Home > > De huldiging

De huldiging

Gemeente Amsterdam
Goed nieuws is ook nieuws. Nog voor de apotheose heeft de gemeente besloten dat er dinsdag sowieso een huldiging plaatsvindt. Ook als de kabinetsformatie plotseling mislukt.

Er komt een huldiging op het museumplein en als we de beker winnen een grachtentocht. Met het laatste is niet iedereen even blij. Sommige woonbootbewoners denken angstaanjagend terug aan de huldiging in '88 waarbij fans op hun daken klommen om voetballers toe te juichen. Waarschijnlijk zal dit nu niet gebeuren. Bedenk immers dat de gemeente zich tweeëntwintig jaar op deze dag heeft kunnen voorbereiden en niets aan het toeval overlaat. De speciale website was binnen twee tellen in de lucht, de route is uitgebreid geïnspecteerd, alle eigenaren van de negen(!) woonschepen langs de route krijgen een persoonlijk bezoek en Eberhard wilt natuurlijk zijn eerste doelpunt maken.

Het zijn stralende dagen in de stad. Integratieproblematiek? Iedereen juicht voor oranje. Rellen? Er zijn bij de halve finale slechts vijf mensen opgepakt.
Een volstrekt overbodige beschouwing? Who cares, we staan slechts eens in een generatie in de finale. Genieten dus.

vijftien reacties op "De huldiging"

Annemarij
-1-  Annemarij:
Sorry Rafiq but what's your point? Waar gaat dit stukje over?
Sigi
-2-  Sigi:
Over waar het de laatste tijd alleen maar over gaat. Voetbal Oranje en we “moeten” genieten.
Ik zal heel blij zijn als dat hele bezopen gedoe over is.
Bart
-3-  Bart:
En, Rafiq, wat is het verband tussen voetbal en de politiek? En wie zijn “we” , als ik dat nog vragen mag aan de 'patatgeneratie', die meestal een vreselijk grote bek geeft als iemand echt wat zinnigs zegt...
En 'genieten' is een zééer rekbaar begrip, voor heel veel mensen is dit gewoon lijden, beste 'verslaggever': vrijwel iedere avond geschreeuw, gejoel, domme oranjevlaggen, dronken halve zolen die tot 3 uur s'nachts rondlopen met die achterlijke toeters,vernielingen bij mensen die géén oranjecircus in de tuin hebben, en nog veel meer ergernis.
En ook op de TV, dar was al bijna niets zinnigs meer te bekijken, en dus nu al helemaal niet: domme oranjevoetbalcommentaren, domme verslaggevers, met veel geleuter over wie, waar wat wel niet had kunnen scoren etc, etc. Hoe ver kan een land vallen (als DE inwoners niet in staat zijn om normaal na te enken...)
De Romeinen hadden het al goed door: brood (bij ons inmiddels veel te dik belegd), en spelen... En het ganse volk gaat plat voor dit domme spelletje. En de mensen die hun hoofd nog niet verloren hebben, ergeren zich kapot over dit zielloze, domme en vooral arrogante volkje...
Bart
-4-  Bart:
En, Rafiq, wat is het verband tussen voetbal en de politiek? En wie zijn “we” , als ik dat nog vragen mag aan de 'patatgeneratie', die meestal een vreselijk grote bek geeft als iemand echt wat zinnigs zegt...
En 'genieten' is een zééer rekbaar begrip, voor heel veel mensen is dit gewoon lijden, beste 'verslaggever': vrijwel iedere avond geschreeuw, gejoel, domme oranjevlaggen, dronken halve zolen die tot 3 uur s'nachts rondlopen met die achterlijke toeters,vernielingen bij mensen die géén oranjecircus in de tuin hebben, en nog veel meer ergernis.
En ook op de TV, daar was al bijna niets zinnigs meer te bekijken, en dus nu al helemaal niet: domme oranjevoetbalcommentaren, domme verslaggevers, met veel geleuter over wie, waar wat wel niet had kunnen scoren etc, etc. Hoe ver kan een land vallen (als DE inwoners niet in staat zijn om normaal na te enken...)
De Romeinen hadden het al goed door: brood (bij ons inmiddels veel te dik belegd), en spelen... En het ganse volk gaat plat voor dit domme spelletje. En de mensen die hun hoofd nog niet verloren hebben, ergeren zich kapot over dit zielloze, domme en vooral arrogante volkje...
Maaike
-5-  Maaike:
Dit is voetbaldictatuur. Gelukkig is het bijna afgelopen. Helaas is de vulvazela here to stay
Theo
-6-  Theo:
Vuvuzela-hater doodt jongen (14)
http://nieuwsvandaag.wordpr...

