Home > > Op huizenjacht

Op huizenjacht

Veel sociale huurwoningen worden verkocht, maar staan lang leeg.

Als je een huis wilt in Amsterdam, moet je in Rotterdam gaan zoeken. Deze opbeurende mededeling kreeg ik tien jaar geleden te horen van een kennis die werkte bij een Amsterdamse woningcorporatie.

Een paar maanden geleden was het zover: ik moest op zoek naar een huis in deze stad. Ik schakelde vrienden en kennissen in bij mijn zoektocht, die me in contact brachten met huiseigenaren en makelaars en oproepen voor me plaatsten op twitter en facebook. En zo kom je in een wonderlijke wereld terecht.

Na een gesprek met de makelaar van een goede vriend zakte de moed me meteen in de schoenen. Hij vertelde me dat veel mensen kopschuw waren geworden hun (te koop staande) woning te verhuren omdat ze vaak de kous op de kop hadden gekregen. Gewiekste huurders gaan in eerste instantie akkoord met de gevraagde huurprijs, stappen vervolgens doodleuk naar de huurcommissie om te klagen en het einde van het liedje is dat de verhuurder het bedrag dat zelf afgelost moet worden aan hypotheek gehalveerd ziet. Om nog maar te zwijgen van huurders die, ondanks gemaakte afspraken, een woning weigeren te verlaten. Er was dus praktisch nul aanbod op dat gebied. Zelfs geen anti-kraak. Back to the drawing board.

Boksbeugel
Funda is waarschijnlijk nooit grondiger doorzocht dan door mij. En wat ik daar allemaal vond werkte soms op mijn lachspieren, maar riep ook irritatie op. ‘Leuke studio, van alle gemakken voorzien, met uitzicht op gracht, 27 m2, 1750 euro per maand, liefst expats’ . Dat soort aanbiedingen.  Natuurlijk waren er grotere en goedkopere woningen te vinden. Maar omdat ik nog niet zo heel erg lang in Amsterdam woon en bepaalde buurten alleen ken van de berichten uit de krant sloeg ik die over. Ik wil als vrouw alleen graag over straat zonder telescopische honkbalknuppel, boksbeugel en pepperspray in mijn tas. Ja, ik weet het, het is een beetje vooringenomen..

Maandenlange leegstand
Ook heb ik me, tegen beter weten in, ingeschreven bij Woningnet. Voorlopig kom ik waarschijnlijk de eerste twintig jaar niet in aanmerking voor welke woning dan ook, maar tegen de tijd dat ik een bejaardenwoning kan betrekken ziet het er hopelijk wat rooskleuriger uit.
Het wordt me wel steeds duidelijker dat er iets merkwaardigs aan de hand is met het aanbod van woningcorporaties. Ik zag dat al in Oud-West, de buurt waar ik tot voor kort gewoond heb. Sommige woningen staan namelijk maandenlang leeg zonder dat er ook maar iets gebeurt. Of een woning wordt voor een idioot hoge prijs te koop aangeboden, raakt daardoor niet verkocht en komt weer terecht in het huurcircuit… Kortom, zo’n huis staat dus soms ruim 9 maanden onbewoond te wezen. In een stad waar je nu niet echt kunt spreken van een woningoverschot vraag je je af of de beleidsmakers van de Amsterdamse woningcorporaties wel écht op de hoogte zijn van de nijpende situatie in de stad.

Terug naar mijn eigen zoekactie. Net op het moment dat ik het bijna op wilde geven  kreeg ik ineens een huis in een droombuurt in mijn schoot geworpen. Ik haal mijn boodschappen op de Haarlemmerdijk en de Noordermarkt, zwerf (en verdwaal) in een wirwar van mooie oude straatjes en grachten en geniet van het grotestadsleven. En voel me heel erg bevoorrecht.


negentien reacties op "Op huizenjacht"

Sigi
-1-  Sigi:
"Gewiekste huurders gaan in eerste instantie akkoord met de gevraagde huurprijs, stappen vervolgens doodleuk naar de huurcommissie om te klagen en het einde van het liedje is dat de verhuurder het bedrag dat zelf afgelost moet worden aan hypotheek gehalveerd ziet."

