Home > > Bakkum

Bakkum

Elke zomer is het weer raak: een artikel of een programma over camping Bakkum aan de Noord-Hollandse kust, in Het Parool, op de Amsterdamse zender AT5, het Noord-Hollandse RTV NH of op een landelijke radio- of tv-zender. De aandacht is meestal nostalgisch van aard en het beeld van ‘Bakkum’ vrijwel altijd geromantiseerd. Praatjes en plaatjes van de Amsterdamse en Zaanse families, die er, generatie op generatie, tijdens de zomer bivakkeren, hun hele leven lang of van moderne yuppen met hun trendy huisjes of caravaninrichting. Journalisten of programmamakers zoomen in op de bekende caravan met tientallen tuinkabouters eromheen, die jaar in jaar uit voor veel bekijks zorgt. Of op de geschiedenis van kamp Bakkum, op tijden waarin vrouwen er nog niet in badpak mochten rondlopen en moeders met kinderen, afkomstig uit benauwde Amsterdamse bovenwoninkjes er maanden achtereen verbleven, waarbij de kinderen zelfs naar een schooltje gingen, terwijl pa dagelijks heen en weer reisde naar z’n werk.

Nu ís Bakkum een begrip, en een geliefde plek voor kampeerders. Het was en is er heerlijk toeven, met ruime kampeerplekken, in een omgeving van bos, duinen en strand. Wie één goed seizoen op Bakkum achter de rug heeft, loopt de kans verslingerd te raken en op zoek te gaan naar een eigen huisje of caravan. Ik kan het weten, ben zelf ‘verslaafd’ en kom er al vijftien jaar.
Toch heeft de camping ook keerzijden, die zelden tot nooit worden belicht. Op Bakkum is bijvoorbeeld een trouwe maar kritische kampeerder de toegang geweigerd omdat ze bleef strijden over afspraken die de beheerder/leiding en ‘haar’ kampeerdersvereniging lang geleden maakten over de reorganisatie ervan. De camping voert voortdurend campagne ter fatsoenering van het geheel. Wat de ene keer inhoudt dat kampeerders geen windschermen mogen neerzetten en de andere keer dat er geen ‘gekleurd Blokker speelgoed’ rond huisjes, tenten of caravans zichtbaar mag zijn. Een buurman die z’n huisje niet netjes hield en latjes in de boom spijkerde om z’n kleine kinderen naar hun boomhut te laten klimmen, werd zodanig achter de vodden gezeten dat hij het kamperen voor gezien hield. Het wordt kinderen verboden kikkervisjes te vangen of oud hout te sprokkelen. Allemaal vanwege ‘handen af van de natuur’. De camping zelf kapte echter een groot stuk bos om uit te breiden en een villadorp van o.a. luxe lodges aan te leggen. Ook is een deel van de camping gereserveerd voor het kamperen met auto.

Een andere keerzijde is de beperkte acceptatie en integratie van ‘nieuwkomers’. Autochtone Amsterdamse en Zaanse arbeidersgezinnen en middengroepen kregen vanaf vijftien/twintig jaar geleden gezelschap van telkens ander kampeervolk, waaronder kunstenaars, hbo’ers en academici, noem ze witte nieuwkomers (op Bakkum zijn nauwelijks allochtone kampeerders). Zij worden gedoogd en hun kinderen krijgen, net als die van de oorspronkelijke kampeerders, een pleister als ze vallen voor een autochtone deur. Maar er zijn ook scheve ogen, er is landjepik en geroddel over de ‘intellectuelen’, zoals autochtonen de nieuwkomers schamper onder elkaar noemen. Zij beschouwen Bakkum als hún kamp en de nieuwkomers als vreemdelingen. Het heeft veel weg van de reactie van veel autochtone bewoners in (oude) stadswijken op de verkleuring en multiculturele samenstelling van wat zij beschouwen als ‘hun’ wijk.

Er is op camping Bakkum bovendien onaangenaam profiteursgedrag. Dienstverleners als de gasman, de accuman en de enkele boeren uit de omgeving die zorgen voor de winterstalling van de caravans, allen monopolisten, maken soms misbruik van het gebrek aan gehaaidheid van nieuwe stedelingen in het groen en draaien hen gerust een poot uit. Nieuwkomers moeten kennelijk hun plaats weten, zelfs als ze er alweer een generatie komen.

De rituele bewieroking van camping Bakkum in de media is terecht, maar ook erg gemakzuchtig en onkritisch.

