Home > > De verwarde man [2]

De verwarde man [2]

De verwarde man (links).

Ik moet nu toch echt even opkomen voor de 'verwarde man' die een toespraak hield in het Concertgebouw. En vooral ook voor alle andere 'verwarde' mensen in de stad.
Burgemeester van der Laan heeft de verwarde man uit het Concertgebouw namelijk gedwongen laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Op zich is dat misschien fijn voor voor de 'verwarde man', dan kan hij worden behandeld. Maar de kans is groter dat dit slechts een beleefdheidsgebaar is naar onze geschokte vorstin. Ik gok dat hij binnenkort weer onbehandeld over straat loopt.

Hoe het ook zij, het is niet eerlijk tegenover al die andere verwarde mannen en vrouwen in de stad. Die hebben ook recht op behandeling.
Maar dat gaat zomaar niet. Tegenwoordig moet je minstens met een bijl staan zwaaien. Liefst eentje waar het bloed vanaf druipt. Pas dán vindt de crisisdienst voldoende aanleiding om je gedwongen te laten opnemen. Er is namelijk helemaal geen plaats voor 'gewone' verwarde mensen in de klinieken. Dit tot frustratie van de directe omgeving.

Allerlei andere 'verwarde mannen' terroriseren dikwijls jarenlang hun buren met extreem overlast gevend gedrag, maar worden niet gedwongen opgenomen. Iemand die ik ken bedreigde in een psychose zijn vader met een keukenmes, maar de crisisdienst zag geen aanleiding om hem gedwongen op te nemen.

De incidenten met 'verwarde mannen' zijn doorgaans veel extremer van aard dan het voorval in het Concertgebouw. Andere 'verwarde mannen' klimmen op het dak en smijten dakpannen naar beneden, ze gooien hun complete huisraad uit het raam, ze klauteren in een hijskraan of ze vermoorden de buren met een bijl.
Kijk, dát zijn 'verwarde mannen'. Als ze niet ter plekke zijn doodgeschoten moeten die gedwongen worden opgenomen.
Zij zijn namelijk een direct gevaar zichzelf of voor de omgeving. Dat is geloof ik het criterium voor gedwongen opname.

Onze Concertgebouwspreker bleef rustig en beleefd. Hij legitimeerde zich keurig en ging mee zonder verzet.
Ik durf de stelling aan dat wanneer de koningin niet in de zaal had gezeten, deze man inmiddels alweer aan zijn lot was overgelaten. In alle vrijheid.


twaalf reacties op "De verwarde man [2]"

Theo
-1-  Theo:
Mijn verwarde bovenbuurman weigerde behandeling en kon mij ongestoord 10 jaar terroriseren tot ie uiteindelijk de hand aan zichzelf sloeg.

