Home > > Geen tijd om te werken?

Geen tijd om te werken?

Bomen snoeien. Foto: Arnoud de Jong.

In vroeger tijden werd de burger nog wel eens geïnformeerd over op handen zijnde werkzaamheden. Tegenwoordig heeft de afdeling communicatie van de woningbouw, de energieleverancier, de uitkeringsinstantie of het ziekenhuis 'geen tijd' om berichten door te geven.

Zo kun je ruw uit je slaap worden gewekt omdat Ymere besloten heeft van de gemeenschappelijke binnentuin een kijktuin te maken. Uiteraard zonder overleg met de bewoners is hen opeens verboden hun kinderen in die tuin te leren fietsen of een hangmat op te hangen tussen twee bomen in. Met ronkende snoeischaren wordt om half acht 's ochtends een einde gemaakt aan wildgroeiende boomtakken en grillig gevormde heggen 'want glad ziet het er toch mooier uit?'

Een ziekenhuispatiënte wordt door de arts gevraagd waarom zij er 'nu al is, want de operatie is toch pas morgenmiddag?' Zij is verbaasd dat de afdeling planning niet heeft overlegd met de arts en navraag leert dat daar 'geen tijd' voor was. Ook krijgt zij de verkeerde medicatie, ook al gaf zij eerder aan wat die moest zijn. Maar ja, de assistente die de medicatie moet verstrekken in het Lucas-Andreas-ziekenhuis heeft 'geen tijd' om patiëntendossiers in te zien voordat zij haar ronde maakt. Er was ook 'geen tijd' om een briefje aan het bed van de patiënte te hangen met daarop de mededeling 'patiënte moet nuchter blijven' waardoor zij van de voedingsassistente tóch ontbijt kreeg en de geplande operatie voor een paar weken werd uitgesteld.

De klantmanager van het DWI die beloofde 'binnen 24 uur' terug te bellen doet dat pas na herhaald verzoek en na ruim een week want zij heeft 'geen tijd' om klanten te bellen.

Deze praktijkvoorbeelden laten mij met de vraag: als al die mensen wiens taak het is met klanten te communiceren 'geen tijd' hebben om met klanten te communiceren, waar zijn zij dan zo druk mee bezig?

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


dertien reacties op "Geen tijd om te werken?"

Suffie
-1-  Suffie:
Die praktijkvoorbeelden, zijn dat bestaande situaties?
esther
-2-  esther:
Wat frustrerend allemaal. En over die medische fouten heb je toch hopelijk wel klachten ingediend??? Met de verkeerde medicatie kun je iemand doodmaken..
Terrence
-3-  Terrence:
@Suffie: voorbeeld 1 is van mijzelf, nr. 2 betrof m'n moeder en nummer 3 een vriendin.

@Esther: uiteraard hebben wij eea aangekaart bij het ziekenhuis. Men gaf de fouten toe en zal het geval evalueren om te voorkomen dat het in de toekomst weer mis zal gaan.
JohnN
-4-  JohnN:
Het zorgt er wel voor dat de burger cq patient steeds mondiger wordt.
En dan moet er tijd gemaakt worden om te klagen dat de burger cq patient zich steeds assertiever opstelt... Natuurlijk is er wel een scheidslijn tussen communicatie en inspraak. Het laatste kan wel eens te ver voeren, alhoewel ik steeds vaker lees dat inspraak toch in stoffige laden belandt.
Arnoud
-5-  Arnoud:
En dan moet je nog uitkijken dat je geen aangifte aan je broek krijgt wegens 'agressie'.
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Ja, pas maar op. Zelfs verkeersregelaars hebben tegenwoordig hun advocaat al in de dienstauto stand-by zitten. Dus even de mondige burger uithangen kan zomaar verkeerd uitpakken.
Arnoud
-7-  Arnoud:
Dat is nog eens goed nieuws. Dan worden ze eindelijk eens goed voorgelicht over waar hun grenzen liggen.
Lijkt me overigens een dure grap, zo'n advocaat in de dienstauto.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
@Arnoud
Even een vraagje uit pure interesse: is het vanuit je eigen ervaring dat je schrijft dat je nog moet uitkijken dat je geen aangifte aan je broek krijgt wegens 'agressie'? Het lijkt me dat je zoiets niet spontaan verzint.
Arnoud
-9-  Arnoud:
@Milena: Mijn vermogen tot spontaan verzinnen is -laat ik mij bescheiden opstellen- bovengemiddeld. Ik heb deze ervaring dan ook gelukkig niet zelf. Dit komt natuurlijk ook doordat ik een uitermate goedmoedig mens ben, die bij het normale deel van de medemens geen enkele 'agressie' zal oproepen.
Ik lees daarentegen veel nieuws. Daarin is bijvoorbeeld sprake van agressie tegen hulpverleners, overheidsdienaren en dienstverleners. Dat is zeer verwerpelijk. Terecht worden daders extra zwaar gestraft.

Anderzijds bestaan er ook uit belastinggeld gefinancierde dienst- en hulpverleners die de burger als een stuk vuil behandelen of een extreem lamlendige taakopvatting hebben. Daar hoor je dan weer minder over, terwijl dit toch ook een ernstig verschijnsel is. Dat kunnen zij onder meer blijven doen doordat sommigen bij voorbaat denken dat die burger het zelf wel uitgelokt zal hebben en direct partij kiezen voor 'het gezag'. Dat is natuurlijk een uiterst slappe en verwerpelijke houding. Ook de overheid moet kritisch worden gevolgd en zo nodig aangesproken worden op eigen gedrag en opstelling.
JohnN
-10-  JohnN:
@Arnoud: Twee kanten, zoals met zoveel.
Sluit me graag aan, dienstbare hulpverleners en lamzakkige treiteraars vormen verschillende categorieën en moeten dus verschillend worden beoordeeld.
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
@Arnoud
Gelukkig maar dat je zo goedmoedig bent en nooit bonje hebt met 'normale' medemensen. En daarbij stel je dan zelf de 'norm'?
Arnoud
-12-  Arnoud:
Uiteraard. Ik ben nu eenmaal begiftigd met een groot zelfinzicht en een hoge sociale intelligentie.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Heel gek: ik moet ineens aan het refrein van een liedje van Peter Blanker uit 1981 denken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.