Home > > Eén blikje per dag

Eén blikje per dag

Gisteren zag ik een ekster chips eten. Dorito’s om precies te zijn. De vogel hupte telkens langs de zak chips op de grond. De zak werd vergezeld door blikjes Red Bull, brokken piepschuim, een fles Glorix, natte speelgoedfolders, een koekverpakking en een pakje Taxi. Allemaal zwerfafval.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat iemand iets klakkeloos op de grond gooit en stoor me er behoorlijk aan. Het is niet alleen een smerig gezicht. Zwerfafval komt in het water terecht en mede-veroorzaakt 'plastic soep'. En dan de natuur en dieren: egels hebben bijvoorbeeld geen idee wat ze met zo'n gevonden McFlurry-beker moeten.

Via Twitter kwam ik mensen tegen die zich er niet alleen aan storen, maar er ook iets aan doen, bijvoorbeeld de Amsterdammers @Klean_NL en @ThePlasticWhale. Marius bouwt een boot van plastic afval en organiseerde in september een nuttige en gezellige schoonmaakttocht door de Amsterdamse grachten. Peter uit Amsterdam-Noord ruimt op zijn fiets dagelijks zwerfvuil op. Zijn motto is KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. 

"Veel mensen vinden het raar om zwerfafval op te rapen omdat ze denken dat dat van iemand anders is. Het WAS van iemand anders, maar nu het op de wereld ligt is het van ons allemaal. En als je het laat liggen geef je dat stuk vuil de kans om onze voedselketen binnen te dringen."

Enthousiast gemaakt raapte ik op een dag in het Westerpak mijn eerste blikje op dat eenzaam was achtergelaten onder een bankje. Mijn dochter sprong meteen van haar fiets en hielp mee. Ze vond het zelfs leuk! Intussen proberen we onze eigen straat schoon te houden. In Amsterdam-West kun je een vuilnisbak adopteren. Dat houdt in dat je de omgeving van de containers schoonhoudt, je hiervoor materiaal en de sleutel van de container krijgt en bij klachten (container kapot, grofvuil geplaatst) met voorrang wordt geholpen. Mijn dochter van 6 doet enthousiast mee met ons rondje zwerfafval en zelfs haar vriendinnen willen meeprikken. Ok, het voelt soms wel een beetje gek om als burger met een prikstok in je straat te staan, maar ook de buren reageren enthousiast. De schroom is dus snel weg. 

Peter roept mensen op 11 november -  de Dag van de Duurzaamheid en de dag van het gekkengetal - op om één plastic flesje op te rapen. Probeer het eens!


veertien reacties op "Eén blikje per dag"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Esther, ik weet niet hoe t bij jou zit, maar ik betaal me krom aan belastingen, waaronder voor schoonmakers wiens baan t is om schoon te maken. Blijkbaar doen ze hun werk niet goed genoeg en dan moet ik zeker hun baan naast mijn eigen baan gaan doen?? Ben je wel helemaal lekker.

Waarschuwing van de Moderator: Het dumpen van verbaal zwerfafval als 'Ben je wel helemaal lekker' zal hier voortaan eveneens krachtig worden bestreden. Het is helemaal niet nodig om een auteur waar je het niet mee eens bent op een dergelijke onbeschofte en persoonlijk manier aan te spreken. Volgende keer wordt een dergelijke reactie met Singaporese onverbiddelijkheid opgeruimd.