Gossie, wat zielug en wat gemeen van die nare huurder.
Is het niet een beetje bizar om die huurder de hypotheek te laten betalen? Dan kan ie beter zelf kopen nietwaar?

"In een stad waar je nu niet echt kunt spreken van een woningoverschot vraag je je af of de beleidsmakers van de Amsterdamse woningcorporaties wel écht op de hoogte zijn van de nijpende situatie in de stad."
Ze zijn best op de hoogte maar het interesseert ze geen fluit. Als dat wel zo was zouden ze namelijk ook geen goede betaalbare huurwoningen afbreken om daar onbetaalbare koopwoningen voor terug te bouwen.

Hoe is dat in de schoot werpen trouwens gegaan?
Maaike
-2-  Maaike:
Goed stuk Rebecca!
Griezelig maar toch hoopgevend ;)

@ Sigi, men wil niet kopen, daarom is er deze vorm van verhuur.
Het is de minst gereguleerde vorm van verhuur, een particuliere verhuurder is tevens meestal geen expert
in huurdersrecht: there we have our recipe for trouble......
De Lutsjes
-3-  De Lutsjes:
@Maike:

Griezelig maar toch hoopgevend ;)

@ Sigi, men wil niet kopen, daarom is er deze vorm van verhuur.

een particuliere verhuurder is tevens meestal geen expert

Wat probeert U nu feitelijk duidelijk te maken?
LvdG
-4-  LvdG:
Ben ook wel benieuwd hoe dat in de schoot werpen is gegaan!
Martijn
-5-  Martijn:
Je moet in Amsterdam ook eigenlijk knettergek zijn als je op een legale manier je huis wilt verhuren.

Enkele jaren geleden kocht ik samen met een goede vriendin een huis met 4 kleine slaapkamers en een vrij grote woonkamer in Bos & Lommer, voor een bedrag van €220,000. Wij betrokken ieder een kamer, en wilden de overige twee kamers verhuren aan vrienden. Volgens het puntensysteem mochten wij hier €185 per kamer voor vragen. Dat is dus €4440 per jaar, waarover gewoon belasting betaald moet worden, zodat er €2664 per jaar overblijft. Maar omdat we 1/3 van het huis zouden verhuren, zouden we ook een evenredig deel van onze hypotheekrenteaftrek kwijt raken, wat een strop van 1467 euro per jaar zou berekenen. Uiteindelijk zou er dus overblijven 1197 euro per jaar -- net iets minder dan honderd euro per maand. En dat bedrag moesten mijn mede-eigenaar en ik dan ook nog eens delen.

Dit was het uiteraard niet waard. Je gaat geen extra groot huis kopen als je maandelijks maar 50 euro per extra kamer over houdt -- het duurt al jaren voor je de investering in de vloer en het schilderen van de wanden hebt terug verdiend, laat staan de extra kosten voor het grotere huis. Wij hebben dus onze huisgenoten 350 euro per maand gevraagd, wat in Amsterdam nog steeds een heel schappelijk bedrag is, en ontvangen dat nu zwart van ze. Het betekent wel dat zij een machtspositie hebben ten opzichte van ons, want ze kunnen zo maar weigeren om het afgesproken bedrag te betalen, en dan hebben wij geen poot meer om op te staan. Maar het is echt de enige manier om het verhuren van kamers in je eigen huis een beetje rendabel te maken.
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
@Martijn:

