Home > > Situatie Hallenterrein is bestuurlijke wanprestatie

Situatie Hallenterrein is bestuurlijke wanprestatie

Ik zwerf nog wel eens door Oud-West en dan kom ik regelmatig langs het Hallen-terrein. Ook gisteren weer.

Dit gebied is inmiddels ten prooi gevallen aan totale verpaupering. Een situatie die je verwacht aan te treffen in Nairobi of zoiets, maar niet in een moderne stad met pretenties. En deze situatie bestaat nu al jaren, we schreven er al twee keer eerder over (hier en hier).

In de afgelopen periode heb ik op enige afstand de nodige plannen voorbij zien komen: het uitgaanscentrum van Harry de Winter, een nieuw stadsdeelkantoor, woningen, woontorens en een hoop ruzie met de buurtbewoners die al die plannen terecht dikwijls een maatje te groot vonden voor hun wijk.

De voormalige remise schijnt op de monumentenlijst te staan, maar verkeert in deplorabele staat.
Een deel van het terrein is al jaren geleden 'bouwrijp' gemaakt, een pomp zorgt er geduldig voor dat de boel niet onder water loopt, maar er gebeurt helemaal niets mee. Bewoners aan de overkant van de Bilderdijkkade zitten al jaren tegen bouwhekken en roestige damwanden aan te staren. De situatie rond het Hallenterrein valt te kwalificeren als regelrechte bestuurlijke wanprestatie. Het is een schande om een buurt er jarenlang op die manier bij te laten liggen.

Welke stadsdeelwethouder heeft nu eens de politieke moed om hier een paar knopen door te hakken? Dat er op korte termijn in de sfeer van woningen iets van de grond komt kunnen we wel vergeten. Gooi er maar een berg aarde op en maak er een mooi wijkplantsoen van, dat geeft tijd tot verstandig nadenken over de verdere toekomst.

De buurt kan best wat extra groen gebruiken, want dat stukje gras op het Bellamyplein houdt ook niet over.
Of doe de jeugd een lol met een speeltuin.
Doe een (op z'n minst voorlopige) restauratie aan de voormalige tramremise.
Vergeet vooralsnog die woningen (waarschijnlijk alleen voor yuppen betaalbaar), ondergrondse parkeergarages, woontorens, winkels, multifunctionele centra en weet ik al niet meer voor megalomane plannen, daar is de komende jaren toch geen geld voor.

Men heeft het tot dusver allemaal veel te hoog in de bol gehad, het mag veel simpeler, bescheidener.
Durf eens iets! Want tot dusver is het Hallengebied een schrijnende illustratie van de incompetentie van een stadsdeelbestuur.

Een korte diashow van het Hallenterrein:

twaalf reacties op "Situatie Hallenterrein is bestuurlijke wanprestatie"

Katja Sienknecht
-1-  Katja Sienknecht:
Hoi Arnoud,
Dat idee met het plantsoentje: soms zijn de ambtenaren toch niet zo suf en soms sneller dan je denkt...
http://www.west.amsterdam.n...
Erica van Andel
-2-  Erica van Andel:
Je wordt op je wenken bediend Arnoud, zie dit bericht van het stadsdeel: http://www.west.amsterdam.n... Bovendien zal het Amsterdam Street Art festival (22-26 juni) zondag a.s. gebruik maken van dit terrein met een live painting actie. Ben erg benieuwd wat voor moois zij ervan maken!
Arnoud de Jong
Dank voor jullie snelle reacties. Ik zal kritisch volgen hoe alles wordt gerealiseerd.
De Lutsjes
-4-  De Lutsjes:
Er zijn, door de tijden heen, al vele leuke ideeën aangedragen m.b.t. het Hallen-terrein, het is dan ook een schande dat er nog steeds geen concrete plannen bestaan. Maar enfin, enige ad hoc-oplossingen zijn er nu gelukkig wel.

Wat ons zo opvalt is dat vele respondenten op AC kennelijk niet zo gecharmeerd zijn van de zg. yuppen. Wat kan men daar toch op tegen hebben?
Deze groep mensen brengt extra veel geld in het laadje, voorkomt verloedering en bepaalde wijken worden juist door hún komst naar een hoger niveau getild.
Ton
-5-  Ton:
Van de genoemde website:
“Daarom heeft het dagelijks bestuur besloten om nog voor de zomer een deel van het woningbouwterrein in te richten voor tijdelijk gebruik.”