Maar ja, ik ben Trix niet.
Sasha Berkman
-2-  Sasha Berkman:
Aan de andere kant wordt een knettergekke Geert Wilders met zijn paranoide praatjes over de islamisering van Nederland, Eurabia etc gewoon beschermt. De conclusie die ik trek is dat de nederlandse overheid sellectief is in aanpakken van volkomen gestoorde types en dat ze de echt gevaarlijke en gewelddadige psychopaten en leugenachtige haatzaaiers, die ons werkelijk in ons bestaan bedreigen gewoon laten gaan.
Herbert
-3-  Herbert:
Van der Laan heeft hem laten opnemen maar dat gaat op advies van een een arts, meestal een psychiater . Dat advies wordt altijd opgevolgd.
Verder had de podiumpreker een psychiatrisch verleden en deed hij dit soort zaken wel vaker bij bijvoorbeeld begrafenissen.
Bernd
-4-  Bernd:
@ Herbert: dat is iets te makkelijk. Die arts/psychiater ziet regelmatig van dit soort gevallen, en die worden niet gedwongen opgenomen (zie de reactie van Theo hierboven). Dus moet er een reden zijn waarom dat in dit geval wel gebeurd is. Enige druk van de burgemeester zal hier toch wel meegespeeld hebben.
Henk
-5-  Henk:
@ Sasha, Denk jij echt dat Wilders een 'gestoorde' is? Volgens mij is dit gewoon een man die anders over de samenleving nadenkt dan jij en ik, en verdomd goed weet hoe hij met de vrijheid van meningsuiting kan spelen. Ik vind het persoonlijk eng en gestoord als mensen zoals jij intressant gaan praten over onderwerpen waar ze niks vanaf weten.
Wilders is trouwens ook al een tijdje geleden onschuldig verklaart voor aansporen tot geweld, of twijfel je ook aan het juridische stelsel van Nederland?
sigi
-6-  sigi:
Wilders was niet strafbaar (helaas) maar wel degelijk bezig met mensen tegen elkaar opzetten en gevaarlijke onzin te verkopen. Ik denk dat je wel degelijk gestoord bent als je in zo'n positie dergelijke taal uitslaat.
JohnN
-7-  JohnN:
Wilders en de verwarde man hebben met elkaar gemeen dat ze aan een vorm van narcisme lijden. Wilders in ernstiger mate dan de verwarde man, dat wel. Of opsluiten genezing brengt betwijfel ik zeer. Maar in het geval van Wilders zou het wel beter gemotiveerd met overwegingen van veiligheid zijn. Toch doet justitie dat niet omdat er dan de pleuris uitbreekt onder zijn aanhang en dan stikt het straks van de verwarde mannen overal om ons heen.
Theo
-8-  Theo:
De neiging om anders politiek gekleurden als 'gestoord' te bestempelen, neigt naar Stasi-praktijken. Voor sommigen hier (zie reakties Sasha, sigi, JohnN) wellicht 'die goeie ouwe tijd' ?
JohnN
-9-  JohnN:
@Theo - Wat kun jij toch slecht met koekjes van eigen deeg omgaan. Jouw leider die over "stemvee" praat en nog komt er niemand in opstand, maar jij... stasi, nou nou.
Probeer het eens met HUMOR en niet met dat eeuwige theedrinken en die linkse kerk, ocharme.
Ik moet zeggen dat ik graag zou zien dat alle gestoorde mensen waren als "de verwarde man", er gaat niets agressiefs of dreigends van hem uit. Tegenover zulke typen kan ik heel tolerant blijven. Dat de arme man nu "vast" zit heeft meer te maken met de schaamte van de beveiliging dan met het gevaar dat hij zou zijn. Hij is net als een Jehova's Getuige, maar dan anders. We kunnen altijd nog beleefd zeggen "bedankt voor de boodschap maar geen behoefte". Daarentegen...
Theo
-10-  Theo:
Humor kon ik in uw betoog en voorgangers niet ontdekken. Dergelijke verwarden zijn slechts duidelijk zichtbare gevolgen van jarenlang wanbeleid, en niet echt gevaarlijk. Het echte gevaar schuilt in hen die ons het liefst daadwerkelijk aan de voeten van Eurabië zien knielen, en de touwtjes daarvoor al stevig in handen hebben. Die intentie ontmaskeren is ons beste verzetsmiddel, voor zolang dat nog niet door slinkse of shariawet verboden is. Komende generaties zullen naar ons terug kijken en zich afvragen hoe we het toch zover hebben kunnen laten komen, en dan sta ik liever aan de goede kant van de geschiedenis.
Suffie
-11-  Suffie:
Wacht even Theo, ik lees je laatste reactie nog een keer, maar dan met het Wilhelmus op de achtergrond...
Theo
-12-  Theo:
Whatever Suffie, laat je lekker door een in essentieel ondemocratische EU regeren en vertrap ons ketters die jullie multikul sprookje eerder als een dagelijkse hel ervaren. Stem jij lekker op jouw partij, dan stem ik op de mijne. Bon?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.