Home > > Geweld in de tram: was dat nu nodig?

Geweld in de tram: was dat nu nodig?

Westermarkt, rij bij tram. Foto: Arnoud de Jong

We hadden spareribs gegeten met vrienden. Heerlijk buiten op het terras bij Castell op de Lijnbaansgracht. Glaasje wijn erbij, kletsen over werk, roddelen over vrienden en genieten van de andere gasten. Helemaal 'Kluun'.

Om middernacht stonden we op een zomers vol Leidseplein te wachten op lijn 5 om ons terug naar huis te brengen. De tram liep snel vol, en met ons stapte een groep jongens in de tram. Een van de jongens ging in discussie met de trambestuurder. Hij had geen saldo op zijn OV-chipkaart.

De trambestuurder vroeg de jongen om uit te stappen. Dat weigerde de jongen pertinent. Iedereen stapte toch ook in zonder in te checken? Hij had duidelijk een slok en een lijntje teveel op.

De situatie escaleerde en liep uit op een handgemeen. De eerste reizigers belden 112, zoals we dat van de TV-spotjes hadden geleerd. Maar nog voor reizigers hoefden in te grijpen reed de tram al weer richting Centraal Station. De trambestuurder dacht ook aan de bijna 200 reizigers die mogelijk nog een laatste trein moesten halen en natuurlijk aan zijn gezin thuis.

De kous was daarmee natuurlijk niet af. Op de Nieuwezijds Voorburgwal werden we opgewacht door de GVB-beveiligers. Ook toen weigerde de jongen uit te stappen.
Het groepje vrienden keerde de amokmaker de rug toe. Hadden zij dit al een keer te vaak meegemaakt?
Bij het Centraal Station stond de politie klaar met blauwe zwaailichten en voerde de tegenstribbelende jongen af.

Ik vraag me dan af of het je dit nu allemaal waard was? Ben je nog steeds trots op jouw agressieve aanval op die trambestuurder die er alleen voor stond? Een avond stappen met vrienden, je gaat door het lint, en eindigt geboeid op het politiebureau. Hoe leg je dat de volgende dag uit aan je partner, je familie en vrienden? Ben je dan nog steeds zo stoer? En als je de komende 5 jaar geen 'verklaring omtrent het gedrag' krijgt voor je volgende baan? Nog steeds zo stoer?

Ik weet het wel: voor mij ben jij een geweldige sukkel! Geen respect! Volgende keer lopen als je geen geld hebt of een rondje minder geven in de kroeg.


acht reacties op "Geweld in de tram: was dat nu nodig?"

De Lutsjes
-1-  De Lutsjes:
@ Walter Ploos van Amstel:

Dé verklaring voor het gedrag van deze sukkel is simpel: een slokje en een lijntje te veel op!
JohnN
-2-  JohnN:
@ Walther: Wie stoned is denkt niet meer
Vinus
-3-  Vinus:
Tja... Amsterdam gaat zuipend en snuivend ten onder. Ik denk dat dit 80% van de agressie bepaald. En niet alleen van vervelende jongetjes in de tram. Die advocaten en voetbalfans kunnen er ook wat van. Het gaat veel te goed in dit land.
Bart
-4-  Bart:
Dé vraag is natuurlijk of dat slokje en/of dat lijntje maatgevend moeten zijn voor gedrag. In dit geval zeker, lijkt me. Het grote probleem is natuurlijk dat 'Henk en Ingrid' dit niet bedoeld hadden: Het waren niet de 'Islamiserende allochtonen' die voor de grote onrust in tram en bus zorgden, maar, gezien de grote mate van onrust in 'feestend' Amsterdam, vooral de snuivende, blowende en zuipende nederlanders tussen de 16 en 30 jaar uit de rest van Nederland (the new kids dus)... Voordat we iedereen die niet kan aantonen zes generaties lang in Nederland gewoond te hebben, van onbesproken gedrag is geweest (ja ook voorouders!) en liefst het Christelijk/Humanistisch/Joods gedachtegoed blijkt te hebben aangehangen, gaan verwijderen, lijkt het me heel goed als 'Henk en Ingrid' even gaan nadenken over hun eigen achterban. Lijkt me een goede insteek voor Geert Wilders als hij eindelijk zijn 'wetenschappelijk bureau'- whatever it may be- wat wil meegeven. Want daar zaten we natuurlijk allemaal op te wachten, na 'de gek uit noorwegen', die onder invloed van drugs pakweg 75 mensen vermoordde, dat was geen 'troetelallochtoon', ook geen ontslagen bankbediende, nee iemand die volstrekt in de ban was van de 'anti-islamisering', de Al Quaida van snuivend en slikkend Noorwegen, de blanke meerderheid dus....
JohnN
-5-  JohnN:
@Bart: Al Quaida van snuivend en slikkend Noorwegen ... is wel een loze bewering.
In Noorwegen wordt aanzienlijk minder aan drugs gebruikt dan in Nederland en zeker in vergelijking met Amsterdam. Bovendien is er een gigantisch hoge accijns op alcohol. Het aantal door geestelijke aantasting onder invloed van drank en drugs geteisterden is dus een fractie van wat wij hier om ons heen zien. Deze Anders Breivik is een eenling en zeker geen exponent van een elkaar ophitsende "groepering" in Noorwegen. Het land is dan ook verbijsterd door wat er jarenlang in zijn hersenpan heeft gebroeid, evenals ik, die jarenlang met Noren samenwerkte en het lang goed kent.
JohnN
-6-  JohnN:
lang ook ja, maar ik bedoelde natuurlijk ook in de laatste zin "land".
Bart
-7-  Bart:
@ JohnN: daar zou ik maar niet zo zeker van zijn, dat er in Noorwegen minder drugs per hoofd van de bevolking gebruikt worden, en zo is mij gebleken, stookt iedere zichzelf respecterende Noor zijn eigen Aquavit of erger. En of Anders Breivik een 'eenling' is, in Noorwegen of de rest van Europa, dat moet nog blijken (help het je hopen, maar ben er absoluut niet zeker van.)
Marloes | Geweld
Wanneer ik dit artikel over agressie lees dan krijg ik het idee dat die ‘jongeman’ op een aandacht uit was! En dan een dergelijk geweld en agressie op OV medewerkers! Werkelijk onacceptabel deze vorm van agressie. Ik hoop werkelijk dat deze agressieveling zijn verdiende loon krijgt! ( Kielhalen )

Marloes

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.