Home > > Een schat aan foto's

Een schat aan foto's

Help mee met het bepalen van de locatie!

Mijn vader Cornelis (1910-2010) heeft mij drie sigarenkistjes nagelaten. Daarin zat een schat. Een schat bestaande uit tientallen rolletjes fotonegatieven. De meeste daarvan waren nooit afgedrukt. Stuk voor stuk zaten ze netjes verpakt in een papiertje, waarop het onderwerp en het jaartal stond geschreven.
Ik wist al jarenlang van het bestaan ervan, maar ik had geen donkere kamer. Dat was dus een goed excuus om daar niet wekenlang in opgesloten te hoeven zitten.

1940 Meisje met poppenwagen - Foto: Cor de Jong

Mijn vader had wél een donkere kamer. Die was op de wc. Gelukkig beschikte de woning over twee toiletten, anders had ik waarschijnlijk minder goede herinneringen gehad aan de fotohobby van mijn vader.
Eén van de wc's werd af en toe omgetoverd tot donkere kamer.

Op de pot
Op de pot stond het vergrotingsapparaat, op een krukje stonden de bakken met ontwikkelaar. Het normale licht was vervangen door een rode lamp. Een enkele keer mocht ik als jongetje meekijken en samen stonden we dan in de kleine ruimte gepropt het wonder van het opkomende beeld in de ontwikkelbak te aanschouwen.

Mijn vader was een duidelijke amateurfotograaf, beslist geen Bernard Eilers. Weliswaar kende hij die persoonlijk, maar zo te zien heeft hij er weinig van opgestoken. Menige foto is onscherp, dan wel onder- of overbelicht. Ook zitten er nogal wat krassen en spikkels op de negatieven, waarschijnlijk van de cassettes waarin ze oorspronkelijk zaten.
Soms is hij vergeten rekening te houden met de zogeheten parallax, de afstand tussen de zoeker en de lens, met als gevolg 'onthoofde' foto's. Ook is de horizon niet altijd recht. Maar hij had er plezier in en dat is het belangrijkste.

Dankzij de vooruitgang hoef ik mezelf niet meer op te sluiten in een donkere kamer met een vergrotingsapparaat op de toiletpot, ik heb een kleine negatiefscanner.
Ik kan de schat nu in zijn geheel ontsluiten, waaronder veel nooit geziene beelden uit mijn kinderjaren.

Oorlogsjaren
Mijn vader was een geboren en getogen Amsterdammer en dus ontbreken ook foto's van Amsterdam niet. Er zijn zelfs foto's uit de oorlogsjaren. Toch was hij hier en daar niet secuur genoeg in de administratie: een aanduiding als 'Amsterdamse grachten' is op z'n minst wat vaag.

Ook al ben ik zelf eveneens Amsterdammer, niet elke plek in Amsterdam ken ik gedetailleerd. Een extra moeilijkheid is dat de beelden van de locaties tientallen jaren oud zijn.
Sommige foto's kan ik daardoor niet thuisbrengen. Waar zijn ze genomen?

Help mee!
Maar hier kan ik misschien een ander modern middel inzetten: de 'wisdom of the crowd'. Grote kans dat lezers van Amsterdam Centraal wél gedetailleerd op de hoogte zijn van specifieke delen van Amsterdam. Daarom heb ik op fotosite Flickr een set foto's gezet waarvan ik de plek niet kan thuisbrengen. Als u weet (of een vermoeden heeft) waar de foto is genomen: zet het in de commentaren. Ik zou het erg leuk vinden als dit resultaat zou opleveren.

Er is ook een set met alle historische foto's van Amsterdam die ik tot dusver heb gescand. Commentaar is uiteraard ook hier welkom. Ik ben van plan sommige foto's nog een beetje te repareren.


Links:
Alle foto's met onbekende locatie.
De gehele set met historische foto's van Amsterdam.


tien reacties op "Een schat aan foto's"

bert van elswijk
-1-  bert van elswijk:
Inderdaad: een schat! En wat een fraaie ook nog! Hup Amsterdammers, zet je aan het werk!
Suffie
-2-  Suffie:
Dit is goud, Arnoud! Moet even een account aanmaken en dan ga ik even aan de slag.... Zie erg veel bekends.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Erg leuk dat iedereen zo enthousiast reageert en meedenkt. Er is al een aantal foto's gelokaliseerd, dus ik ben daar heel erg blij mee.
Rick
-4-  Rick:
Misschien moet je ze even in deze flickr-groep plaatsen; alwaar mensen raden op welke lokatie een foto in Amsterdam is genomen.
http://www.flickr.com/groups/ontdekjeple..
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Rick: Ja, maar dan moet ik óók het antwoord weten, en dat weet ik dus juist niet. ;-)
Of heb ik dat mis?
JohnN
-6-  JohnN:
Sorry hier ging even iets mis.
Arnoud wat mooi is het voorbeeld dat jehier geeft. Dat zonlicht op die stille gracht, het lijkt bijna sneeuw. Een soort van droomwereld zonder auto's en stapels fietsen zondeer "amsterdammertjes" en een engeltje dat er kwetsbaar en veiglig doorheen loopt.
JohnN
-7-  JohnN:
veilig
natuurlijk
het is nog vroeg, ook hier en nu
daniel schut
-8-  daniel schut:
Hey Arnoud, probeer het eens bij de Dienst Infrastructuur en Vervoer van de gemeente, en dan met name de afdeling Kunstwerken (die over de bruggen gaat). Ik denk dat er daar genoeg mensen zitten die een oude brug zó zouden herkennen!
daniel schut
-9-  daniel schut:
ik heb het gelijk ook maar even op twitter rondgevraagd. Dan krijg je gegarandeerd (slechte) antwoorden.
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Daniel Schut: Hoi Daniel. Goede tip, dank voor het meedenken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.