Home > > Verbouwleed met de Biereco's

Verbouwleed met de Biereco's

Dakdekkers. Niet gerelateerd aan dit verhaal.

Zondagochtend vroeg sta ik met mijn blote voeten in een natte plas op onze slaapkamervloer. Niet de eerste keer. Ik verwens onze dakdekker, die als sinds 13 juni vorig jaar bezig is ons dak lekvrij te maken. Deze beun-de-haas bakt er helemaal niks van. Het is een gebed zonder end.

Amsterdammers blijven langer in hun huizen wonen. Bouwen in Amsterdam wordt verbouwen. Maar, de bouwers zijn er niet klaar voor. Elke keer gaat er wel weer iets mis. Kan dat nu echt niet anders?

Klussen
Ons fraaie oude pand in Amsterdam heeft regelmatig onderhoud nodig. Samen met de vereniging van eigenaren pakken we dat aan. Afgelopen zomer waren het dakterras, de keuken, een oud rolluik en het dubbel glas aan de beurt en we probeerden ons dak en onze goten moessonbestendig te maken. Zoveel regen, in zo’n korte tijd, hadden we nog nooit meegemaakt en het riool op straat kan het niet meer aan.

Bij elk klusje belanden we in de wondere wereld van de verbouwers. Ze beloven plechtig het werk goed te doen, en op tijd, en vervolgende halen ze de ene na de andere collega binnen om de klus te klaren. Met een budget van 6.000 euro heeft onze dakdekker inmiddels 20 dagen ‘gewerkt’ met zo’n 10 collega’s. Daar kan hij toch niks aan hebben verdiend?

Afspraken komen onze verbouwers 8 van de 10 keer niet na, ze hebben de helft van hun spullen niet bij zich en rommelen maar wat aan ons dak.

Hun mobieltjes gaan continu over. Dat zijn andere klanten die ook boos, verdrietig en ongeduldig zijn. En met het heen en weer slepen van hun spullen beschadigden ze ons monumentale trappenhuis. Als je er niet steeds zelf bij blijft, dan wordt het niks. Ze verdwijnen na de eerste kop koffie, zodra jij naar je werk bent, met de noorderzon. Of, hebben wij gewoon pech gehad?

Goedkoop is duurkoop
We kiezen nooit voor de meest goedkope aanbieder. We hebben al lang geleerd dat goedkoop echt duurkoop is. Bij verbouwen kun je je niet veroorloven voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

We hebben zelf niet voldoende bouwkennis in onze vereniging van eigenaren om het allemaal te snappen. De markt voor verbouwen is niet echt transparant. Hoe kom je nu echt achter de kwaliteit van die schilder, loodgieter of dakdekker? En wat is de kwaliteit van de bedrijven aan wie zij het op hun beurt weer uitbesteden? 

Biereco
Wij zijn in ijzeren greep van de firma Biereco ‘voor al uw verherbouwingen’. De nieuwe lekkages, op plekken die nooit gelekt hebben, worden afgedaan met ‘deze regen is anders dan vroeger’, 'de wind komt tegenwoordig uit een andere hoek', ‘uw dakpannen zijn afgesleten’ en ‘het kozijn zweet’.

Nooit eens een keer simpelweg: sorry, dit hebben we niet goed gedaan. Wij accepteren het halve werk dan maar weer, en niet voor de eerste keer. Het plaatsen van dubbel glas en het schilderen van de gevel verliepen al even knullig. Het rolluik was verkeerd opgemeten en paste niet. De keukenleverancier liet na de opdrachtverlening zelfs nooit meer iets horen. Als kleine opdrachtgever sta je helemaal nergens. En je hebt ook geen zin in alle juridische procedures om het dan wel voor elkaar te krijgen.

Innovatie in renovatie
De productie van woningen in Amsterdam ligt nagenoeg stil. Bouwen wordt verbouwen, omdat Amsterdammers langer in hun woningen willen blijven wonen. Maar, de bouwers kunnen die vraag niet aan. Wij verwachten kwaliteit, betrouwbaarheid en afspraak is afspraak. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Ik zoek een verbouw-Hema, een Easy-Build of een Mc-Renovate. Een duidelijk A-merk met kwaliteit voor consumenten. Ik ben de Biereco’s zat. Ik wil een betrouwbaar bedrijf waarbij ons complex ‘one-stop-shop’, tegen vooraf transparante, en goede, prijzen, in vertrouwde handen is.

Bij zo’n zorgenvrije verbouwer kun je simpel je renovatie op internet bestellen, loopt de logistiek als een speer, bepaal jij de planning, krijg je vakmensen die het werk in een keer afmaken en een snelle service bij problemen.

Keurmerk
Vernieuwbouw en renovatie is een enorme, en groeiende, markt voor bouwers. Het geld ligt op straat als je dikt slim aanpakt. Zo kwam ik inmiddels de branchevereniging voor klussenbedrijven, VLOK, tegen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere huiseigenaren met de VLOK. Of misschien zien de Amsterdamse woningbouwcorporaties, die dit werk wel gewend zijn, hier wel brood in. Innovatie in renovatie is in elk geval hard nodig.

Noot van de redactie: De dakdekkers op bijgaande foto zijn niet gerelateerd aan dit artikel.

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


Reageer op "Verbouwleed met de Biereco's"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.