Home > > Amsterdams brood in Oeganda

Amsterdams brood in Oeganda

In 2008 startte Bbrood met een kleine bakkerij op de Amsterdamse Zeedijk. Inmiddels heeft Bbrood twee winkels in Kampala in Oeganda, naast negen winkels in Nederland. Welke lessen heeft de oprichter, en Amsterdamse ondernemer, Renee Pater geleerd in Afrika? We praten erover met haar in de winkel op de Eerste van der Helststraat.

In 2008 begint Renee Pater samen met haar vader en Rin van der Molen een kleine bakkerij op de Amsterdamse Zeedijk. De producten bij Bbrood worden met veel passie en tijd gemaakt. Renee Pater: ‘Het begint al bij het selecteren van onze tarwerassen. Voor het lekkerste brood, is alleen het beste goed genoeg. Dit betekent alleen gebruik van pure ingrediënten met respect voor de natuur. Daarom halen wij onze tarwe uit waterwingebieden in Frankrijk. Hier worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en is het contact met de locale boer direct. De tarwe wordt vervolgens gemalen in een traditionele Limburgse molen’. Bbrood heeft nu negen winkels in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.
Inmiddels weet Renee het zeker: het Amsterdamse 'Bbrood' kan wereldwijd een succes worden.

Nederland
In de meeste winkels van Bbrood wordt zelf gebakken. De logistiek in Nederland regelt Bbrood centraal vanuit Avenhorn. Daarnaast worden bepaalde producten intern aan elkaar geleverd en worden weer andere banketproducten door lokale bakkerijen aan de winkels geleverd.
‘Het is een dagelijkse logistieke uitdaging om al die stromen goed te regelen’, stelt Renee.

Oeganda
Wanneer er in 2010 een kennis uit Oeganda op bezoek is, gaat er bij Renee Pater iets kriebelen. Zouden ze het kunnen, hun brood verkopen in een Afrikaanse wereldstad als Kampala? Oeganda kent Renee van haar afstudeeronderzoek als jonge bedrijfskundige en de stichting Bake for Life, die haar moeder heeft opgezet.

De liefde voor Afrika leeft en al snel zijn de eerste stappen gezet. Een joint venture met een lokale bakkerij was de snelste weg naar vergunningen en financiering. Het personeel is goedkoop, maar de huur van winkels is minstens zo duur als in Nederland.

Na 2 jaar voorbereiding opent Bbrood eind juli 2011 in Oeganda haar deuren met dezelfde broden als in de winkels in Amsterdam, maar dan in Kampala. In Kampala is de winkel op een drukke, centrale locatie gevestigd waar veel expats komen. De bezorging is er zelfs lastiger dan in de Amsterdamse binnenstad en gebeurt met ‘boda-boda’s’; bezorgbrommers. Een stevige logistieke uitdaging in zo’n enorme wereldstad.

Personeel
De Oegandese bakkers zijn eerst drie maanden in Amsterdam opgeleid. Ze hebben geleerd het brood te bakken en de machines te bedienen en te onderhouden. Twee Amsterdamse bakkers hebben vervolgens de start van de winkel ter plaatse ondersteund.

De grootste uitdaging op dit moment is het vinden én houden van gemotiveerd personeel. De cultuur is volkomen anders. ‘Je moet ze echt leren op tijd op het werk te komen en dat diefstal direct ontslag betekent. Logistieke planning is hun geheel vreemd. Pas als iets op is, dan wordt het besteld. Je moet vooral niet Westers willen denken’, zegt Renee.

Machinepark
Het machinepark is vanuit Nederland naar Oeganda gebracht. Intussen zijn twee lokale monteurs opgeleid voor het onderhoud, die worden ondersteund door de leverancier die ook in Kenia zit. Op hun blog schrijft Bbrood dat de stroomvoorziening problematisch is. Regelmatig valt de stroom een heel etmaal uit. Maar een generator kan dat niet aan, dan raakt het apparaat letterlijk aan de kook en ontdooien de producten in de vriezers.

Aanvoer uit Nederland
De bloem wordt zoveel mogelijk lokaal, uiteraard fair trade, bij een molenaar gekocht. Zo kan Bbrood 80% van de grondstoffen krijgen, de overige grondstoffen en materialen voor de winkel komen nu nog uit Nederland bij gebrek aan lokale leveranciers. In het begin is veel getest met grondstoffen om te kijken of het brood ook in Oeganda, bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid, gebakken kan worden. Soms is de receptuur aangepast. Bbrood werkt in Oeganda zoveel mogelijk volgens de Europese normen voor voedselveiligheid.

De logistieke planning wordt in gezamenlijk overleg tussen de winkel in Kampala en Nederland gemaakt, zodat de grondstoffen en winkelmaterialen tijdig naar Oeganda kunnen worden gestuurd. Hierbij moet rekening gehouden worden met een totale doorlooptijd van Nederland naar Oeganda van 3 maanden. Met name in het traject over de weg tussen de haven in Kenia en Oeganda kan nog van alles fout gaan. Problemen met onder meer documenten en douane verstoren de logistiek regelmatig. Echt goede, betrouwbare dienstverleners die de lokale omstandigheden kennen zijn cruciaal, maar helaas moeilijk te vinden. En als er dan overhoop te weinig voorraad is, dan moet Bbrood helaas nee verkopen. Kerst 2011 waren er geen meergranenbrood door logistieke problemen. Elke 3 maanden gaat er nu een container naar Bbrood in Oeganda.

Terugblik
Renee blikt terug op haar ervaringen als ik vraag naar de belangrijkste lessen als oud-student bedrijfskunde. Ten eerste moet je een lange termijn doel voor ogen hebben en vooral volhouden. Vervolgens moet je voldoende inlevingsvermogen hebben. Ook moet je steeds kritisch blijven en steeds weer controleren of de zaken zo gaan zoals afgesproken. Tenslotte, moet je er plezier in hebben.

Volg het Amsterdamse Bbrood in Afrika
Inmiddels heeft Bbrood twee winkels in Kampala die 7 dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open zijn. Vanuit Amsterdam en Kampala bloggen Renee en de bedrijfsleider Marjon Gibcus als Grensverleggers  over het wel en wee van Bbrood in Afrika.

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


Een reactie op "Amsterdams brood in Oeganda"

e.h.list
-1-  e.h.list:
ik heb het verhaal op de radio gehoord.Zelf heb ik net buiten Kampala en groot grondstuk waar ik al en tijd bezig ben om het een en ander (zakelijk te beginnen.)En bakkerij zou en optie zijn,maar ook en Huisartsenpraktijk is en goede investeering.Mijn vrag dus: heeft er iemand interesse om in Oeganda iets op te zetten ?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.