Home > > Grachtengordel Amsterdam officieel werelderfgoed

Grachtengordel Amsterdam officieel werelderfgoed

Keizersgracht 21 juli 2010

Rond half drie vannacht was het dan eindelijk zover: de 17e-eeuwse grachtengordel van Amsterdam werd officieel uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarmee is de grachtengordel de negende toevoeging aan de werelderfgoedlijst in Nederland, naast ondermeer het Rietveld Schröderhuis, de Stelling van Amsterdam, Schokland, de Beemster en de Waddenzee.

Het mag eigenlijk een wonder heten dat het zover gekomen is, na alle obstakels die jarenlang de nominatie in de weg stonden. Zie daarover bv. het artikel van Ton Damen dat gisteren in het Parool stond: Gestuntel hield stad lang uit de erfgoedlijst . Zo was het oorspronkelijk de bedoeling om de hele binnenstad binnen de Singelgracht tot werelderfgoed te verklaren, een plan dat in 2006 werd teruggebracht tot de 17e-eeuwse gordel (zie kaart).

In januari promoveerde historicus Jaap Evert Abrahams met het proefschrift 'De grote uitleg van Amsterdam: Stadsontwikkeling in de zeventiende eeuw'. In De Avonden van 26 januari sprak Hans de Geus met hem en planoloog Stan Majoor over de gigantische operatie die de uitbreiding destijds geweest moet zijn. En voor iedereen die nu bang is voor betutteling: ook toen waren er wel degelijk regels waaraan iedereen zich moest houden. Zo mochten de tuinen niet dichtgebouwd worden en was 'al te smerige bedrijvigheid' verboden. Ook was werkverkeer niet toegestaan aan de Heren- en Keizersgracht. Je zou wensen dat die regel weer in ere wordt hersteld.

En kijk vooral ook nog eens naar deel 12 uit de Canon van Amsterdam: De Grachtengordel, waarin Herman Belien ook met Jaap Evert Abrahams langs de grachten wandelt. Het schilderij 'De bocht van de Herengracht' dat in de aflevering getoond wordt, is een van de zes werken van Gerrit Berckheyde die centraal staan in de tentoonstelling 'De Amsterdamse grachtengordel. De uitbreiding van Amsterdam in de Gouden Eeuw', die tot en met zes september te zien is in het Rijksmuseum.


44 reacties op "Grachtengordel Amsterdam officieel werelderfgoed"

Walther Schoonenberg
-1-  Walther Schoonenberg:
Leuk stukje Marleen. Ja, je begrijpt, ik ben heel blij. Ik heb zojuist de (Amsterdamse) vlag uitgestoken!! Het was een korte nacht voor mij, want ik werd vannacht uit Brazilië gebeld met het goede nieuws. Esther Agricola, hoofd van het Bureau Monumenten & Archeologie, vertelde mij dat de 'aanwijzing' zonder enige moeite plaatsvond. Er werden mooie foto's vertoond van Amsterdam, de grachten en de grachtenhuizen, met een verhaaltje erbij en de reactie was vooral in de trant: 'Staat Amsterdam er dan nog niet op? Wat gek!' Met andere woorden: de Werelderfgoedlijst zou niet compleet zijn zonder Amsterdam. Ik heb begrepen dat er geen stemming nodig was. Het Werelderfgoedcomité, bestaande uit Australië, Bahrain, Barbados, Brazilië, Cambodja, China, Egypte, Estonia, Ethiopië, Frankrijk, Irak, Jordanië, Mali, Mexico, Nigeria, Rusland, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid Afrika, Zweden en Zwitserland was unaniem vóór de aanwijzing. Dus voor wie het nu nog niet weet: het is heel bijzonder dat we zo'n mooie binnenstad hebben. Er komt vast weer veel discussie over, maar laten we nu even eensgezind trots zijn met elkaar.
Theo
-2-  Theo:
Leuk, wonen in een openluchtmuseum.
Walther
-3-  Walther:
Wakker worden in een Unesco Wereld Erfgoed... voelt meteen anders. Dat worden dan beschermde biersoorten vanaf vandaag op de Zeedijk
Herbert
-4-  Herbert:
Horecaclub Ai!LoveAmsterdam is tegen, zie

