Onze nieuwe burgemeester vindt vooral één ding heel belangrijk: verantwoordelijkheid. En dan niet alleen van de bestuurders.
Ook de inwoners van Amsterdam moeten verantwoordelijk zijn.
Hij heeft daarom een nieuw woord bedacht :’burgerverantwoordelijkheid’.
Die had ik nog nooit gehoord. Wat is dat? Je eigen stoepje aanvegen? Vuilniszak in de bak en niet ernaast?
Nee, niets van dat al. Burgerverantwoordelijkheid is elkaar aanspreken op wangedrag.
Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Als professionele hulpverleners al aangevallen worden, wat gebeurt er dan met een ongewapende burger zonder bevoegdheden die hufters aanspreekt op hun gedrag?
En mag ik Joes Kloppenburg nog even in herinnering roepen?
In een tijd waarin op de politie wordt bezuinigd moeten wij onze “burgerverantwoordelijkheid” nemen.
Lekker makkelijk. Opeens zijn we allemaal politieagent.
Komt de burgemeester me opzoeken in het ziekenhuis als ik door hangtuig in elkaar geslagen word omdat ik vroeg of het wat zachter kon?
Hij weet het slim te brengen, hoor.
Hij noemt Amsterdammers de eerlijkste, geestigste en liefste mensen ter wereld.
En elkaar aanspreken op gedrag is volgens Eberhard een “Amsterdamse traditie”.
Natuurlijk is zijn achterliggende gedachte dat de straat van ons allemaal is, dat we het openbare domein niet zomaar aan het tuig uit handen moeten geven.
Daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn.
Maar mag ik daar dan een busje pepper spray bij, lieve burgemeester?
twaalf reacties op "De maatschappij dat zijn wij"
Het is eng om mensen aan te spreken op hun gedrag, zeker het soort mensen waar dat bij nodig is, maar het zal toch moeten. Een politieagent achter elke boom is niet alleen onmogelijk, het is ook de vraag of het wat oplost.
Oudere Amsterdammers willen hun mond nog wel eens open doen, misschien moeten we als jongere Amsterdammers (hmm, val ik daar nog onder maar beginnen met er bij springen als dat gebeurt.
Tot voor kort zei ik er wel iets van, met als gevolg paar keer (bijna) klap op m'n bek. Nu bel ik direct de politie, maar als ik zie dat een oude dame/heer beroofd dreigt te worden, zal ik nog steeds ingrijpen.. Ik denk dat het heel goed is als (@Jack) jongere Amsterdammers in zo'n geval direct bijspringen, zijn gewoon sneller dan ik (55) maar ook soms alerter op dingen... Dus toch: we zullen iets moeten doen, anders denkt iedereen, van blank tot zwart, dat alles kan en alles mag.
Het is mooi als een burgemeester bij aantreden zijn idealen op de tijdsgeest afstemt. Denk bijvoorbeeld aan van Thijn die een pleidooi tegen het krakersgeweld hield. Doel: het doorbreken van de geweldsspiraal. Middel: eerst vreedzaam, daarna keihard. Resultaat: we hebben geen no-go areas meer als de Staatsliedenbuurt destijds.
Maar nu naar 2010 en het nemen van onze ‘Burgerverantwoordelijkheid’. Nobel streven van Eberhard, als iedereen zijn burgerverantwoordelijkheid zou nemen dan zou alle tuig zich wel twee bedenken voor toeslaan. Realiteit is helaas dat elkaar vrijwillig helpen -laat staan in probleemsituaties- helaas niet de modus vivendi in onze stad is.
Ik ben dan ook benieuwd hoe Eberhard zijn streven wilt gaan concretiseren. Of blijft het bij een holle frase: weet je nog 'normen en waarden' brrrrr....
En iets heel anders @Rafiq: de Staatsliedenbuurt is nooit no-go area geweest zoals je nu zo bluffend oppert. En volgens mij ben je nog veel te jong om dat wat er destijds in de Staatsliedenbuurt speelde, meegemaakt te hebben.. Eerlijk is eerlijk. En het was vooral burgemeester Polak die destijds heel veel (onzinnige) woorden wijdde aan het zgn. 'krakersgeweld', en die de zaak ook gigantisch liet escaleren... Van Thijn heeft slechts opgeroepen tot 'vreedzaamheid' in dit conflict.
En de krakers van 'destijds'waren vooral idealisten, wat ik bij de huidige golf van krakers in het midden laat (qua motieven)..
En @Maaike, je hebt gelijk dat agenten geen overtredingsbonnenmachines zijn, maar ik denk dat er aan de opleiding van veel agenten nog wel e.e.a. schort als het gaat om inschatting v.w.b. interventie bij plotseling optredend geweld...