Amsterdam klopt steeds minder

Haarlemmerdijk. Foto: Arnoud de Jong.

Maartje Luif is journaliste en schrijfster. Volgend jaar verschijnt haar debuutroman. Ze is geboren en getogen in Amsterdam, maar woont de laatste jaren in het Belgische Leuven. Dat blijft niet zonder gevolgen...

‘Ik weet nooit welke de Haarlemmerstraat is en welke de Haarlemmerdijk’, zei iemand op Twitter.
Mijn eerste innerlijke reactie was: o, maar dat kan ik je wel vertellen. Mijn hersens kraakten en de inktkop schoot naar de Haarlemmerbuurt, begon een kaartje te tekenen en maakte de vonk voor mijn volgende reactie: euhm, hoe zat het ook alweer na de Nieuwendijk? Er werden stukjes opengelaten, er werd een tweedehandsklerenwinkel getekend, een Oost-Indisch huis en een kruising met om het hoekje coffeeshop Siberië. Maar tussen al die highlights zaten witte vlekken, straten die ineens ophielden, grachten die in het niets eindigden en kruispunten waar ik de naam niet van wist.

De fietspolitie

Fietsenmassa op de Dam. Foto: Arnoud de Jong

De chaos van het fietsverkeer lijkt steeds grotere vormen aan te nemen. Verkeersregels worden massaal aan de bagagedrager gelapt, geparkeerde fietsen vormen één gigantische schroothoop. En daar tussendoor scharrelen nog de onnozele toeristen met hun huurfietsjes. Tijd voor een fietspolitie?

De verwarde man [2]

De verwarde man (links).

Burgemeester van der Laan heeft de verwarde man die een toespraak hield in het Concertgebouw gedwongen laten opnemen in een kliniek. Volgens ons is dat louter en alleen omdat de koningin erbij zat. Andere verwarde mensen moeten het wel héél bont maken om gedwongen te worden opgenomen. Doorgaans worden die aan hun lot overgelaten.

Nee, wij zijn niet aardig!

Ben jij aardig?

Stichting De Regenboog Groep testte deze zomer of Amsterdammers wel aardig genoeg deden tegen mensen aan de rand van de samenleving. Enkele (ex)verslaafden, daklozen en psychiatrische patiënten gingen op pad met de verborgen camera. Maar weinig Amsterdammers waren aardig. Maar was dat ook niet wat teveel gevraagd?

Op huizenjacht

Veel sociale huurwoningen worden verkocht, maar staan lang leeg. Als je een huis wilt in Amsterdam, moet je in Rotterdam gaan zoeken. Deze opbeurende mededeling kreeg ik tien jaar geleden te horen van een kennis die werkte bij een Amsterdamse woningcorporatie. Een paar maanden geleden was het zover: ik moest op zoek naar een huis in deze stad. Ik...

Van 8 tot 8, maar verder niet...!

Amsterdam heeft een naam hoog te houden in het stuntelen en aanmodderen met geldverslindende projecten, waarvan nut en draagvlak op z'n zacht gezegd op maatschappelijk niveau ter discussie staan. Ik noem maar even de Noord-Zuidlijn en muziekmakerscentrum MuziQ, waarover elders ruimschoots...

Ga toch lopen!

Lopen is gezellig

Het beste verweer tegen de draconische bezuinigingen op het OV die ons te wachten staan is een boycot. Gewoon niet meer (of zo min mogelijk) gebruiken. Lekker gaan lopen of fietsen. Dat is goedkoper, gezonder en gezelliger.
Wat laten we eerlijk zijn: zó'n genot is het nu al niet, dat openbaar vervoer. En straks dus helemaal niet.

Onbekende buurten

West: Gezicht vanaf de Buyskade.

De redactie daagt Amsterdammers uit om te schrijven over hun buurt. De buurt waar ze wonen of de buurt waar ze werken. Want elke buurt heeft wel iets bijzonders, iets moois, iets lelijks, iets spannends, iets rustigs.
Doe mee en breng uw buurt verbaal in kaart (maar een foto erbij mag ook, graag zelfs).

Geweld in de tram: was dat nu nodig?

Westermarkt, rij bij tram. Foto: Arnoud de Jong We hadden spareribs gegeten met vrienden. Heerlijk buiten op het terras bij Castell op de Lijnbaansgracht. Glaasje wijn erbij, kletsen over werk, roddelen over vrienden en genieten van de andere gasten. Helemaal 'Kluun'. Om middernacht stonden we op een zomers vol Leidseplein te wachten op...