http://www.parool.nl/parool...
HenkvP
-5-  HenkvP:
Met de komst van 'beschaafde toeristen' wordt de grachtengordel een openluchtmuseum waar geen Amsterdammer meer te vinden is vanwege de prijsverhogingen in de horeca in dit gebied. Maar goed als Amsterdammer kan ik zeggen dat ik in een werelderfgoed woon en daar ben ik toch o zo trots op. Vanaf nu alleen nog maar met gepoetste schoenen de deur uit want ik wil die beschaafde toeristen niet teleurstellen.
Maaike Kleijn
-6-  Maaike Kleijn:
Kan iemad me uitleggen wat het betekent dat Amsterdam werelderfgoed is?
Dat kan ik nergens vinden. Krijgen we geld om de boel overeind te houden? Verliest Amsterdam zeggenschap over haar grachtengordelerfgoed?
Voor het toerisme maakt het volgens mij geen bal uit. Hoeft ook niet want daar struikelen we nu al over. Letterlijk.
WK
-7-  WK:
Onszelf Gefeliciteerd!

(en maak je over de Zeedijk geen zorgen. Die valt voor zijn bescherming niet onder het werelderfgoed - en dat had ik altijd al gedacht).
Het Leidsplein, Damrak en Rokin en Zeedijk vallen buiten het eigenlijke erfgoedgebied. Eventuele hogere prijzen voor dat bier zouden dus ergens anders aan kùnnen liggen.
WK
-8-  WK:
* en de noord- en westkant van het Rembrandtplein vallen er óók buiten.
Marleen Zachte
-9-  Marleen Zachte:
@Maaike Kleijn: In feite verandert er niet zoveel. Er komt geen geld bij, er komen geen regels bij. Zie het maar als de oscar van de monumenten, waarbij alleen een verplichting ontstaat om iedere zes jaar te rapporteren hoe het met het gebied gaat.

De binnenstad van Amsterdam is al sinds 1999 beschermd stadsgezicht, alle regels waar iedereen zo over klaagt hebben daarmee te maken, niet met deze onderscheiding.

Zie deze pdf met antwoorden op veelgestelde vragen: http://www.amsterdam.nl/asp...
Bart
-10-  Bart:
@ Walther Schoonenberg c.s.: Gefeliciteerd en van harte! Het op de lijst van Werelderfgoed staan van de 17e eeuwse grachtengordel betekent volgens mij dat de gemeente beter op moet gaan letten bij sloop- en verbouwprojecten, en ook op de inrichting van de openbare ruimte..
Heeft niets met bierprijzen of deftigheid, zoals anderen hierboven suggereren, te maken, maar uitsluitend met het 'conserveren en instandhouden' van deze unieke lokatie. Om het nog maar eens onder woorden te brengen: dan gaat het over kademuren,'kunstwerken'(bruggen etc.), verlichting, reclame, en nog veel meer.
En ook dat louche aannemers een pand niet meer zover mogen slopen binnen dit gebied, dat de boel voorgoed naar de gallemiezen wordt geholpen.. De meeste gevels waren al rijksmonument of gemeentelijk of beelbepalend, dat wordt nu alleen maar bevestigd! En voor nieuwe gebouwen, die een andere bestemming gaan krijgen (Prinsengrachtbibliotheek bijv.) gelden meer restrictities. (Dat moet de gemeente nog wel gaan vastleggen!!)
Voor het toerisme zal het niets uitmaken, alleen de uitbaters van cafés met neiging tot 'schreeuwerig reclamegedrag' krijgen waarschijnlijk problemen.
Resumé: er verandert gewoon niets binnen de grachtengordel, en dat betekent dus 'status quo' oftewel behoud en herstel. Dat is volgens mij precies waar de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad zich al jaren mee bezig houdt...
Voor de tegenstanders: storm in een glas water.
Arnoud de Jong
Ik word altijd een beetje moe van die kreet 'Amsterdam openluchtmuseum'. Komt meestal uit de hoek van benepen middenstanders die bang zijn dat ze failliet gaan als de klanten hun autootje niet voor de deur van hun winkel kunnen zetten. Maar wordt helaas ook veel na geblaat.
Wij hebben nu eenmaal een binnenstad met veel cultuurgoed dat de moeite waard is om in stand te houden en niet op te offeren aan kortetermijn gewin.
Uit dat cultuurgoed krijgt de stad jaarlijks ook vele miljoenen inkomsten.
Er zijn zeer veel steden in de wereld met een historische binnenstad, dikwijls met veel autovrije gebieden, waar de economie floreert en waar het goed toeven is.
Kortom: openluchtmuseum? Kortzichtig gelul ende gewauwel!
Sanne
-12-  Sanne:
Ook vooral de betekenis van (de dreiging van) het verliezen van de titel is belangrijk: bekende voorbeelden zijn Dresden (brug over de rivier) en, meer recent, de Galapolos-eilanden. Middels het dreigen van het intrekken van de titel ontstaat druk bij de titelhouder om actie te ondernemen.
Marleen Zachte
-13-  Marleen Zachte:
@Sanne: verlies zou betekenen dat de regels die bij de status Beschermd Stadsgezicht horen worden overschreden. Dat is dus los van de Unesco-status geen wensbare situatie.

