Home > > Amsterdam Dance Event 2011

Amsterdam Dance Event 2011

Amsterdam Dance Event: travel light

Deze week is het Amsterdam Dance Event. Het evenement dat elk jaar de grote namen uit de dance-industrie naar Amsterdam trekt: vier dagen lang feest, 3.000 professionals, 130.000 bezoekers op meer dan 50 locaties.

Het oude DJ-ambacht van scratchen en mixen is totaal veranderd in 10 jaar tijd door innovatie in de techniek.

In het verleden speelden zich kleine logistieke drama's af: puffende DJ's op Schiphol met 40 kilo vinyl op hun schouders, verplicht ingecheckte platentassen die zoek raakten en krassen en tikken op je lievelingsplaten. Later in de nacht stond je zwetend in de DJ-booth van Club iT om de ‘beat-match' te vinden. Of erger nog; het publiek vond de 120 platen die je bij je had niet leuk. Je stond dan letterlijk met lege handen.

Het ambacht van de DJ is veranderd. Vinyl werd vervangen door de veel lichtere cd's. Pioneer ontwikkelde de perfecte spelers en zette tien jaar geleden de nieuwe wereldstandaard in de clubs neer voor cd-spelers, mixers en video-spelers. DJ Sander Kleinenberg deed voortaan zijn geluid en beeld zelf tijdens zijn geweldige optredens in Paradiso. Een unieke ervaring voor de clubgangers.

Je muziek koop je vandaag legaal op de downloadsites Dance-Tunes en Beatport. Het assortiment is enorm. House, minimal, dubstep, jumpstyle, hip hop, trance, progressive, funky house, hard core, chill out enzovoorts. Ze bieden als eerste de laatste tracks in liefst zoveel mogelijk remixen. 

Travel light
Vandaag bepalen de MacBook Pro's en Serato software het beeld in de Amsterdamse DJ-booths. Je koppelt je MacBook Pro aan de mixer en aan de slag. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd's, kun je vandaag alle tracks en samples van de wereld gebruiken in je DJ-set. En, mis je nog een plaat, dan haal je die ‘live' via het Internet binnen. Het motto is: travel light.

Je kunt je feest vandaag helemaal afstemmen op je publiek: niet je platenkoffer bepaalt de avond, maar de fans op de dansvloer. En iedereen is nu DJ... hoezo de ‘cue' zoeken, hoezo ‘beat-matchen'? Dat doet de software voor je. De ontwikkeling stopt niet. De eerste iPad's en touch screens zijn al gesignaleerd in de clubs.

En als je dan nog niet helemaal tevreden bent, dan personaliseer je gewoon de track nog even op je MacBook Pro door zelf een remixje of mash-up te maken met Logic of Ableton Live, eventueel live en zelfs met je eigen visuals erbij. Het ontkoppelpunt van de DJ ligt nu voor in de keten en het publiek staat aan het logistieke stuur.

Dance, dance, dance
Ik duik een paar dagen onder in het geweld van het Amsterdam Dance Event 2011. Ik zag de uitreiking van de DJ Mag Awards in de Passanger Terminal en optredens van Marcella, Mike Kelly Eric Prydz, Stonebridge en Steve Lawler op de agenda staan. Veel plezier, weinig slaap...

Dan mag je me volgende week maandag vragen ‘Gaat het weer een beetje, meneer Ploos van Amstel?'.

trefwoorden.

drie reacties op "Amsterdam Dance Event 2011"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Ok. Voor kennisneming aangenomen.
Hans
-2-  Hans:
ADE = Amsterdam Drugs Event
EVA
-3-  EVA:
HULDE voor dit stukje, he he eindelijk is over de jongeren/jongeren-ouderen cultuur. ADE was fantastisch !! en Amsterdam mag trots zijn op de evenement. Walther ik hoop en denk dat je een even goede tijd hebt gehad als ik. :-)

@Hans, domme bijdrage, u heeft geen idee.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.