Voor moestuinen (schoongrond)en eendaagse festivals (structureel nut?) lees ik nu. Zijn we zo een ton of wat verder.
He! is dat niet het bedrag dat we nodig hadden om de bieb in de Spaarndammerbuurt open te houden?

http://www.behoudbieb.blogs...
Arnoud de Jong
@De Lutsjes: ik heb slechts vastgesteld dat de woningen waarschijnlijk alleen voor yuppen betaalbaar zullen zijn. Ik heb daar geen waardeoordeel over de yup in het algemeen aan verbonden.
JohnN
-7-  JohnN:
@Arnoud - Dank voor de dia's - ik hoor al lang veel over de Hallen maar heb nu een beter beeld. Als de tramremise op de monumentenlijst staat is het zonder meer een schande dat de verloedering zover mocht toeslaan door besluiteloosheid en onhaalbare plannenmakerij. Hopenlijk komt er nu schot in.
@Lutsjes - Het is natuurlijk prima als 'yuppen' zoveel belasting (willen) betalen, maar in tijden van bezuiniging is het de vraag of het moment daar is om het gebruik van algemene middelen wel in zo'n grote mate ten goede van projecten in de hogere sector aan te wenden. Onder yup-niveau wordt ook belasting betaald en zij zijn er met meer.
Anne van den Bergh
-8-  Anne van den Bergh:
Ik ben het helemaal eens met het stuk van Arnoud. Alleen is het nieuwe stadsdeel West niet de vele fouten te verwijten van het voormalige stadsdeel Oud-West. Die hebben zich helemaal in laten pakken door de zgn. miljoenen die Harry de Winter in de oude tramremise zei te steken, voor “een mega-uitgaanscentrum zoals ik dat ken in Londen in New York”, zoals hij zei in de Stopera (nov. 2005 of 2006).

Oud-West zag toen zijn kans schoon: we hoeven zelf geen geld te steken in het rijksmonument (de remise) en kunnen dus veel geld spenderen aan een heus stadsdeelpaleis. Dat paleisje “mocht” zomaar 36 miljoen euro kosten. Voor het kleinste stadsdeel van Amsterdam, nota bene.

Afijn, Harry's hotspot en stadsdeelpaleis gaan inmiddels niet door, maar het nieuwe stadsdeel West zit maar mooi met die idiote erfenis. Niet benijdenswaardig.

Intussen zijn de bezorgde buurtbewoners van het Hallenterrein van destijds, in goed gesprek met de nieuwe projectmanagers en bestuurders van het stadsdeel West.

Ik denk dat het uiteindelijk helemaal goed komt met (het restaureren van) de oude tramremise, en dat er op het naastliggende terrein goede nieuwbouwwoningen komen. Geheel in harmonie met de omliggende 19-eeuwse bebouwing.

Kortom, het heeft allemaal even geduurd, msar het komt goed!
HenkvP
-9-  HenkvP:
@Anne van den Bergh Ik blijf het werkelijk van de zotte vinden dat twee van de drie verantwoordelijke stadsdeelbestuurders voor deze al miljoenen en miljoenen kostende beerput als beloning na hun weglopen uit het bestuur van Oud West als backbenchers voor hun partij in de Amsterdamse gemeenteraad mogen zitten. Weevers(pvda) Toonk(VVD). Beide heren stonden achter het megalomane idee van een stadsdeelhuis en hebben de belastingbetalers opgescheept met niet meer dan een zandvlakte en een verpauperde tramremise.
HenkvP
-10-  HenkvP:
Toch wel grappig hoor: een deel van de moddervlakte is keurig aangeharkt, nieuw Heras hekwerk er omheen, de stoep was al een paar maanden geleden herbestraat en er wordt vandaag een deel belegd met graszoden. De kostbare open vlakte
waar Van Poelgeest begin 2010 nog miljoenen in heeft gekwakt om de schulden van het Stadsdeel wat kleiner te maken is verworden tot een weitje zonder dieren als bewijs van pakweg 20 jaar incompetentie van opeenvolgende Stadsdeelbesturen en -raden. Omdat het laatste bestuur de financiele gegevens >kabinet< heeft verklaard is niet te achterhalen wat het geintje werkelijk heeft gekost. Vast staat dat er minimaal 45 miljoen in de grond ligt waar al jaren een gemaalpomp staat te stotteren om de boel niet te laten overlopen.
HenkvP
-11-  HenkvP:
Stadsdeel West heeft geen geld volgens de voorzitter van het Stadsdeel. Het is dan maar ook de vraag of het stadsdeelbestuur meer kan doen met deze bestuurlijke wanprestatie van het laatste bestuur van Oud West. Achter de Herashekken zijn de graszoden mooi groen geworden en er staan een aantal palletranden van stadsboeren.org met plantjes erin. Hoe lief allemaal. Dat kan zo een paar jaar mee! Het is te hopen dat de marktlui van de ten Katemarkt volgend jaar er kunnen staan wanneer de straat wordt opgebroken. Of zal daar geen geld voor zijn? De heren en dames van het laatste stadsdeelbestuur regeren nog over hun(wachtgeld)graf heen. Niet alleen een wanprestatie maar ook compleet idioot voor woorden.
HenkvP
-12-  HenkvP:
Tijdens een wandeling langs de peperdure grond aan de Bilderdijkkade gelopen. Inmiddels heeft iemand met gevoel voor geschiedenis het voorzien van naamborden: Weeversplantsoen. Loop je het parkje in wording in dan kom je Toonkspeelboom tegen en het hoekje van de stadsboeren heeft de mooie naam Lammerstuin gekregen. Erg grappig dat deze drie voormalige stadsdeelbestuurders op deze manier verbonden worden aan dat stuk grond midden in de Kinkerbuurt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.