Bij de Galapagoseilanden ging het om iets anders, die zijn geschrapt van de lijst met bedreigde werelderfgoederen, omdat men daar inmiddels beter voor de natuur zorgt. Zie: http://www.rnw.nl/nederland...
Toontje
-14-  Toontje:
@Arnoud. “Komt meestal uit de hoek van benepen middenstanders die bang zijn dat ze failliet gaan omdat de auto niet voor deur kan”. Dank je wel voor deze algemeenheid. Weten we gelijk dat middenstanders hier niet gewenst zijn. Eigenlijk doe je dus hetzelfde.
JohnN
-15-  JohnN:
Amsterdam en haar Amsterdammers kunnen zich koesteren in de blijdschap van allen die dit een terechte aanwijzing vinden.
Een unanieme beslissing, daar mogen we echt trots op zijn.
En geen enkele reden tot gezeur, het gewenste beleid gericht op behoud en onderhoud zal er niet mee veranderen, dat behoort integer te zijn en zal dat blijven. Waarbij het toeziend oog van VVBA een uitstekend garantiemiddel is. Natuurlijk kan niemand het iedereen 100% naar de zin maken, maar ik ben overtuigd dat de overgrote meerderheid van Amsterdamse meningen instemt en dit als een mooie en gedenkwaardige dag ziet. Proficiat en proost!
Theo
-16-  Theo:
Ik word moe van mensen die democratische inspraak zogenaamd hoog in het vaandel hebben, maar critici steevast de mond snoeren en dan ook maar meteen beginnen te schelden.

Wonen in een openluchtmuseum is nu eenmaal niet voor iedereen aanlokkelijk.
eve noodermarkt
-17-  eve noodermarkt:
En nu minstens één gracht totaal autovrij, schoon en gerestaureerd. De drommen toeristen zullen de kleinburgelijke krenterige middenstand doen verbleken, het zou een hit zijn.
Bart
-18-  Bart:
@ Theo: het staat je dan ook vrij om daar niet te gaan wonen...
En @ Toontje: je zult zien dat als er een paar grachten of pleinen autovrij zouden worden gemaakt, de toeristen niet meer aan te slepen zijn, die hebben al helemaal geen boodschap aan 'parkeren voor de deur', integendeel, die komen met tassen vol geshopt spul de tram onveilig maken (die moet dus wél vaker en op tijd rijden!!)
En voor alle andere 'tegenstanders': Je mag dus niet zomaar een paar pandjes samenvoegen en daar een giga-disco in gaan vestigen (voorbeeld:-)) Tip: dat kan waarschijnlijk nu wel weer op de Heining, waar de Romneyloods waar Heineken werd vastgehouden, inmiddels gesloopt is...
En @ eve noodermarkt: geheel eens!
WK
-19-  WK:
@eve:

Ik stel voor: het Singel.
Die is het kortst - dus 'kost de minste autoplaatsen'. En dat loopt gelijk in de gaten.

Er is in de jaren '90 al een Groen-Links-voorstel geweest voor een doorlopend voetgangersgebied langs de wallekant van het Singel. “dan zien de toeristen in de rondvaartboten ook eens wat anders dan bumpers”.
Plan weer uit de kast, en starten met dat experiment, zou ik zeggen.
Dan maken we gelijk gebuik van de vaart die er nu in zit
- en je zal zien: de Middenstand zal er wel bij varen!
Bart
-20-  Bart:
@ WK: je referereert aan een eerder GroenLinks idee, helemaal mee eens: een doorlopend voetgangers (en shop-)gebied, bij voorkeur het Singel (kortste route) prima oplossing voor de gevreesde teruggang in omzet van sommige zure MKB'ers.
Integendeel: onder het genieten van de mooie huizen aan het Singel, koopt iedere tourist zich suf! Maar dat vereist wel wat creativiteit van al die ondernemers! Ook die van de Bloemenmarkt...
Marleen Zachte
-21-  Marleen Zachte:
@WK Idee is leuk, maar dat stuk Singel is nu onderdeel van verkeersroute. Misschien niet het handigste stuk om mee te beginnen, omdat dat dan eerst weer opgelost moet worden.