Ooit aan Bed & Breakfast of Shortstay gedacht? Op Loket Amsterdam vindt U de regels waaraan voldaan moet worden.
Bart
-7-  Bart:
Martijn, het is niet de bedoeling dat je je huis (deels) verhuurt, dat kan het systyeem en de belastingdienst niet aan.;-)) Het zou theoretisch heel goed mogelijk zijn en deels de woningnood kunnen oplossen, maar je moet een halve accountant zijn om dat uit te leggen aan de belastingdienst. Die snapt toch al heel weinig, ze hebben het nooit leuker gemaakt (dat beloofden ze ook niet) maar eenvoudiger is een woord dat deze dienst ook nog nooit gehoord heeft.. En je moet wel erg van liefdadigheid houden om op deze wijze een deel van je huis te verhuren. En dat is dan ook meteen de reden dat de woningnood in Amsterdam zo hoog is: terwijl de helft van alle vastgoed 'om economische reden' leegstaat, zijn de eigenaren niet bereid om water bij de wijn te doen, want vervolgens worden ze dubbelgenaaid de onze Belastingdienst.
Waar een rechtse hobby al niet toe kan leiden....
JohnN
-8-  JohnN:
Kijk dat het zeer moeilijk, zo niet feitelijk onmogelijk is om Amsterdam als aspirant inwoner binnen te komen, tenzij je geen enkele financiële beperking hebt, dat wisten we allemaal allang.
Een verhaaltje meet persoonlijke kleur hierover is natuurlijk wel aardige leesstof tussendoor maar draagt niets bij in ideeën. Zo nu en dan lukt het iemand dan toch binnen afzienbare termijn, hoe? Daar ben ik (en ik niet alleen)
nieuwsgierig naar, maar daar wordt niet op ingegaan. Kinderen van vrienden van mij zijn via (zeer tijdelijke) antikraak uiteindelijk in een verbouwd schuurtje in de tuin terechtgekomen en dat maakt niet vrolijk. Maar vragen naar de in de schoot geworpen mazzel van Rebecca is blijkbaar niet netjes want mijn opmerking in vervolg op LvdG (4) werd onmiddellijk van de site verwijderd. Waarom?
Arnoud
-9-  Arnoud:
@JohnN: ik heb toch het vage vermoeden dat er op enig moment iets mis is gegaan met de server en dat er een backup is teruggezet waarbij reacties verloren zijn gegaan. Ik kreeg namelijk van Jeroen Mirck ook al een opmerking dat zijn reactie verdwenen was. Wij als redactie hebben helemaal geen reacties verwijderd.
Toch excuus voor het geleden verlies.
JohnN
-10-  JohnN:
excuus aanvaard Arnoud, groet :-)
Rebecca
-11-  Rebecca:
Mijn reactie was ook verdwenen. Maar om kort te zijn: mijn in de schoot geworpen mazzel had ik te danken aan lieve vrienden die heel erg veel moeite voor me hadden gedaan. Vandaar dat ik me bevoorrecht voel.
De Lutsjes
-12-  De Lutsjes:
@Rebecca:

Reactie nr. 11 is al even nietszeggend als Uw hele huizenjacht-verhaal.
Jeroen Mirck
-13-  Jeroen Mirck:
Leuk stuk, Rebecca. Laat De Lutsjes maar lekker lutsen. ;)
De Lutsjes
-14-  De Lutsjes:
Het mag toch als algemeen bekend worden beschouwd dat Amsterdam stringente regels hanteert daar waar het gaat om toewijzing van woningen.
Kortom, de bijdrage van Rebecca is niets nieuws onder de zon. Wat wél nieuw is dat het haar, ondanks die regels (waar zij kennelijk niet aan kan/wil voldoen) toch gelukt is een woning te bemachtigen.
We gunnen haar dit van harte, maar geef dan ook aan hoe één en ander is verlopen en scherm niet met lieve vriendjes die veel moeite hebben gedaan.
Arnoud
-15-  Arnoud:
@De Lutsjes: ik heb de indruk dat mevrouw van Putten nu een woning huurt in de vrije sector, dus daar lijkt me niets illegaals of vreemds aan.
De Lutsjes
-16-  De Lutsjes:
@Arnoud:
Als U die indruk hebt, dan zal dat ook wel zo zijn, mevrouw van Putten is tenslotte één van de medewerkers bij AC.

Het woord "Illegaal" of "vreemd" hebben wij niet in de mond genomen, maar zet ons nu opeens wel aan het denken...

Een woning in de vrije sector ligt binnen het bereik van een ieder die zich dat kan veroorloven; daar heb je geen vriendjes voor nodig.
Sigi
-17-  Sigi:
@15
Als dat zo is had ze ook kunnen antwoorden dat ze in de vrije sector huurt. Lijkt me niet iets om geheimzinnig over te doen.
Arnoud
-18-  Arnoud:
@17: als ze dat niet doet betekent het niet automatisch dat ze er geheimzinnig over doet.
De Lutsjes
-19-  De Lutsjes:
@Arnoud:
Hoe zou U het dan wél willen benoemen?

We kunnen in ieder geval vaststellen dat mevrouw van Putten een zéér bevoorrecht mens is!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.