Inkt op de Amstel: W.F. Hermans [1]

Inkt op de Amstel

Weinig schrijvers zijn zo verbonden geweest met Amsterdam als de in 1921 geboren Willem Frederik Hermans. Hermans woonde in Amsterdam met zijn ouders, ging er later op kamers en verhuisde pas na 1950 naar andere steden o.a. Groningen, Brussel en Parijs. Zijn verstandhouding met Amsterdam was in de jaren ‘80 aanzienlijk bekoeld. Hij was op z’n vingers getikt door de Gemeenteraad van Amsterdam omdat hij een bezoek had afgelegd aan Zuid-Afrika. Dat gold in die jaren ongeveer als landverraad. Hermans sloeg hard terug in zijn boek Omringd door gevaarlijke gekken. Maar bovenal schreef Hermans over Amsterdam in zijn romans: Ik heb altijd gelijk, De tranen der acacia’s en De donkere kamer van Damokles.

Actie tegen 'muzikanten'

Foto: Arnoud de Jong. De eerste actie tegen Oosteuropese muzikanten is online van start gegaan. Binnenstadsbewoner en activist Tjebbe van Tijen, die op Facebook al een emotionele discussie voerde tegen de door hem ervaren overlast heeft nu een brief opgesteld die gratis kan worden gedownload (PDF) . Deze brief...

Trendwatchen 2012

Trendwatchen is een serieuze bezigheid. Rapporten lezen, deskundigen spreken, participerend onderzoek, raadplegen van diverse bronnen en dan conclusies trekken. Dat heb ik allemaal gedaan voor 2012. [Klik voor hele foto] Een van mijn conclusies was dat steeds meeer...

Inkt op de Amstel: Jan Arends

In het boek De laatste deur vertelt Jeroen Brouwers ons over de zware lotgevallen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers die zelfmoord pleegden. Het is een lange stoet. Brouwers denkt dat er een aantal oorzaken is waardoor uitgerekend schrijvers suïcidaal worden. Drankmisbruik,...

Inkt op de Amstel: P.C. Hooft

Inkt op de Amstel

Schrijver en dichter Karel Wasch schrijft op Amsterdam Centraal een eigen rubriek over de literatuur in Amsterdam. In deze aflevering komt Piet Cornelisz Hooft aan bod.

Inkt op de Amstel

Inkt op de Amstel

Schrijver en dichter Karel Wasch begint op Amsterdam Centraal een eigen rubriek over de literatuur in Amsterdam. Daarvoor zal hij af en toe ook een schrijver interviewen of de woning bezoeken van een een dichter of romancier. Intussen schrikt hij er niet voor terug om tevens schaamteloos het eigen werk te promoten.
Zo zijn die schrijvers.

Een schat aan foto's

Mijn vader Cor de Jong liet mij een schat aan oude fotorolletjes na, waaronder veel opnamen van Amsterdam. Bij een aantal foto's is echter niet precies vermeld waar de foto's zijn genomen. De lezers van Amsterdam Centraal worden daarom opgeroepen mee te helpen met het bepalen van de exacte locatie waar de foto's zijn genomen.
Zie de set met foto's op Flickr.

Het Beeldverhaal en Theo van Gogh

Afgelopen zaterdag stond echt in het teken van het Beeldverhaal, met een grote B. Twee ‘Beeldverhalen’ vierden feest: overdag beleefde de Amsterdamse stripwinkel Het Beeldverhaal zijn feestelijke heropening op een fraaie nieuwe locatie aan de Bilderdijkstraat, terwijl ‘s avonds de VPRO haar eerste uitzending van tv-programma Beeldverhaal op televisie uitzond. Het meest memorabele detail van deze dag: in de nieuwe graphic novel Holy Terror van Frank Miller aan Theo van Gogh, die later deze week zeven jaar dood is.

Het Stadsarchief over Nieuw-West

Stadsarchief Vijzelstraat. Foto: Arnoud de Jong

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling die in het Stadsarchief is ingericht over Nieuw-West in de jaren 50 en 60.
Machtig interessant natuurlijk, vooral wanneer je zoals ik bent opgegroeid in de woestijn van Overtoomseveld.
Het is in vele opzichten een feest der herkenning en jeugdsentiment.
Toch hield ik er een ietwat dubbel gevoel aan over. Enerzijds was het leuk om te zien, anderzijds had het naar mijn smaak wel wat uitgebreider gekund.