Het verbaasd me dat dit niet vaker is gebeurd. Maar inderdaad wat heerlijk die rust...
Rafiq
-7-  Rafiq:
@Annemarij: geeft niet! Het stukje gaat over het feit dat ik het zo ontzettend fijn vind dat Nederland in de finale staat en in onze stad wordt gehuldigd. Misschien een tikkeltje particulier maar toch leuk om hier te delen. Het punt was dus 'bevestiging'.

@Sigi, Maaike en Theo: het is voorbij :).

@Bart: je mag mij altijd wat vragen. Ik geef alleen niet zo gauw antwoord wegens al mijn andere patatgeneratie bezigheden.

Ik denk dat trots zijn op de prestaties van het NL elftal de onderlinge verbondenheid in de samenleving kan versterken. Dus minder nadruk op tegenstellingen (links vs rechts, zwart vs wit etc.) en meer op wat ons bindt (oranje).

Overigens ben ik het met je eens -eindelijk!- over het feit dat er wel erg veel oranje op tv was. En dat met zaken als een Kabinetsformatie een olievlek en Europese crisis van jewelste. En ja, ik deed er hier op AmsterdamCentraal ook nog een schep bovenop. Maar ja, ik ben ook maar een mens.

Enfin: de reacties liegen er weer niet om...

Conclusie: niet iedereen geniet!
f.bol
-8-  f.bol:
Nee, niet iedereen geniet, en dat “moet” ook helemaal niet. De negatieve reacties hier laten weer eens een hele nare kant van Amsterdam zien: ongastvrij, ontevreden, en het structureel anderen misgunnen wat men zelf niet leuk of gepast vindt.

En dan dit stukje van Bart, zo te zien geschreven direkt na het kopje-azijn-voor-het-slapen-gaan:

En 'genieten' is een zééer rekbaar begrip, voor heel veel mensen is dit gewoon lijden, beste 'verslaggever': vrijwel iedere avond geschreeuw, gejoel, domme oranjevlaggen, dronken halve zolen die tot 3 uur s'nachts rondlopen met die achterlijke toeters,vernielingen bij mensen die géén oranjecircus in de tuin hebben, en nog veel meer ergernis.

Waarschijnlijk heeft hij een keertje horen toeteren en heeft er iemand een papiertje in de geveltuin laten vallen.

Met een beetje tolerantie komen we de tijden die ons minder aanstaan comfortabel door, en hoeven we de blijdschap van iemand als Rafiq niet direkt te begraven....
f.bol
-9-  f.bol:
En wat hield ik toch weer van onze oud burgemeester, die over 1988 zei: Het was fantastisch, er is één boot gezonken en er zijn er twee beschadigd, vreselijk voor de mensen maar alles is netjes vergoed.....De oude man brengt zaken toch vaak in het juiste perspectief.
f.bol
-10-  f.bol:
Excuus, ik bedoel Ed van Thijn. Uiteraard
Bart
-11-  Bart:
@ f.bol: He, fijn dat je mijn 'kopje azijn'voor het slapen gaan gunt! En ook leuk dat je Ed van Thijn niet de slechtste burgemeester vind (elders op dit forum daartoe verkozen).
En ja, ik heb niet 1 keer horen toeteren, maar 'bij voortduring' zoals dat heet, en ongeveer 1 kub3 oranje vuilnis in de tuin gevonden, en dat terwijl in in een gehucht als Lelystad woon...
En toch ben ik best tolerant, al zijn mijn medeburen dat niet.
Maar nu even serieus, f. bol: vind je al die ophef over “oranje” in het algemeen niet wat 'over de top'?: rondvaartje, huldiging, terwijl ze gewoon zwaar verloren hebben. Hele nederlandse economie ontregelt, vanwege WK, etc.
Joh, neem nog een oranje tompouce! (heeft de bakker vast nog wel over, na dit debacle)
f.bol
-12-  f.bol:
Ik houd niet zo van voetbal.
f.bol
-13-  f.bol:
.... mar ik gun anderen hun lolletje graag.

Enfin, waar is van Thijn tot slechtste burgemeester gekozen? Ik herinner me alleen dat de klaagcomité's hem slecht vonden, en dat is voor mij dan weer een aanbeveling..
Bart
-14-  Bart:
(@f.bol: in een andere column op AC: 'van der Laan nieuwe burgervader, en wel door Walther Schoonenberg, ook welbekend..)
Bart
-15-  Bart:
Enne @ Rafiq: Fijn dat je het voor 1 keer met mij eens was!(dat er wel erg veel oranje, en niet allleen op tv, was). En als je nu gewoon doorgaat met controversiële stukjes schrijven, kun je aantonen dat die 'patatgeneratie' best nog wat waard is!
Ik kijk uit naar je volgende bijdrage op AC!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.