Home > > Ga toch lopen!

Ga toch lopen!

Lopen is gezellig

Ik lees deze week dat wanneer de plannen van VVD-minister Melanie Schulz van Haegen doorgaan, ons openbaar vervoer straks 14 tot 20 procent duurder wordt. Ook verdwijnt twee derde van alle buslijnen. Je moet dan een half uur lopen voor de dichtstbijzijnde bushalte.
Er moet en zal bezuinigd worden. Enerzijds door het OV aan te besteden, anderzijds door het OV flink uit te kleden en duurder te maken.

Gek is dat, maar ik heb als brave burger nu helemaal niet het gevoel dat ik deze straf over mijzelf heb afgeroepen. Ik heb altijd keurig mijn belasting betaald, ik rijd nooit zwart en ik leef niet boven mijn stand. En daarin zal ik absoluut de enige niet zijn. Hier wordt iets op ons afgewenteld waaraan wij part noch deel hebben. Misschien kan de minister dus eens wat winstjes bij de banken gaan afromen, dan heeft ze die benodigde 200 miljoen zó bij elkaar.

Boycot.
Dat laatste gaat natuurlijk niet gebeuren. Dus rest ons als burger alleen nog maar het middel van lijdelijk verzet. Van boycot.
Vanaf 2013 gaan wij allemaal zo min mogelijk met het openbaar vervoer. Wij gaan gewoon lopen of fietsen. Want als ik een half uur moet lopen naar de dichtsbijzijnde bushalte, ben ik er al bijna. Wij zullen de stad overstromen met langzaam verkeer. Bovendien pesten wij daarmee de private vervoerder die de aanbesteding heeft gewonnen de stad uit. Hier valt niets meer te verdienen. Kijk, dát is marktwerking op zijn best natuurlijk.

Goed te doen.
Ik weet uit ervaring dat lopen naar je bestemming binnen deze relatief kleine stad goed te doen is. Zeker na enige oefening. Van mijn huis aan de Sloterplas naar het Rokin is het bijvoorbeeld exact vijf kwartier. Gewoon op je gemak, onderweg kun je af en toe nog wat etalages bekijken en je geniet meer van hetgeen deze mooie stad te bieden heeft aan architectonisch schoonheid. Lopen of fietsen past ook prima in het concept van de onthaasting.

Wapenen
Best kans dat u nu denkt: Ja, hoor eens, zo'n wandeling gaat me veel te lang duren, daar heb ik geen tijd voor! Nou wacht dan maar af tot 2013. Wanneer u een paar kilometer naar een halte moet lopen en daar nog eens een half uur moet wachten. Dan gaat u al snel liever lopen.
En het bespaarde geld kunt u dan toch weer mooi gebruiken om u te wapenen tegen het effect van de volgende bezuiniging die u tegen die tijd voor uw kiezen krijgt.


zeven reacties op "Ga toch lopen!"

Yo Nas
-1-  Yo Nas:
Qua winst van banken afromen is dit allicht een idee voor de toekomst;
http://en.wikipedia.org/wiki/Peer-to-pee..
Jeroen Mirck
Nieuws in de zomer is vaak oud nieuws. Zo was in februari al bekend dat wellicht de helft van alle lijnen al zouden gaan verdwijnen:
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
Uiteraard is dit een veel te rigoureuze maatregel, die mij doet afvragen of de overheid niet gewoon dom met z'n geld is omgegaan. Want je kunt mij niet uitleggen dat het goed is voor de economie Amsterdam om een nutsvoorziening zoals de infrastructuur dat is compleet om zeep te helpen.
JohnN
-3-  JohnN:
Zojuist de OV wethouder van Den Haag beluisterd op Radio 1.
Zelden zo'n meegaande wethouder gehoord. Schultz heeft het geld nu eenmaal niet. We moeten het dus in de praktische uitvoering vinden. De meerderheid van de tweede kamer steunt deze minister.
Woorden van die strekking.
Niets is heilig als je maar van de winsten en de villasubsidies afblijft. dus we moeten het accepteren.
Eigen schuld dikke bult, hadden we maar anders moeten stemmen. Tja, dat heb je met een mandaat, wel even nadenken op wie je stemt volgende keer.
Uitslag poll StandPuntNL Radio 1 - Bezuinigingsplan OV: 35% voor, 65% tegen (stand 14:00u).
Jeroen Mirck
@JohnN: "Eigen schuld dikke bult, hadden we maar anders moeten stemmen."

Precies. Net iets meer dan de helft van de kiezers gaf zijn stem aan dit gedoogkabinet.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Jeroen Mirck: waaruit maar weer eens blijkt dat deze minister dom is: zelfs na een half jaar snapt ze nog niet waarmee ze eigenlijk bezig is. ;-)
Landlustobject
-6-  Landlustobject:
Ik krijg hierbij een Neelie Kroes-flashback. Zij beweerde indertijd, als minister van verkeer, dat 'de mensen te lui waren om die ene halte te lopen.' Frits Bom of all people heeft toen nog een protestmars georganiseerd in Rotterdam: één metrohalte, van de ene kant van de Maas naar de andere...
Bernd
-7-  Bernd:
Tja, winsten van banken afromen... Probleem is alleen dat dat commerciele instellingen zijn die in principe tot doel hebben de winst te maximaliseren. Dus je kunt er gif op innemen dat als de overheid die winst gaan afromen, dat die banken dat dan op de een of andere manier bij hun klanten gaan terughalen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.