Blondje met verantwoord snoep

Het evenement The Next Entrepeneur 2012 vond plaats in De Beurs van Berlage. Een prachtige locatie voor een marketingcampagne van MKB-Nederland en de Rabobank. Want meer was deze 'wedstrijd' niet. Vooraf konden zelfstandig ondernemers zich opgeven en stemmen verzamelen. Verder zou er worden gekeken naar het ondernemingsplan en de motivatie. Wie zou zich de Next Entrepeneur mogen noemen? Degene met de meeste stemmen (Rataplan Design, ruim 80.000 stemmen) in elk geval niet. Maar een ondernemer met slechts 38 stemmen (Harold Renkema van Care4More) haalde wél de halve finale.

Het is zijn bedrijf van harte gegund. Temeer omdat hij écht een unieke ondernemer is die met hart en ziel mensen probeert te helpen en met die inspanning probeert in zijn eigen onderhoud te voorzien. Zijn collega-finalisten houden zich bezig met respectievelijk snoep, koekjes en koffie. Dat allemaal 'groen', 'fairtrade', 'biologisch' en 'verantwoord' uiteraard. Want dat zijn de modewoorden van het moment. Het publiek mocht de winnaar uitkiezen door het aankruisen van de naam van de betreffende finalist op een stemkaart.

Geen tijd om te werken?

Bomen snoeien. Foto: Arnoud de Jong. In vroeger tijden werd de burger nog wel eens geïnformeerd over op handen zijnde werkzaamheden. Tegenwoordig heeft de afdeling communicatie van de woningbouw, de energieleverancier, de uitkeringsinstantie of het ziekenhuis 'geen tijd' om berichten door te geven. Zo kun je ruw uit je...

Een luidruchtige Mac-beleving

Ik ben inmiddels nu een aantal malen in de bejubelde Apple-Store op het Amsterdamse Leidseplein geweest. Je kunt er namelijk prima schuilen voor de regen en je wordt niet onmiddellijk lastiggevallen door opdringerige verkopers. [Klik voor hele afbeelding] De beroemde glazen...

De opening van de heilige Apple-kerk

Screenshot YouTube iPhoneclub Morgen opent de Apple Store in het Hirsch-gebouw op het Leidseplein. Het wordt zo te zien een religieuze belevenis. Men verwacht dat al in de nacht ervoor een lange rij gelovigen zich voor de deur zal opstellen om als eerste de nieuwe kathedraal van Apple-bisdom Amsterdam in te mogen....

Amsterdams brood in Oeganda

In 2008 startte Bbrood met een kleine bakkerij op de Amsterdamse Zeedijk. Inmiddels heeft Bbrood twee winkels in Kampala in Oeganda, naast negen winkels in Nederland. Welke lessen heeft de oprichter, en Amsterdamse ondernemer, Renee Pater geleerd in Afrika? We praten erover met haar in...

Verbouwleed met de Biereco's

Dakdekkers. Niet gerelateerd aan dit verhaal.

Zondagochtend vroeg sta ik met mijn blote voeten in een natte plas op onze slaapkamervloer. Niet de eerste keer. Ik verwens onze dakdekker, die als sinds 13 juni vorig jaar bezig is ons dak lekvrij te maken. Deze beun-de-haas bakt er helemaal niks van. Het is een gebed zonder end.

De hysterische meute bij de Drie Dwaze Dagen

Elk jaar organiseert de Bijenkorf de Drie Dwazen Dagen. Van heinde en verre komen de koopjesjagers bij duizenden naar het warenhuis en bestormen hysterisch de verdiepingen op jacht naar de prachtigste producten voor een belachelijk lage prijs. Maar wie reëel is moet toegeven: het aanbod is elk jaar hetzelfde en de kwaliteit is belabberd. Desondanks blijft het een gouden formule die werkt.

Huurverhoging op de Haarlemmerdijk

Haarlemmerdijk. Foto: Arnoud de Jong.

Uitgeroepen worden tot op één na de beste winkelstraat van Nederland is een hele eer, maar veel winkeliers krijgen daarna de rekening gepresenteerd: de vastgoedboeren zien er een mooi aanleiding in om de huren exorbitant te verhogen. Het overkwam winkeliers in de 9 straatjes, nu is blijkbaar de Haarlemmerdijk aan de beurt.

Nog minder regels voor taxi's?

Taxi's op het Frederiksplein

Vanaf 1 oktober kan iedereen een taxibedrijf beginnen. Het is dan namelijk niet meer nodig om een verplicht examen af te leggen, waarmee de overheid goede van dubieuze ondernemers probeerde te scheiden. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vindt dat het taxirijbewijs voor chauffeurs ook kan worden afgeschaft.