Home > > Inkt op de Amstel

Inkt op de Amstel

Inkt op de Amstel

Amsterdam is een mooie, vieze, soms mysterieuze of spannende stad. Niet verwonderlijk dat deze metropool het decor vormt voor veel verhalen, genoemd wordt in romans, detectives, of dichters heeft aangezet om naar hun pen te grijpen. En er hebben heel wat beroemde schrijvers gewoond of leven er nog steeds. Wist U bijvoorbeeld dat Joseph Brodsky, de gevluchte Russische dichter, een tijd in Amsterdam verbleef? Het huis van wijlen Harry Mulisch aan de Leidsekade wordt binnenkort zelfs museum. Iets wat overigens in Parijs of Moskou doodnormaal is, maar in ons land uitzonderlijk. En Gerard Reve woonde met zijn ouders aan de rand van Betondorp.

“Toen liep hij de grote gekromde brug over achter het Museum. Boven het water flikkerde het licht geheimzinnig, omdat er weinig wind was, bleef het oppervlak zonder rimpels. Plotseling slingerde hij het zwarte jack over de leuning, hij sloot zijn ogen en zag een reusachtige zwarte vogel even voor de zon vliegen. Toen hij zijn ogen weer opende dreef het jack op het water, waar het een tijdje stil bleef dobberen om vervolgens- nadat het vocht had opgezogen-zigzaggend weg te zinken naar de bodem, onttrokken aan het zicht.”

Het is een kleine passage uit mijn roman De belegering van de Jonker. De hoofdpersoon van de roman Werner Salten heeft er genoeg van om zwarte sombere kleren te dragen en dat zal grote gevolgen hebben. De plaats van handeling is de brug achter het geteisterde Rijksmuseum. Het is maar een voorbeeld. Zo zijn er veel plekken in Amsterdam te vinden.

In mijn rubriek ga ik met u op zoek naar de Inkt op de Amstel, de literatuur in de stad. De schrijvers, die er woonden en wonen en ik hoop ook veel suggesties van U te ontvangen. Af en toe zal ik een schrijver interviewen of een woning bezoeken van een dichter of romancier.

Standbeeld Multatuli. Foto: Arnoud de Jong

Standbeelden gaan we afstoffen en straatnamen analyseren. Want er zijn veel straten naar schrijvers vernoemd. Weten we wel over wie dat dan gaat?Ik vertel het U graag!
En hoe staat het met onze bibliotheken? Is er nog wel iets over Amsterdamse schrijvers te vinden? Een vergelijkend warenonderzoek! En we zullen prijzen uitloven- uiteraard boeken- in onze prijsvraag.
Kortom, the Amsterdam-sky is the limit!
Tot spoedig!

Karel Wasch is dichter en schrijver. Meer over hem leest u op zijn eigen website.


Een reactie op "Inkt op de Amstel"

ton
-1-  ton:
Kom maar op. Ik zie er naar uit!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.