Amsterdam - In de Cockring in de Warmoesstraat zette ik dertig jaar geleden mijn eerste danspasjes in de Amsterdamse gay scene. Je kon er toen nog voor de deur parkeren en ’s avonds hand in hand lopen zonder te worden uitgescholden. Herinneringen die ik koester. Onlangs was er een stevige politie-inval in de Cockring. De burgemeester deed de deur op slot en nu mag de rechter een uitspraak doen over wat er nu echt aan de hand is.
Het sluiten van de homozaken van het ineenstortende Kooistra-imperium in de wereldwijd befaamde Reguliersdwarsstraat halen de voorpagina’s. Na de Exit en April, volgt mogelijk de Soho. Veel bekende gay zaken in de stad staan al jaren te koop en de ondernemers investeren er niets meer in. Voor jonge ondernemers lijkt er letterlijk geen plaats.
Gaat het licht langzaam uit in de Amsterdamse gay scene? Op Twitter en Facebook wordt moord-en-brand geschreeuwd over het afglijden van Amsterdam als Gay Capital; de vertrutting, het toenemende geweld tegen gays op straat, geen biertje op straat mogen drinken, de openingstijden en het roken. Ze schetsen een somber beeld. De schreeuwers komen vooral uit de politieke hoek waar juist die ondernemers zitten. En daar zit misschien wel het echte probleem. Sommige ondernemers lijken geen hart meer hebben voor hun gasten...
De gay scene in Amsterdam is nog niet uitgeblust. Kom eens op zondagavond kijken op de Zeedijk. De driehoek Barderij, De Engel van Amsterdam en Queens Head bruist. Of pak op donderdag een cocktail bij Cafe Prik. Prima, wat die jongens daar hebben gedaan. Met Club Church heeft Amsterdam er een toptent bij gekregen met de geweldige feestjes zoals Blue, Exotic, Supersize(d), Ladz en het Hoerenbal met Jennifer Hopelezz.
Ook het COC Amsterdam bruist weer (tot het gebouw echt gaat sluiten). Leuke feesten van de community voor de community; het extravagante Fruitcake, dansen bij Scream en het een beetje stoute XXXLeather. Hoezo vertrutting? De befaamde Rapido-feesten in Paradiso trekken bezoekers uit de hele wereld, net als Furball, M.U.L.T.I.S.E.X.I. en Bear-Necessity. Of lekker ‘Berlijnse undergroud’ met Spellbound in OCCI. Tijdens GayPride, is er weer de geweldige botenparade op onze grachten. Was die niet weer helemaal overboekt?
Amsterdam leeft niet alleen van drank en dans. Veel gays komen ook om te sporten. Elk jaar organiseren lokale LGBT-sportorganisaties sportevenementen; NetZo, Upstream, Gay Swim Amsterdam, Tijgertje, Smashing Pink, Smash Amsterdam en The Lowlanders. In de LGBT sportwereld heeft Amsterdam, na de Gay Games in 1998, nog steeds een goede naam. Het LGBT Company Pride Platform had recent haar internationale congres in Amsterdam. Ook cultuur is belangrijk. Naast de bekende musea komen toeristen voor onze koren, de Roze Filmdagen, het Holland Festivals, het Queer Tango Festival, Pink Christmas, African Pride, Lesbian Pride en Grey Pride.
De LGBT-scene in Amsterdam bruist; there’s no place like home! Amsterdam was ooit onbetwist de Gay Capital of the World. We waren eens het voorbeeld voor steden als Parijs, London, Rome, Berlijn, Barcelona en Madrid. Ook daar bloeit nu een actieve gay scene. Geweldig toch? Amsterdam telt absoluut nog mee... een beetje trots op onszelf zijn mag best. Er is een prima basis om Amsterdam als Gay Capital weer eens her-uit-te-vinden. Maar dan met elkaar, en voor elkaar.
Foto (detail) cc: justtoomanyfactors
http://www.at5.nl/artikelen...