Home > > De maatschappij dat zijn wij

De maatschappij dat zijn wij

Foto: Thomas Schlijper
Onze charmante nieuwe burgemeester is een man vol ideeën. Door de voetbalhysterie is zijn beëdiging een beetje onderbelicht gebleven deze week. Daarom heb ik vandaag zijn installatierede maar eens gelezen.
Onze nieuwe burgemeester vindt vooral één ding heel belangrijk: verantwoordelijkheid. En dan niet alleen van de bestuurders.
Ook de inwoners van Amsterdam moeten verantwoordelijk zijn.
Hij heeft daarom een nieuw woord bedacht :’burgerverantwoordelijkheid’.
Die had ik nog nooit gehoord. Wat is dat? Je eigen stoepje aanvegen? Vuilniszak in de bak en niet ernaast?
Nee, niets van dat al. Burgerverantwoordelijkheid is elkaar aanspreken op wangedrag.
Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Als professionele hulpverleners al aangevallen worden, wat gebeurt er dan met een ongewapende burger zonder bevoegdheden die hufters aanspreekt op hun gedrag?
Dat durven we toch niet meer? Als je een inbreker een pets verkoopt terwijl je hem in je eigen huis betrapt, dan ga je het cachot in.
En mag ik Joes Kloppenburg nog even in herinnering roepen?

In een tijd waarin op de politie wordt bezuinigd moeten wij onze “burgerverantwoordelijkheid” nemen.
Lekker makkelijk. Opeens zijn we allemaal politieagent.

Komt de burgemeester me opzoeken in het ziekenhuis als ik door hangtuig in elkaar geslagen word omdat ik vroeg of het wat zachter kon?
Hij weet het slim te brengen, hoor.
Hij noemt Amsterdammers de eerlijkste, geestigste en liefste mensen ter wereld.
En elkaar aanspreken op gedrag is volgens Eberhard een “Amsterdamse traditie”.

Natuurlijk is zijn achterliggende gedachte dat de straat van ons allemaal is, dat we het openbare domein niet zomaar aan het tuig uit handen moeten geven.
Daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn.
Maar mag ik daar dan een busje pepper spray bij, lieve burgemeester?

twaalf reacties op "De maatschappij dat zijn wij"

Theo
-1-  Theo:
Nee. Pepper spray is verboten. Zit niks anders op dan straatterreur te tolereren of de stad te ontvluchten. Zo lossen we dat op.
Jack
-2-  Jack:
Maaike, Theo: als iedereen blijft reageren zoals jullie doen krijgen we “de straat” inderdaad nooit meer terug.

Het is eng om mensen aan te spreken op hun gedrag, zeker het soort mensen waar dat bij nodig is, maar het zal toch moeten. Een politieagent achter elke boom is niet alleen onmogelijk, het is ook de vraag of het wat oplost.

Oudere Amsterdammers willen hun mond nog wel eens open doen, misschien moeten we als jongere Amsterdammers (hmm, val ik daar nog onder:-) maar beginnen met er bij springen als dat gebeurt.
Bart
-3-  Bart:
Een zwaar dilemma:“er iets van zeggen, of gewoon doen of er niets aan de hand is”. Mijn persoonlijke ervaring is niet prettig, als je in Amsterdam iets zegt van overlast (en dat kan van alles zijn:stelende personen -heterdaad-, fietsendieven, tasjesrovers,dronken halve zolen, lastige 'daklozen', aanranders, nou ja, het hele scala van overlastgevende personen.)
Tot voor kort zei ik er wel iets van, met als gevolg paar keer (bijna) klap op m'n bek. Nu bel ik direct de politie, maar als ik zie dat een oude dame/heer beroofd dreigt te worden, zal ik nog steeds ingrijpen.. Ik denk dat het heel goed is als (@Jack) jongere Amsterdammers in zo'n geval direct bijspringen, zijn gewoon sneller dan ik (55) maar ook soms alerter op dingen... Dus toch: we zullen iets moeten doen, anders denkt iedereen, van blank tot zwart, dat alles kan en alles mag.
chris amsterdam
-4-  chris amsterdam:
Nee Maaike, we gaan net als jij zitten bibberen achter de gerania, gewapend met honkbalknuppel,pepperspray,Telegraaf en SBS Hart van Nederland aan zodat we goed geinformeerd worden over wat er speelt in Nederland en onderwijl verlangen we terug naar burgemeester Voute die het allemaal goed onder controle had met zijn SD.
Maaike Kleijn
-5-  Maaike Kleijn:
Haha Chris noem je me nou een nazi? Ik weet waar ik het over heb. Wapens zijn echt een probleem tegenwoordig. Dat is ook een reden waarom we elkaar nergens meer op durven aan te spreken. Daarom alleen al is het een kansloos idee van onze Eberhard. En daarom wil ik een busje pepper spray van hem.
Theo
-6-  Theo:
*fluit* Tussenstand; Gele kaart vanwege 1 Godwin van Chris, en 1-0 voor Maaike.
-7-  :
Interessant stuk, Maaike!

Het is mooi als een burgemeester bij aantreden zijn idealen op de tijdsgeest afstemt. Denk bijvoorbeeld aan van Thijn die een pleidooi tegen het krakersgeweld hield. Doel: het doorbreken van de geweldsspiraal. Middel: eerst vreedzaam, daarna keihard. Resultaat: we hebben geen no-go areas meer als de Staatsliedenbuurt destijds.