Lopen langs het water aan de overkant van de bloemenmarkt was overigens even heel leuk, maar inmiddels is het daar volgezet met fietsnietjes. Kom je als voetganger niet meer tussen.
Toontje
-22-  Toontje:
Leuk dat gemopper op al die “middenstanders” Ooit wel eens bij ondernemers binnen geweest die helemaal niet zeuren, helemaal niet rechts zijn maar gewoon met heel veel passie een prachtig produkt maken? Of gaan al deze reageerders naar de verfoeide supermarkt toe. Wie is dus steeds bezig die scheidslijn ondernemers/bewoners zo te activeren. Dus eigenlijk zeggen de reageerders hier, oprotten, geen plek voor ondernemers, die moeten hun bek houden. Valt me erg tegen van de reageerders van AC. Mogen alleen maar mensen reageren die het volmondig met AC eens is?
Theo
-23-  Theo:
Dat niet Toontje, men wordt hier slechts dringend verzocht hun mening te herzien, en deze aan te passen aan den heerschende moraal. :)
WK
-24-  WK:
@ Marleen Z
.... dan nemen we toch de even kant van het Singel? Van Droogbak tot bloemenmarkt aan toe.
* Dan kunnen we het ook nog eens hebben over de achterzijde van de bloemenmarkt.
Alleen gekleurde huisjes schilderen op die bakken lijkt me niet voldoende.
* En die Middenstanders? Ik gun ze een grote omzet! (uitgezonderd dan in de sector molentjes)
Vragen
-25-  Vragen:
Ik vraag mij af of er nu geen sprake meer kan zijn van het herbouwen van bijvoorbeeld de Haringpakkerstoren en/of de Jan Roodepoortstoren. En tevens de uitbreiding (Bibliotheek) van de Universiteit middels afbraak van andere gebouwen op het binnenterein, waar ik overigens niet voor ben. Wellicht kan de bieb zich vestigen in het oude Fortis gebouw op het Rokin.
Arnoud de Jong
@Toontje: ik had het over 'benepen middenstanders'. Hieruit volgt dat er ook middenstanders zijn die niet benepen zijn. Anders had ik gewoon van 'middenstanders' kunnen spreken en dat zou inderdaad een algemeenheid zijn.
@Theo: jouw slachtofferrol is chronisch.
HenkvP
-27-  HenkvP:
“ De Unesco voert de druk op werelderfgoedstad Brugge verder op. De VN-organisatie staat er uitdrukkelijk op dat de Vlaamse regering de hele Brugse binnenstad, op enkele uitzonderingen na, beschermt als stadsgezicht. ”

Geen regeltjes erbij? Geen druk van buitenaf? We mogen niet aannemen dat dat zo is.
WK
-28-  WK:
@Vragen
Maar natuurlijk kunnen al die plannen doorgaan. De plannen die je noemt vallen buiten het kerngebied van de grachtengordel. (uitgezonderd de Jan Roodenpoortstoren).
Alleen: de gemeente wìl die Haringpakkerstoren niet. Terwijl de herbouw toch een herstel/aanwinst zou zijn. Cadeau of niet.
Walther Schoonenberg
-29-  Walther Schoonenberg:
Ook de Haringpakkerstoren kan gewoon doorgaan, als er een nieuwe bouwer gevonden kan woirden want Stadsherstel is er onder druk van de gemeente mee gestopt.
WK
-30-  WK:
@Walther
Welke druk van de gemeente? Met welk argument?
Dat de plaatsing op de werelderfgoedlijst in gevaar zou komen?
Dàt argment telt dan in elk geval niet meer.
Nog een half jaartje beleefd afwachten en in stilte voorbereiden en het plan kan weer op tafel!
En bouw-stagiairs zijn er vast óók nog wel.
JohnN
-31-  JohnN:
Niet meer willen is niet niet meer kunnen.