24 reacties op "Bakkum"

Chris Amsterdam
-1-  Chris Amsterdam:
Staan er dan helemaal geen allochtonen op Bakkum?
Theo
-2-  Theo:
Klinkt als inteelt. Wie wil er nou tussen zo'n kliek staan?
John
-3-  John:
Volgens mij hoort dit stuk op castricumcentraal.nl.
Suffie
-4-  Suffie:
Sorry, dit leest weg als de voorzichtige uiting van een persoonlijke grief en ook ik mis de koppeling met Amsterdam Centraal een beetje...
Annemiek Onstenk
-5-  Annemiek Onstenk:
Ik heb dit stukje op Amsterdam Centraal gezet omdat er parallellen zijn tussen problemen met diversiteit/integratie/multiculturaliteit in de oude wijken in Amsterdam (en elders) en die op de camping. De nieuwkomers daar zijn echter wit in plaats van niet-westers, maar de autochtone wijk/campingbewoners, die hun wijk/camping zien veranderen en daar op reageren, zijn (deels) dezelfde. Dat frappeert me, en deze waarnemening is de reden van m'n blog. Dat heeft met persoonlijke grief niets te maken.
Suffie
-6-  Suffie:
Dat komt er dan niet lekker uit, Annemiek..
Bart
-7-  Bart:
@ Suffie: beetje flauw, want je weet dat tot voor kort half Amsterdam tijdens de zomermaanden in Bakkum resideerde...
Er waait blijkbaar een 'nieuwe wind', omdat de eigenaars wat anders willen; dat is volgens mij het probleem in 'a nutshell)En naar mijn bescheiden mening hebben er nooit veel 'niet nederlanders' een stekkie op Bakkum gehad, wel veel zeer aan elkaar geklitte 'jordanezen', die weinig inbreng van nieuwkomers duldden. Vergelijkbaar met de PVV dus..
Suffie
-8-  Suffie:
Bart, de andere helft van Amsterdam zat/zit deze zomer in Chersonissos, wie gaat daar een Zoover-stukje over schrijven? Misschien is het inderdaad wel flauw, maar als geboren en getogen Amsterdammer heb ik niets met Bakkum en mis ik de koppeling met Amsterdam. Dat geeft niet, maar als je een kritisch stuk wilt schrijven over je vakantieadres, dan vind ik dat de door jouw veronderstelde parallellen met Amsterdam er magertjes uitkomen.
Arnoud de Jong
“onaangenaam profiteursgedrag”... uitstekende edit! Jammer dat de discussie verloren gaat, maar ja... Nucleus, he..;-)
Marleen Zachte
-10-  Marleen Zachte:
@Suffie: Ja, er ging iets fout in Nucleus. Gelukkig hadden we de reacties nog.
Bart
-11-  Bart:
Ach, die wolken, laten we hopen dat het morgen onbewolkt is...
(ook in Bakkum!)
Bart
-12-  Bart:
@ Suffie: dan schrijf jij toch een fijn stukje over 'Chersonissos', whereever it may be als daar 50%, volgens jouw observaties, van alle Amsterdammers zich zit te vermaken? Ik zie naar je bijdrage uit! En dit terzijde: ik heb ook niets met Bakkum, ben er zelfs nog nooit geweest - als ik naar het strand wil ga ik naar Ijmuiden -kan de hond tenminste mee-, maar ik kan me voorstellen dat het 'vakantiedomein' van vele Amsterdammers zelfs in komkommertijd toch een item voor AC kan zijn.
Dick
-13-  Dick:
Ja Bartje, dat krijg je als niet-orginele Amsterdammers zelf een grote bek hebben en alles willen veranderen (denk maar aan menig provincialen die naar Amsterdam zijn gekomen en klagen over oa geluid) ... ik zou bijna denken dat jij zo 1 bent ... maar ik ken je niet en dat wil ik graag zo houden!
Bart
-14-  Bart:
Dick: weer zo'n zuur toontje: ik ben 100% Amsterdammer, geboren en getogen en tot voor kort gewoond, ik denk ook dat ik jou niet graag zou ontmoeten...
( en je andere argumenten kan ik in deze context niet plaatsen: klagen over geluid etc.)En dat 'Bartje' vind ik ook wat misplaatst, dat probeerde 'Theo' ook al eens.
En tot slot: wat is het belang van 'niet-originele Amsterdammers' in jouw betoog?
Iedereen die op dit moment in Amsterdam verblijft (oké, niet de toeristen) is m.i. een Amsterdammer. Heel zwak betoog, Dickie!
Marjon
-15-  Marjon:
Mijn buurman is een Surinamer en afkomstig uit mijn woonomgeving in Amsterdam. Er zijn ook al jaren mensen op de camping aanwezig uit andere culturen. Zo zijn er ook veel “halfbloed” kinderen op de camping en tot een paar jaar geleden kwamen er plots veel Surinamers op de camping, waaronder zelfs een actrice. De jaren daarvoor zag ik ook een Afrikaanse kinderen rondlopen en een van mijn naaste buren is een heel grote zwarte man, een van origine Amerikaans staatsburger.
Maar ik begrijp wat je bedoelt en ik voel ook zo mee.

Iedereen klaagt erover dat er nu zoveel yuppen komen, maar dat komt doordat de prijzen enorm zijn verhoogd en de meest voornamelijke reden dat mensen ermee ophouden en er ander publiek komt. Ook de regels worden voortdurend aangescherpt en veel mensen durven niet meer te “klagen” over bijvoorbeeld de enorm smerige toilethuizen en de schimmel in de voegen van de doucheruimtes o.i.d.

