Home > > Een luidruchtige Mac-beleving

Een luidruchtige Mac-beleving

Ik ben inmiddels nu een aantal malen in de bejubelde Apple-Store op het Amsterdamse Leidseplein geweest. Je kunt er namelijk prima schuilen voor de regen en je wordt niet onmiddellijk lastiggevallen door opdringerige verkopers.

Apple Store, Leidseplein Amsterdam

[Klik voor hele afbeelding]

De beroemde glazen trap is prachtig. Hij heeft zelfs treden en je kunt er tevens mee op en neer. Dat ding zie ik nog wel eens op de Werelderfgoedlijst terecht komen.

Ook kan ik alleen maar bewondering opbrengen voor het geraffineerde verkoopconcept. Het is tot in de perfectie doordacht en menigeen zal zich bij het verlaten van de winkel voor de kop geslagen hebben dat hij tot op heden zijn leven heeft vergooid aan Windows.

Er is overvloedig en goed getraind personeel, je kunt de producten bekijken en op diezelfde producten aangeven of je geholpen wilt worden.
Wanneer je iets koopt wordt het uitgebreid gedemonstreerd, ingesteld en aan je persoonlijke wensen aangepast. Er worden trainingen gegeven en er is een 'genius-bar' waar je snel terecht kunt met problemen. Waarvan ik overigens altijd heb gedacht dat die niet voorkwamen bij Apple, maar die mythe komt blijkbaar voort uit doorgeslagen euforie bij de Apple-junks.
En tenslotte is het design natuurlijk het beste wat de computerindustrie ooit heeft voortgebracht. Alles ademt perfectie.

Laatst stond ik op het punt om direct een Apple te kopen mij rustig te oriënteren op een Apple. Op een demonstratiecomputer gaf ik aan dat ik geholpen wilde worden. Al rap kwam een store-medewerker op mij af om mij terzijde te staan in de bekering tot het ware geloof.
Het was een vriendelijk jongen met een Amerikaans accent. Een minpuntje was dat er een penetrante zweetlucht om hem heen hing. Niet zomaar een zweetlucht, maar zo'n benauwde humuslucht uit de onderbroek, zo van iemand die al een week z'n zak niet heeft gewassen. Althans, zo stel ik mij dat maar een beetje voor, want ik heb natuurlijk geen concreet onderzoek gedaan naar jongelieden die een week of langer hun scrotum niet reinigen.
Maar het sfeerbeeld zal u duidelijk zijn.

De echte afknapper was echter de geluidsbelasting. In de immense ruimte van het hoge Hirschgebouw weerkaatsen en versterken al die duizenden i-woorden van al die winkelende i-mensen tot een gekmakend aantal decibellen. Om nog iets te kunnen verstaan van de uitleggende verkoper, moest ik mij nóg dichter naar zijn onwelriekende comfort-zone begeven.
Dit trok ik niet langer. Ik besloot dat het niet verantwoord was om in een winkel te blijven waar ik niet eens kon verstaan wat ik kocht. Volgens mij zou Steve Jobs het zo niet hebben gewild.

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


drie reacties op "Een luidruchtige Mac-beleving"

Geraldin
-1-  Geraldin:
Ja, en de dienstverlening is ook zwaar onder de maat. Apple beweert op haar website dat ze twee jaar garantie verlenen, maar in de winkel is daar niets van terug te vinden. Na een jaar kun je het wel vergeten...
Roderik Oranje
-2-  Roderik Oranje:
Over die kwalijk riekende medewerker zal ik mij van een oordeel onthouden, maar wat Geraldin over dienstverlening schrijft, lijkt nergens op. Die is meestal zeer behoorlijk en wat die twee jaar betreft: Apple deed tot voor kort inderdaad mistig over de in de EU geldende garantie die de verkoper moet geven, om de eigen Apple Care voor het tweede en derde jaar na de aankoop niet in de wielen te rijden, maar daar is na aandringen van vooral Europese consumentenorganisaties een einde aan gekomen. Dus heeft iedereen die bij Apple koopt, recht op, onder voorwaarden, twee jaar garantie. Wie een Appleproduct bij iemand anders dan Apple koopt, moet voor die garantie bij de verkoper zijn.
Suffie
-3-  Suffie:
Geraldin, ligt dat aan de winkel of aan de website?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.