Home > > Red de mol in het Beatrixpark!

Red de mol in het Beatrixpark!

Een dode mol - Foto: Arnoud de Jong

Van GroenLinks in Stadsdeel Zuid vernemen wij dat er in het Beatrixpark gebruik wordt gemaakt van mollenklemmen om de daar aanwezige mollen te bestrijden. De partij komt hiertegen in het geweer. Terecht natuurlijk, want de mol (Talpa europaea) is een uiterst onschuldig en nuttig diertje. Dat hoeft helemaal niet bestreden te worden.
Sommigen ergeren zich aan de molshopen in de gazons. Dat is weinig ruimdenkend. Dan zou je ook bezwaar kunnen maken tegen vogelnesten in de bomen. Ikzelf vind molshopen een verrijking van het landschap, zelfs in mijn eigen tuin. Nederland is immers al plat genoeg.

Een mollenklem is een wreed middel om mollen te bestrijden. Bovendien is het effect beperkt, want mollen hebben een territorium. Zodra een mol is weggevangen, neemt een ander weer z'n plaats in.

Wie de mol niettemin wil verjagen, kan veel vriendelijker methoden gebruiken. Een oude strategie is het ingraven van lege flessen. De wind maakt een laag brommend geluid in de flesopening en daar houdt de mol met zijn uiterst gevoelige oren niet van.

Een ander middel is het aanplanten van Keizerskroon. Dat is een bolgewas waarvan de bloemen een geur afgeven die lijkt op die van de vos. Ook daarvan gaan de mollen liever een stukje verderop.

Voor sommige mensen is de mol misschien even wennen...

GroenLinks in Zuid gaat in de Raad vragen stellen over de mollenklemmen. Logisch, want het doden van mollen is een volkomen zinloze en wrede exercitie. De mol is verspreid over bijna heel Europa, tot op twee kilometer hoogte in de Alpen toe, van Siberië tot Groot-Brittannië (ze kunnen goed zwemmen). En dan denkt Stadsdeel Zuid ze even weg te vangen uit het Beatrixpark? Dat geld kan beter worden besteed.

Aanvullende informatie: Wikipedia.


twaalf reacties op "Red de mol in het Beatrixpark!"

JohnN
-1-  JohnN:
ik vind die talpa neerlandica veel irritanter
Sjaan
-2-  Sjaan:
Goh we gaan ons druk maken over, let op, een MOL.. dit moet je voor de grap es in Syrie gaan uitleggen.
JohnN
-3-  JohnN:
Ja Sjaan, daar kan een mens zich druk over maken. Net als sommigen zich druk maken over een kop-vod in Oman. Zo heeft iedereen zijn linkse rechtse en alle kanten op hobbies. Je zou ze trouwens de kost moeten geven, de "wereldredders" die hun eigen partner verwaarlozen, gewoon te dichtbij.
Sjaan
-4-  Sjaan:
Ja John, een hoofddoek vind jij prima natuurlijk. Vrouwenonderdukking rules!
Arnoud
-5-  Arnoud:
Ja Sjaan, wij moeten ons druk maken over een mol. En dat kan ik indien nodig ook heel goed in Syrië uitleggen. Want wie respect heeft voor de natuur en de leefwereld om zich heen, heeft ook voldoende ethisch besef om respect op te brengen voor mensenrechten.
Want op zich is het natuurlijk heel raar dat iemand zich wél zogenaamd druk maakt over vrouwenonderdrukking, maar niet over ethische omgang met dieren.
Dat komt waarschijnlijk doordat je je vooral druk maakt over islamitische vrouwenonderdrukking. Want gek genoeg hoor ik (bijvoorbeeld) de grote blonde roerganger van de PVV nooit over de vrouwenonderdrukking bij zijn ultraconservatieve broeders in Israël, waar hij zo graag mee verkeert. De vrouwen die gedwongen worden om pruiken te dragen (ipv hoofddoeken), achterin de bus te gaan zitten en waarvan de burgerrechten met voeten worden getreden. Kortom: huichelachtig meten met twee maten.
Maak je eerst maar eens druk over de mol. En als je dat dan snapt kun je daarna misschien een beetje zinnig meepraten over het andere onrecht in de wereld.
Suffie
-6-  Suffie:
Ligt Syrië in Amsterdam?
Sjaan
-7-  Sjaan:
Hey, das raar. Ik had geantwoord op de post van Arnoud. Mn antwoord is weggehaald. En dat terwijl ik normaal taalgebruik gebezigd had. Wie zou nou mn post weggehaald kunnen hebben dan? Laat me raden.. de plaatser van het stuk was.. ARNOUD.. de discussievoerder was ARNOUD.. de moderator was ARNOUD.

Arnoud, als je niet van discussie houdt, moet je t ook niet doen. Beetje Noord-Korea spelen met censuur als iets niet in jouw straatje valt. Je bent eigenlijk ook gewoon een enorme sukkel hoor. Doe dan meteen maar een ban dan. Veel plezier met het preken voor eigen parochie. Triest mannetje.
Suffie
-8-  Suffie:
Dat gebeurt hier regelmatig, schijnt een softwarefout te zijn en is ook eenieder hier bekend. Behalve dan bij degenen die alleen op zenden staan....
Suffie
-9-  Suffie:
Overigens even inhoudelijk, Sjaan. Was dit ook jouw officiële reactie op het wetsvoorstel voor de dierenpolitie?
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Sjaan: Was inderdaad een softwarefout, waarvan ik overigens doorgekregen had dat hij was opgelost. Blijkbaar niet dus.
We halen hier geen reactie weg zonder dat te vermelden, tenzij het spam betreft. We halen alleen reacties weg van mensen die onze regels voor discussie overtreden. Of bijvoorbeeld zeer persoonlijke scheldpartijen in hun reacties gaan zetten.
Als ik je reacties had willen weghalen had ik dat natuurlijk al veel eerder kunnen doen, want de toon is altijd dezelfde. Ook had ik in eerste aanleg niet eens de moeite hoeven nemen om op je te reageren.
Nou, eens kijken of je nu ook zo net zo omstandig je excuses kunt aanbieden als dat je kunt schelden.
JohnN
-11-  JohnN:
@Sjaan @Arnoud:
Sjaan om je helemaal gerust te stellen: Rond dezelfde tijd dat jouw reactie verdween heb ik ook een berichtje verzonden. Dat verdween ook. En dat was bij mij ook niet de eerste keer. Omdat ik van de makke van het programma wist heb ik het er maar bij gelaten, waarom zouden we ons er ook druk over maken, als je het weet accepteer je dat er wel eens iets mis gaat.
Overigens was dat beriocht van mij over de tentoonstelling bettr. de hoofddoekencultuur in het Amsterdams Museum van enkele jaren geleden. Heel instructief en visieverbredend: prachtige uitstalling in vitrines van kleurige, soms zeer kostbare hoofdbedekkingen, zelfs sexy soms. Ik kon er geen onderdrukking in zien. Honni soit qui mal y pense.
Sjaan
-12-  Sjaan:
Arnoud, wel erg toevallig als er net een softwarefout optreedt. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan bied ik bij deze uiteraard mn excuses aan. Tijd voor een nieuw softwarepakket.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.