Mijn vader Cornelis (1910-2010) heeft mij drie sigarenkistjes nagelaten. Daarin zat een schat. Een schat bestaande uit tientallen rolletjes fotonegatieven. De meeste daarvan waren nooit afgedrukt. Stuk voor stuk zaten ze netjes verpakt in een papiertje, waarop het onderwerp en het jaartal stond geschreven.
Ik wist al jarenlang van het bestaan ervan, maar ik had geen donkere kamer. Dat was dus een goed excuus om daar niet wekenlang in opgesloten te hoeven zitten.
Mijn vader had wél een donkere kamer. Die was op de wc. Gelukkig beschikte de woning over twee toiletten, anders had ik waarschijnlijk minder goede herinneringen gehad aan de fotohobby van mijn vader.
Eén van de wc's werd af en toe omgetoverd tot donkere kamer.
Op de pot
Op de pot stond het vergrotingsapparaat, op een krukje stonden de bakken met ontwikkelaar. Het normale licht was vervangen door een rode lamp. Een enkele keer mocht ik als jongetje meekijken en samen stonden we dan in de kleine ruimte gepropt het wonder van het opkomende beeld in de ontwikkelbak te aanschouwen.
Mijn vader was een duidelijke amateurfotograaf, beslist geen Bernard Eilers. Weliswaar kende hij die persoonlijk, maar zo te zien heeft hij er weinig van opgestoken. Menige foto is onscherp, dan wel onder- of overbelicht. Ook zitten er nogal wat krassen en spikkels op de negatieven, waarschijnlijk van de cassettes waarin ze oorspronkelijk zaten.
Soms is hij vergeten rekening te houden met de zogeheten parallax, de afstand tussen de zoeker en de lens, met als gevolg 'onthoofde' foto's. Ook is de horizon niet altijd recht. Maar hij had er plezier in en dat is het belangrijkste.
Dankzij de vooruitgang hoef ik mezelf niet meer op te sluiten in een donkere kamer met een vergrotingsapparaat op de toiletpot, ik heb een kleine negatiefscanner.
Ik kan de schat nu in zijn geheel ontsluiten, waaronder veel nooit geziene beelden uit mijn kinderjaren.
Oorlogsjaren
Mijn vader was een geboren en getogen Amsterdammer en dus ontbreken ook foto's van Amsterdam niet. Er zijn zelfs foto's uit de oorlogsjaren. Toch was hij hier en daar niet secuur genoeg in de administratie: een aanduiding als 'Amsterdamse grachten' is op z'n minst wat vaag.
Ook al ben ik zelf eveneens Amsterdammer, niet elke plek in Amsterdam ken ik gedetailleerd. Een extra moeilijkheid is dat de beelden van de locaties tientallen jaren oud zijn.
Sommige foto's kan ik daardoor niet thuisbrengen. Waar zijn ze genomen?
Help mee!
Maar hier kan ik misschien een ander modern middel inzetten: de 'wisdom of the crowd'. Grote kans dat lezers van Amsterdam Centraal wél gedetailleerd op de hoogte zijn van specifieke delen van Amsterdam. Daarom heb ik op fotosite Flickr een set foto's gezet waarvan ik de plek niet kan thuisbrengen. Als u weet (of een vermoeden heeft) waar de foto is genomen: zet het in de commentaren. Ik zou het erg leuk vinden als dit resultaat zou opleveren.
Er is ook een set met alle historische foto's van Amsterdam die ik tot dusver heb gescand. Commentaar is uiteraard ook hier welkom. Ik ben van plan sommige foto's nog een beetje te repareren.
Links:
Alle foto's met onbekende locatie.
De gehele set met historische foto's van Amsterdam.
tien reacties op "Een schat aan foto's"
http://www.flickr.com/groups/ontdekjeple..
Of heb ik dat mis?
Arnoud wat mooi is het voorbeeld dat jehier geeft. Dat zonlicht op die stille gracht, het lijkt bijna sneeuw. Een soort van droomwereld zonder auto's en stapels fietsen zondeer "amsterdammertjes" en een engeltje dat er kwetsbaar en veiglig doorheen loopt.
natuurlijk
het is nog vroeg, ook hier en nu