Home > > Trendwatchen 2012

Trendwatchen 2012

Trendwatchen is een serieuze bezigheid. Rapporten lezen, deskundigen spreken, participerend onderzoek, raadplegen van diverse bronnen en dan conclusies trekken. Dat heb ik allemaal gedaan voor 2012.

Oost-Europese muzikanten door Arnoud de Jong

[Klik voor hele foto]

Een van mijn conclusies was dat steeds meeer Amsterdammers zich ergeren aan de overdosis Oosteuropese straatmuzikanten die met naamee de binnenstad onveilig maken. Je kunt nergens meer op een terrasje zitten en ze komen je gesprek overstemmen. Ze zitten bij de ingang van alle supermarkten. Er is toenemende irritatie, en ik uitte mijn angst voor escalatie. En meteen bleek ik een gevoelige snaar geraakt te hebben.

Maar niet alleen bijval, ook waren er weer mensen die die boodschap niet wilden horen. Die de boodschapper op zijn facebookpagina zwart begonnen te maken met subtiele verdachtmakingen en bottte beschuldigingen. Zich afvroegen hoe we ooit vrienden waren geworden, of hintten op racisme (alsof oosteuropese muzikanten een ras zijn. Dat is pas racistisch). De boodschapper werd geschoffeerd omdat men de boodschap niet wil horen. Vaker vertoond. Alleeen pijnlijk dat veel van die critici een verleden in de journalistiek hebben. Die zouden toch beter moeten weten.


Een reactie op "Trendwatchen 2012"

Walther
-1-  Walther:
Rob,

Je hebt gelijk... 100 reacties op een eerder column over de straatmuzikanten (daarna ging de stop op de reacties), veelal reacties van mensen die het er helemaal mee hebben gehad. Maar, mijn wethouder vindt het horen bij een 'gezellige en warme ontvangst van toeristen in de stad'.
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
En, er waren natuurlijk de bekende zeikreacties van de reaguurders op dit forum. Dan had je maar niet in Amsterdam moeten gaan wonen!

Ik wil ook wel een trend voorspellen. We gaan weer handhaven, als we de politiek moeten geloven.
Diezelfde politici die in 2011 geen enkele bekeuring liet uitschrijven tegen illegaal (volgens de APV te vroeg, te lang, te laat spelende) straatmuzikanten.
De ambtenaren die te slap reageerden naar de inmiddels meer dan 2.000 (!) met naam en adres bekende stadsprofiteurs met illegale short stay en hotelverhuur. Er is geen enkele dwangsom uitgeschreven. Een van de Amsterdamse raadslieden snapte zelfs eerst niet dat 'illegaal handelen' tot aftreden moet leiden. Beetje illegaal moet toch kunnen?
De permanente vooruitschuif discussies over horecaterrassen, het wangedrag van verkeersdeelnemers, de stewards voor de toeristenbussen die de verkeersborden niet kennen, de agressie op straat... alles mocht in 2011 nog.

De politiek belooft rond kersttijd voor 2012: de serieuze aanpak van illegale short stay, kroegen gaan dicht na de derde overtreding, Amsterdamse straatfeesten mogen niet meer, scooters van de stoep, terrasverwarming moet uit en ze gaan verkeersdeelnemers nu echt aanspreken op hun verkeersgedrag. Mooie beloften...

Mijn moeder zie dan altijd: 'veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven'.

Walther.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.