Home > > Angst

Angst

Achmed Baâdoud, foto: Jeroen Mirck

Vorige week zei de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West -Achmed Baâdoud- dat zijn stadsdeel wordt beheerst door angst voor geweld.
Hij was op een bijeenkomst voor bange buurtbewoners in Slotermeer.
Zo'n uitspraak is natuurlijk heerlijk krantenvoer en dus stond het in het Parool.
Objectief gezien is de veiligheid in Nieuw-West toegenomen, maar toch blijven de mensen bang.
Statistieken helpen niet, dat blijkt.

Het gevoel van veiligheid in een wijk is altijd bijzonder subjectief. Want waar de één bang van wordt, haalt de ander zijn schouders over op.
Meer kwetsbare groepen, zoals ouderen, zullen eerder bang zijn dan mensen in de kracht van hun leven.
Het veiligheidsgevoel in een wijk wordt dikwijls ook negatief beïnvloed door relatief kleine overlastgebieden met veel incidenten: een notoire hangplek, een straat met enkele (criminele) probleemgezinnen, een serie overvallen.

Zo heeft bijvoorbeeld heel Slotervaart nog steeds last van een negatief imago ten gevolge van ernstige overlast in het verleden. Maar die overlast vond vooral plaats in een gebied dat in oppervlakte niet groter was dan één vierkante kilometer, de buurt tussen de Piet Mondriaanstraat en het August Allebéplein. De rest van Slotervaart was naar mijn inschatting niet problematischer dan andere delen van Amsterdam.

Stadsdeelvoorzitter Baâdoud schermt ter geruststelling met lagere criminaliteitscijfers. Hij gaat haast maken met zijn plan voor 'heropvoedingskampen'.
Ik denk niet dat het de veiligheidsbeleving doet toenemen. Vooral niet als er op andere terreinen fors wordt bezuinigd.
Hij wijst mensen ook op de eigen verantwoordelijkheid voor hun buurt. Ik lees dat hij er daarom 'alles aan doet om de mensen bij hun buurt te betrekken'.
Tja, dat is natuurlijk holle rethoriek als je tegelijkertijd in Slotervaart een bewonersorganisatie als Eigenwijks de nek om draait.
Veiligheidsgevoel verbeter je ook door mensen het gevoel te geven dat ze er niet alléén voor staan. De politie kan niet overal voor opdraven, dus daarom waren juist de straatcoaches zo'n nuttige toevoeging in het straatbeeld. Maar daarvan is het aantal dus ook al stiekem teruggeschroefd.

Dus meneer Baâdoud, als u 'écht doet wat mogelijk is', dan zorgt u om te beginnen voor 'zichtbare veiligheid' op straat (straatcoaches, politie) en houdt u actieve bewonersorganisaties overeind in plaats van de subsidie in te trekken.
Het lijkt me een probaat middel om het nut van de stadsdelen te bewijzen. Dat zal de komende tijd namelijk hard nodig zijn.

Foto Baâdoud: Jeroen Mirck


drie reacties op "Angst"

Sjaak
-1-  Sjaak:
Hij zoekt wel de publiciteit, laatstelijk.
Ik vraag me af wat daar achter zit. Lonkt Den Haag?
De PvdA kan wel wat vers bloed met street credibility gebruiken
Jeroen Mirck
Baadoud zie ik niet snel naar Den Haag vertrekken. Dat geldt veel meer voor Lodewijk Asscher, die zich nog veel nadrukkelijker in het landelijke debat mengt. Maar goed, dat is dan ook de beoogde opvolger van Job Cohen in 2014...
Theo
-3-  Theo:
De georganiseerde aanslagen door Turkse fascisten op Koerden van de afgelopen dagen zijn ook maar een onderbuikgevoel?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.