Mij irriteerde het vroeger dat de schermen moesten verdwijnen, omdat mijn destijds kleine kinderen voortdurend wegliepen, zodra ik mezelf maar even omdraaide.
Plots mochten de schermen alleen maar groen zijn en iemand die een legergroene scherm plaatste moest het weghalen.

Het is heel erg dat Joke Kat van de camping werd verwijderd, maar naar ik hoorde is zij de enige niet geweest. Het is wel de enige die haar ongenoegen in het openbaar heeft geuit via de media.

Zelf sta ik er al voor het 16e seizoen en heb ik de “rasechte” Amsterdammers voor een deel zien verdwijnen en er Amsterdammers met een “zachte G” voor terug zien komen.

Maar o, wat kunnen mensen ook zeiken zoals je omschrijft met “landjepik”.

Wat ik ook vaak constateer is dat de medewerkers van het winkelplein zich enorm autoritair kunnen opstellen tegenover klanten. Gelukkig overkomt mij dit niet meer, doordat ik nogal adrem ben en bepaald gedrag niet accepteer.
Toch werd er een paar jaar geleden nog een kind van een ander uit de wasserette geslingerd en heb ik een klacht ingediend en werd ook bij de receptie toegegeven dat de eigenaar van de wasmuntjes niet helemaal spoorde.
Ook mogen kleine kinderen niet op de toonbank worden gezet bij de gasman, terwijl moeder haar peuter niet uit het oog wil verliezen.
Batterijen worden vaak uit een bak onder de toonbak vandaan gehaald en als nieuw verkocht.

Het meest negatief op de camping vind ik de mensen die toch even gas op de plank geven en maling hebben aan de regels die t.a.v. veiligheid gelden. Laatst werd er bijna een klein kind aangereden. De receptionist pikte mijn klacht goed op en zou alsnog voor een extra veiligheidsbord, een zogenaamde kinderbord, zorg laten dragen, terwijl deze er al staan.

Hoe dan ook: ik ben nog steeds enorm verknocht aan mijn natuurplek op Bakkum en zou het voor geen prijs willen missen!

Ik vind het heel goed dat je over dit onderwerp hebt geschreven en je bevindingen met ons hebt gedeeld, temeer ook camping Bakkum een soort van Amsterdam is. Klein Amsterdam en zo'n artikel mag zeker centraal staan.
Arnoud de Jong
Bart, je zet mijn punt mooi neer: niemand zit te wachten op mijn stukje over Chersonissos (Amsterdamse enclave op Kreta), tenzij ik een duidelijke koppeling maak naar de thematische opzet van AC. En dat mis ik dus in bovenstaand stuk, waardoor het feitelijk niet meer is dan het opsommen van een aantal misstanden zoals die op veel campings plaatsvinden, maar dan op een camping waar dan -naar blijkt- best veel Amsterdammers komen. Wat dat betreft vind ik dat de reactie van Marjon die koppeling een stuk helderder neerzet.
Bart
-17-  Bart:
@ Suffie: dat ben ik met je eens, eigenlijk het verschil tussen een 'journalistieke' poging en een 'Blogster met een verhaal'...
Bart
-18-  Bart:
@ Suffie: (Update) weet nu waar Chersonissos ligt,wat een vreselijk oord, te oordelen aan de enthousiaste pilot van SBS of was het RTL over een reportage over het nieuwe vakantieverblijf van jong, dom en bezopen Nederland...
Arnoud de Jong
Een 'eens maar nooit weer' ervaring, Bart...
Adamski
-20-  Adamski:
Leuk geschreven stuk over Bakkum.
Kwam er vroeger ook elk jaar.
Ook weer een leuke reactie van Marjon, die allebei de spijker op hun kop slaan.
Echte Amsterdammers zie je nog weinig, ze worden verdreven van alle plekjes die Amsterdams zijn of waren.
De ‘intellectuelen’ doen graag of ze Amsterdammer zijn, en doen ze graag na, maar ze hebben er geen Old Amsterdam van gegeten.
En hebben een hekel aan echte Amsterdammers.

Naar maar waar.
Stadsnomade
-21-  Stadsnomade:
Herkenbaar dit artikel en de reacties. Als relatief nieuwe Bakkummer hou ik een actuele blog bij over de camping. Neus maar eens rond op http://sleurhutinbakkum.wor...
Dick
-22-  Dick:
Mag je vinden Bartjuh, maar het is wel waar ... overal zie je het, nieuwkomers die de oorspronkelijke bewoners wegjagen ... pas je aan of blijf weg als het je niet bevalt!!! Zo is bijvoorbeeld de amsterdamse camping De Lakens in Bloemendaal ook in de uitverkoop gegooid ...
Bart
-23-  Bart:
Dickie Dick, altijd het laatste woord...
Sleurhut
-24-  Sleurhut:
Interessante discussie. Meer over het wel en wee op camping Bakkum op Sleurhutinbakkum's Blog: http://sleurhutinbakkum.wor...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.