Home > > Onverdoofd genieten van Tsjaikovski

Onverdoofd genieten van Tsjaikovski

Honderden mensen waren 23 juni getuige van de jaarlijkse Opera in het Oosterpark in het kader van het Holland Festival. Tsjaikovski stond op het programma: Jevgeni Onjegin. Een gedateerd, negentiende-eeuws verhaal over de lotgevallen van twee winkeldochters (zussen van Russische plattelandsadel), een jaloerse dichter en een verwend kereltje dat maar niet kan beslissen wie van de twee zussen hij het meest zal begeren. Maar, voor wie van opera houdt - en dat doet het trouwe publiek in het Oosterpark, ik misschien nog wel het meest - PRACHTIGE muziek.

Na elke akte werd er luid geklapt, al hoorden de artiesten het niet. De opera was live in het Muziektheater, wij keken naar een scherm waarop het spektakel werd weergegeven. Als er op kunst moet worden bezuinigd omdat die elitair is, maak kunst dan gratis! In het Oosterpark was een zeer divers gezelschap bijeen. Studenten en oudere koppels op een tuinstoeltje, theatertijgers met een dekentje, rosé en een schaaltje suhsi’s en mensen met een beperking achter een rollator of in een scootmobiel, vrouwen met hoofddoek achter een kinderwagen en tieners, etc. Samen genieten van muziek: nog goed voor het 'maatschappelijk meedoen' en als sociaal bindmiddel ook.

Opera in Oost


negen reacties op "Onverdoofd genieten van Tsjaikovski"

De Lutsjes
-1-  De Lutsjes:
@ Annemiek Onstenk:

Ook wij hebben genoten van Jevgeni Onjegin maar dan vanuit de Stopera. We kunnen ons de sfeer in het Oosterpark wel voorstellen: minder elitair dan in het Muziektheater waar, over het algemeen, de abonnementhouders de grote meerderheid vormen. Overigens is daar uiteraard niets op tegen, maar er hangt wel een ander sfeertje.

Het is alleen zo jammer dat wanneer er drastisch op de kunsten bezuinigd zal gaan worden, dit in de toekomst ook merkbaar zal zijn m.b.t. de programmering van het Muziektheater, etc.etc. en dat heeft z'n weerslag dan natuurlijk weer op uitvoeringen in het Oosterpark, etc.
Het is een illusie te denken dat alle vormen van kunstuitingen ooit gratis toegankelijk zullen zijn. Er komt minder aanbod en de prijzen zullen alleen maar stijgen. Helaas......

Wat is trouwens <onverdoofd> genieten?
Karel
-2-  Karel:
Oosterparkbuurt heeft 55% allochtonen. Was dit feestje ook een mooie afspiegeling van de buurtpopulatie en dit percentage? Laat me raden!
Arnoud de Jong
@Karel: sinds wanneer wordt erop gecontroleerd of een feestje een afspiegeling is van de buurtpopulatie?
JohnN
-4-  JohnN:
Zo valt er op alle positiefs nog wel wat af te dingen als je daarnaar zoekt. Ik zou zeggen: als je zo gelukkig bent dat je in Amsterdam woont (mag wonen) geniet van alles wat de stad biedt - en vaak nog gratis ook. Ik kom er helaas niet meer in... (op mijn leeftijd is het wachten niet zinnig meer) en als je in de regio woont moet je thuisblijven of betalen. Natuurlijk kan ik ook naar Amsterdam gaan voor alles waar ik graag bij wil zijn (en dat doe ik ook) maar dat kost me flink reisgeld. Dus nogmaals: prijs je gelukkig als Amsterdammer.
Bart
-5-  Bart:
@ Lutsen: u was daar (muziektheater) in uw eentje (eendje,Fokke en Sukke)of pluralis majestatis?
(sorry, kan het nu niet meer laten om uw identiteit volstrekt in twijfel en in het belachelijke te trekken)
Concerten in het Oosterpark zijn prima, voor welke 'doelgroep' dan ook! Dus leuk verslagje, en het hoeft geen betoog dat de 'zwartkijkers' waaronder 'Karel' geen poot meer hebben om hun gezever kwijt te kunnen, zelfs niet de elitaire Klutsen, die in de Stopera zaten.
Het was leuk en ik was erbij... (rosé'tje en toast met ansjovispaté, olijfjes etc.
Kortom: genoten!
P.S Lutsen: ik kan u ook de concerten in het concertgebouw aanbevelen, daar treden ook echte superhelden op! Zelfs als je niet echt van klassiek houdt, Bijv. Sezen Aksu en andere Turkse kunstenaars treden regelmatig op in het Concertgebouw...
Popmuziek in de kerk of zoiets... Maar wel fantastisch om naar te luisteren/kijken!
Dus geen bezuinigingen meer door het koor van de Lutsen en andere PVV'ers die menen dat muziek uit Nederland dient te komen en 'verstaanbaar dient te zijn' Ene Martin X, blijkbaar lid van de 2e kamerfractie van de PVV...
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
@Bart:

Wanneer houdt U nu toch eens een keer op met dat Suske en Wiske-gezwam en anderen voor PVV-er, etc. uit te maken, in geval U iets niet zint! Keer op keer toont U op die manier Uw onmacht.

Kennelijk bent U ook niet erg geporteerd van Stopera-bezoekers, waarom misgunt U mensen hun opera-voorstellingen en wat zou er op tegen kunnen zijn om in de pauze een roseetje te nuttigen?

Mevrouw Onstenk geeft aan genoten te hebben in het Oosterpark, U bent gecharmeerd van Sezen Aksu, etc..
<Suum cuique> is dan ook ons credo!
De Lutsjes
-7-  De Lutsjes:
Pardon: <Fokke en Sukke>, kennelijk nog niet geheel bekomen van de rosé...
Herbert
-8-  Herbert:
Prachtig maar helemaal vergeten om heen te gaan.

In 1999 heeft met in het kader van het HF Wagners Ring des Nibelungen opgevoerd in Opera en uitgezonden in het Oosterpark. In 4 avonden. Geweldig!

Grappig was ook dat pubers die hier plots mee geconfronteerd werden bleven kijken.
Bart
-9-  Bart:
@ Lutsen: uw reacties woorden zoals vaker blijkt, nogal beneveld door, in dit geval gebruik van rosé, en anders vermoedelijk door andere genotmiddelen...
U heeft namelijk in eerdere reacties u 'unferfroren' uitgesproken voor de aanpak van de PVV inzake veel door u aangedragen 'misstanden'...
Ik ben zeker fan van Suske en Wiske, Fokke en Sukke lijken me vooral meer uw type...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.