T begint natuurlijk bij de vervuiler en van mijn part komen daar Singaporese strafmaten op.
bert van elswijk
-2-  bert van elswijk:
Esther, prima initiatief. Jij hebt besloten iets te doen aan iets wat je ergert en dat is prima. Je voelt je er ook nog eens beter bij, wat wil je nog meer.
Laat zo'n azijnpissend type als Sjaan maar lullen; ik zou de rekensom wel eens willen zien van de kosten om op Singaporese wijze achter elke lantaarnpaal een opspsporingsambtenaar te stationeren; afgezet tegen de besparing op de nu al door mensen zoals Sjaan veel te duur gevonden schoonmakers (- ik betaal me krom aan de belastingen - ). Gewoon lekker doorgaan met wat je zelf wil en weet dat ik daar in elk geval respect en waardering voor heb.
JohnN
-3-  JohnN:
@Esther: vrouw naar mijn hart, zwerfvuil mopper je niet weg, integendeel het heeft de eigenschap van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging en jouw initiatief stopt dat af. En Sjaan... moet ik nog iets zeggen?
Sjaak
-4-  Sjaak:
Sjaan moet gewoon een IP-ban krijgen
Arnoud
-5-  Arnoud:
Als iedereen z'n kinderen zo zou opvoeden zou het afvalprobleem stukken minder zijn.
daniel schut
-6-  daniel schut:
Eigenlijk wel grappig, dat het best leuk is om samen afval op te ruimen. Dus eigenlijk dragen de onbeschaafde weggooiers bij aan de sociale cohesie in de buurt?
Suffie
-7-  Suffie:
Mmmm... ik zie er toch meer de boodschap in: "Pleur maar lekker neer, wij ruimen het wel op..." Is dat de bedoeling??
Julia
-8-  Julia:
Daar word ik nou ook schijtziek van! En als je iemand op heterdaad betrapt kun je een grote bek krijgen. Beter de onwetende uithangen zoals mijn vriend deed: ''Meneer, volgens mij heeft u iets laten vallen''
Guus
-9-  Guus:
'Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen de eigenaar de schillen en de dozen'
Net zoals Julia krijg ik na het mensen op hun weggooigedrag aanspreken vaak een scheldwoord "Dan gooi je het toch lekker zelf weg" te horen. Mensen die het de Godganse dag op verontwaardigde toon hebben over hun chef, hun werkgever en andere representanten van het gezag, anderen degraderen tot knechtenwerk. Het is dezelfde onnadenkendheid, ongemanierdheid, waarmee fietsen de doorgang versperrend worden geparkeerd, ondanks de waarschuwingbordjes tegen winkeletalages worden neergezet, fietsers in gevaar worden gebracht omdat men op een fietspad, al dan niet naast elkaar, al dan niet zónder verlichting, vaak donkere kleding dragend, rijdt omdat men tien seconden eerder op de plaats van bestemming wil. De 'ikke, ikke, ikke'-mentaliteit waarin men er vanuit gaat dat anderen zullen uitkijken, de veroorzaakt wordende problemen zal oplossen. Problemen welke Sjaan niet ziet want ze betaalt er toch belasting voor, ze begrijpt kennelijk niet dat als we allemaal een handje helpen we met zijn allen minder belasting hoeven te betalen. Esther, je opruimen is uitstekend, tot nadenken stemmend.
JohnN
-10-  JohnN:
@Guus: Er blijkt uit je reactie dat je je heel vaak ergert. Dat is niet goed, Esther heeft die ergernis in positieve energie omgezet, daar voelt een mens zich goed bij. Elke dag tegen windmolens vechten en tegen de wind in schreeuwen maakt een mens erg moe terwijl de wereld er geen haar beter van wordt. Het is dus in ieders en je eigen belang anders naar de dingen te gaan kijken, want echt: je voortdurend ergeren maakt ziek. En daar zit je dan zelf mee.
Guus
-11-  Guus:
@JohnN
Hartelijk dank voor je bezorgdheid. In hoge mate is mijn geïrriteerdheid betreffende veel dingen een 'beroepsmatige', een inspiratiebron voor mijn teksten en foto`s. Irritaties, een inspiratiebron, welke kan leiden tot een verbetering, omslag. De bijdrage van Esther, de -positieve, instemmende- reacties er onder kan de blikjes bier op straat-pleurders mogelijk tot nadenken stemmen, mensen doen nadenken over de vroegere opvoedmethodes waarin dingen alsmaar werden herhaald. Zo ouders, onderwijzers etc het al zeggen doen ze het slechts één keer terwijl onze ouders enzovoort elke keer dat we iets op straat gooiden, tijdens een winter met een losgeknoopte jas liepen e.d. "Doe dat niet" zeiden. Dankzij die alsmaar herhaling deden we het uiteindelijk ook niet meer. Tegenwoordig heeft iedereen de defaillistische instelling: "Klagen heeft geen enkele zin". Wanneer niemand klaagt, signaleert, weten we zeker dat er geen verandering ten goede zal komen. Inderdaad heeft Esther haar ergernis in positieve energie omgezet, sta er dus bij stil dat ergenis een gevoelsvorm is, zónder die gevoelsvorm kan er niks veranderen, dus ook niet worden opgevoed. Prettig weekend.
EVA
-12-  EVA:
Woon midden in 1012, ik raap zo vaak rotzooi op en gooi het in de afvalbakken, ALTIJD dezelfde types die alles op straat gooien, ik geloof niet dat er bij de onderlaag der Noord Afrikanen, Antillianen, en de Nederlandse tokkie-types een woord bestaat voor prullenbak. Zag vandaag nog een TCA-taxi al scheurend over de grachten een lege koffiebeker................hup uit zijn autoraampje flikkeren. Ga een in de Baarsjes kijken, je schrikt je rot.......wat een rotzoooi
pexte
-13-  pexte:
Esther

