gekkengetal - op om één plastic flesje op te rapen. Probeer het eens!
Waarschuwing van de Moderator: Het dumpen van verbaal zwerfafval als 'Ben je wel helemaal lekker' zal hier voortaan eveneens krachtig worden bestreden. Het is helemaal niet nodig om een auteur waar je het niet mee eens bent op een dergelijke onbeschofte en persoonlijk manier aan te spreken. Volgende keer wordt een dergelijke reactie met Singaporese onverbiddelijkheid opgeruimd.
T begint natuurlijk bij de vervuiler en van mijn part komen daar Singaporese strafmaten op.