Omdat ik zelf ben geboren in de P.C. Hooftstraat - toen nog een heel gewone straat- begin ik daar.
Bij de P.C. Hoofstraat op het pleintje aan de Stadhouderskade, waar tot voor kort de haringkar stond en het postkantoor was gevestigd, staat het borstbeeld van P.C. Hooft (1581—1647). Het werd vervaardigd door Frits Sieger.
Hooft is vooral bekend geworden door de Muiderkring, een groep heren en dames die op het Muiderslot literaire bijeenkomsten hield. Bekende literatoren uit die tijd, zoals Maria Tesselschade, Coster, Vondel en Bredero, kwamen er regelmatig samen om hun werk aan elkaar voor te lezen.
Hij trouwde tweemaal en kreeg acht nazaten.
Hij beschouwde zichzelf niet echt als dichter. Aan professor Daniël Heins schreef hij in een lange brief:
"Ik ben geen schrijver, al heb ik somtijds iets om de geneugte gedicht, dat tot mijn bekommering onder de gemeente is geraakt. Ik ken mijn onvolmaaktheid zo wel, dat ik haar noch bij vromen gunst, noch bij spotters veiligheid kan verzekeren."
Zijn toneelstukken werden bekend, zoals het blijspel Warenar. En natuurlijk is er de P.C. Hooftprijs, een prestigieuze prijs voor literatuur. Dit jaar gewonnen door Henk Hofland.
Weinig mensen weten dat er op de hoek van de Leidsestraat en de Keizersgracht een portret van Hooft in reliëf is aangebracht door A.C. Bleys, de architect van de Sint Nicolaaskerk. Dat was in 1881, om te herdenken dat Hooft 300 jaar daarvoor werd geboren. Het huis draagt nog de naam Blaeu, naar de moeder van Hooft.
Hooft ligt begraven in de Nieuwe Kerk. Hij werd geboren in Amsterdam, maar stierf in Den Haag.
Een van de spreuken van Hooft was: “Omnibus Idem”: aan ieder hetzelfde.
En dat zou in onze tijd van toenemende onverdraagzaamheid wel eens een leuk motto kunnen zijn.
Reageer op "Inkt op de Amstel: P.C. Hooft"