Je staaat gelukkig niet alleen in je inzet. zelf heb ik mij ten dpoel egsteld gemiddeld minimaal 80 l zwerfafval per dag te ruimen. mijn quotum haal ik met gemak en vaak meer dan dat, hoewel ik wel steeds greotere afstanden moet afleggen
Peter Smith
-14-  Peter Smith:
Begin dit jaar ben ik begonnen met zwerfvuil oprapen, eerst stiekem want ik schaamde mij een beetje. Maar daarna ben ik het steeds opener gaan doen en op den duur juist met opzet zo opvallend mogelijk.
Ik vond het nl. raar dat ik me eerst schaamde voor iets goeds doen en toen kwam ik erachter dat veel mensen het raar vinden om zwerfvuil op te rapen ook al zouden ze het best willen doen.
Er is veel met me gebeurd sinds ik besloten heb niet meer naar anderen te wijzen die de problemen van deze tijd moeten oplossen maar dat ik naar mezelf ben gaan kijken: is er iets dat ik kan doen? Maakt niet uit hoe klein maar ga het doen.
Veel mensen zeggen vaak "ik wil de wereld beter achter laten dan dat ik hem tegenkwam"
HIER IS JE KANS!!! Overal waar ik langs ben gekomen is de wereld achter mij een klein beetje schoner, gezonder en dus beter! Wat denk je dat dat met je eigenwaarde doet, met je geluksgevoel.
Zonder te overdrijven: ik ben er gelukkiger door geworden!

En als je het niet voor jezelf wil doen, doe het dan voor je kinderen! Want over elk stuk zwerfvuil waar je over heen stapt geef je daarmee de kans om letterlijk(!) op het bord van je kind terecht te komen.
80% van de plastic soep is afkomstig van zwerfafval. Die soep die gekruid is met pesticiden wordt gegeten door vogels en vissen en komt zodoende in de voedselketen terecht. Des te hoger je in de voedselketen staat des te meer gif krijg je binnen. En weet je wie het bovenaan in de voedselketen staat?
Als iedere niet zwerfafval-veroorzakende Nederlander eens per week één stuk zwerfafval opraapt zijn we grotendeels van probleem v zwerfafval af! Dan hoeft Sjaan jaarlijks € 12,- minder belasting te betalen. Want jaarlijks wordt er in Nederland ca € 200 Miljoen uitgegeven aan het opruimen van zwerfafval, dat is meer dan we aan het koningshuis betalen!

Opgeruimde groet,
Peter Smith van KLean.

PS. Wil je weten hoe dat zit met 1 stuk zwerfvuil per week? Lees het op mn blog: http://www.kleanworldwide.nl/?p=1060

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.