Maar nu naar 2010 en het nemen van onze ‘Burgerverantwoordelijkheid’. Nobel streven van Eberhard, als iedereen zijn burgerverantwoordelijkheid zou nemen dan zou alle tuig zich wel twee bedenken voor toeslaan. Realiteit is helaas dat elkaar vrijwillig helpen -laat staan in probleemsituaties- helaas niet de modus vivendi in onze stad is.

Ik ben dan ook benieuwd hoe Eberhard zijn streven wilt gaan concretiseren. Of blijft het bij een holle frase: weet je nog 'normen en waarden' brrrrr....
Ronald van Berkel
-8-  Ronald van Berkel:
Ik denk dat Eberhard nog een beetje met zijn hoofd en denken teveel zit in de rol van de wethouder die hij een hele korte tijd was. Lijkt er bijna op of hij deze “klus” als burgervader in Amsterdam wil afmaken. Prima het uitgangspunt “de straat is van ons allemaal” ben ik helemaal voor. Maar dat moet wel realistisch zijn. Zoals Eberhard het nu brengt kan het bijna uitgelegd worden als een oproep tot burgerwachten. Ik geloof niet dat we daar op zitten te wachten. Laat Eberhard eerst maar eens laten zien dat hij zijn taken als burgervader goed oppakt en laat vooral de wijkveiligheid in eerste instantie bij de professionals. Heus er zijn echt mensen die ingrijpen als iemand zomaar in elkaar wordt geslagen. Daarnaast zijn er mensen die zich nergens mee bemoeien. Dat is gewoon een gegeven en zoals gemeld niet meer onze “modus Vivendi”.
Bart
-9-  Bart:
@ Ronald van Berkel: 'wij' zijn de straat toch, iedereen die er gebruik van maakt? Het probleem is (nogmaals, m.i.) dat er veel te weinig mensen zijn die durven ingrijpen, danwel zeer snel en alert willen reageren, als er echt iemand 'doodgeschopt' wordt. Daar is de politie, zoals inmiddels duidelijk gebleken is, niet altijd direct bij....
En iets heel anders @Rafiq: de Staatsliedenbuurt is nooit no-go area geweest zoals je nu zo bluffend oppert. En volgens mij ben je nog veel te jong om dat wat er destijds in de Staatsliedenbuurt speelde, meegemaakt te hebben.. Eerlijk is eerlijk. En het was vooral burgemeester Polak die destijds heel veel (onzinnige) woorden wijdde aan het zgn. 'krakersgeweld', en die de zaak ook gigantisch liet escaleren... Van Thijn heeft slechts opgeroepen tot 'vreedzaamheid' in dit conflict.
En de krakers van 'destijds'waren vooral idealisten, wat ik bij de huidige golf van krakers in het midden laat (qua motieven)..
Dick
-10-  Dick:
we kunnen anderen niet verplichten om op straat in te grijpen, maar we moeten ook geen angsthazen worden op basis van incidenten ... als je iets ziet wat niet door de beugel kan moet je een weloverwogen beslissing nemen, ingrijpen of niet. In de meeste gevallen kan en moet men ingrijpen zonder dat er klappen vallen. De angst regeert schijnbaar bij een hoop mensen, denk daarbij aan de Herdenking op de Dam ... een stad is geen dorp en ik vraag mij soms wel eens af waarom mensen in een stad gaan wonen terwijl ze eigenlijk bang zijn. Door alle stemmingmakerij in oa de media is een niet realistisch beeld ontstaan over steden ... feit is wel dat in een grote stad als Amsterdam nou eenmaal (en helaas) ook geweld en asociaal gedrag voorkomt, kan je daar niet mee omgaan dan moet je jezelf afvragen of je wel in een grote stad thuis hoort. Angst is besmettelijk en 1 ieder gaat daar op eigen manier mee om. Wil je omwille van eigen veiligheid niet ingrijpen of hulp inroepen ga dan ajb verhuizen naar een hutje op de hei, want wij allen hebben de verplichting om anderen in nood te helpen. De mentaliteit moet veranderen!!!
Maaike Kleijn
-11-  Maaike Kleijn:
@ Dick: lieve schat, alle zeikerds en angsthazen de stad uitsturen is geen oplossing. Ik ben het met je eens dat de mentaliteit moet veranderen. Maar we hebben ook een politieapparaat met als core business boetes uitschrijven. Dat moet ook veranderen, het lijkt me voor de agenten zeer frustrerend om een bonnetjesmachine te zijn.
Bart
-12-  Bart:
@ Dick: het is geen oplossing om iedereen die geen 'diehard' is de stad uit te jagen. Dat heeft niets met stemmingmakerij te maken. (vroeger, in lang vervlogen tijden bood de stad juist bescherming tegen rovers en overvallers, remember?), en het is ook niet iedereen gegeven (financieel of qua vervoer) om zomaar naar het platteland te verhuizen. Ik vind dat juist ongenuanceerd gezeur en stemmingmakerij. Accepteren van asociaal gedrag en geweld is geen voorwaarde voor het in de stad wonen, dat is tegen de menselijke natuur...

En @Maaike, je hebt gelijk dat agenten geen overtredingsbonnenmachines zijn, maar ik denk dat er aan de opleiding van veel agenten nog wel e.e.a. schort als het gaat om inschatting v.w.b. interventie bij plotseling optredend geweld...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.