En het krantecitaat van Henk van Pruttelen betekent helemaal niet dat er druk wordt uitgeoefend. Het kan alleen soms zijn dat er suggesties worden gegeven om iets aan het beschermd gebied toe te voegen. Lijkt me een kwestie van afweging. Meningen komen immers van alle kanten, ook hier op AC.
Herbert
-32-  Herbert:
@HenkvP

De Amsterdamse Binnenstad binnen de Singelgracht is al beschermd stadsgezicht sinds 1999.
HenkvP
-33-  HenkvP:
@Herbert; dank je, maar dat weet ik al een tijdje. Een gedeelte van de Binnenstad van Brugge is al een tijd werelderfgoed en het blijkt volgens de media dat er druk wordt uitgeoefend door de Unesco om veranderingen aan het stadsgezicht buiten dat specifieke gedeelte niet toe te staan.
HenkvP
-34-  HenkvP:
Vandaag al wandelend door mijn geliefde binnenstad drommen “beschaafde toeristen” gezien. Te herkennen aan de driekwart broek met witte sokken op Birgenstocks en een flesje Spa in de hand. Echt! het gaat met sprongen vooruit ((-;
WK
-35-  WK:
... en toch blijft het een mooie foto.
HenkvP
-36-  HenkvP:
Als we dan toch een gracht autovrij willen, laten we het dan groots aanpakken. Waar horeca is platbodems neerleggen in de gracht en (overdekte) terrassen maken zoals je dat bij de meren in Italie ziet. En hup die woonboten weg want die schijnen er niet te horen volgens wat clubjes. Wordt een gezellige woon/werk omgeving voor al die creatieven die er zijn en zullen komen juist omdat de horeca met terrassen aan het water zo een aantrekkingskracht heeft.
Walther Schoonenberg
-37-  Walther Schoonenberg:
@Henkvp, het is een wonder dat Brugge op de Werelderfgoedlijst is gekomen zonder een beschermd stadsgezicht. Dat is een omissie die Brugge kennelijk alsnog moet regelen. Dit is dus geen extra regel die de Unesco stelt maar een ingangseis. Amsterdam heeft aan die eis al in 1999 voldaan.
HenkvP
-38-  HenkvP:
@Walther Schoonenberg:indirect zeg je dat die wijze mensen van Unesco die een groot aantal jaren geleden (2000) Brugge op de lijst zette niet geheel hebben opgelet of nog erger; de eigen regels aan de laars hebben gelapt. Kan ik niet geloven. 10 Jaar na dato de ingangseis gaan toepassen klinkt leuk maar is echt een beetje vreemde redenatie. Er wordt volgens de Vlaamse media wel degelijk druk uitgeoefend door Unesco.
JohnN
-39-  JohnN:
@HenkvP - is dit een Vlaamse site geworden?
Fijn dat de Amsterdamse grachtengordel Unesco erkenning heeft gekregen. Of niet?
Rudolf het Grachtengordeldier
-40-  Rudolf het Grachtengordeldier:
Rudolf het Grachtengordeldier introduceerde het begrip 'grachtengordeldier en zijn biotoop' in de Nederlanse rechtspraak.

Het Grachtengordeldierarrest van de Hoge Raad der Nederlanden beleeft dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Zaak LJN:ZC3663, Hoge Raad, COO/006HR, conclusie AG 18-05-2001, uitspraak 05-10-2001.
JohnN
-41-  JohnN:
Gefeliciteerd Rudolf. Wel saai hoor met al die dossiernummers.
Rudolf het Grachtengordeldier
-42-  Rudolf het Grachtengordeldier:
Zie op Internet: Rudolf het Grachtengordeldier; Grachtengordeldierarrest; Amstelveld.
Rudolf het Grachtengordeldier
Keurtuinen Amsterdamse Grachtengordel voor Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zie: http://rudolfmisset.wordpress.com. Inzet zijn de mensenrechten van de Grachtengordelbewoners, zoals het recht op een eerlijk proces en het recht op de woning en het privéleven, waarbij de eigen keurtuin onderdeel is van de woning.
Rudolf het Grachtengordeldier
~~~~ Keurtuinen Grachtengordel voor Europees Hof te Straatsburg ~~~~

Zie http://www.at5.nl/artikelen/bezoekers-mo.. met commentaar Mr. R. Misset. Deze uitspraak van de Raad van State (september2012) is nu aanhangig bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Zie ook http://rudolfmisset.wordpress.com/2013/0..

Bericht van Moderator: Geen Capslock gebruiken svp. Houden wij niet van.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.