Home > > Het succes van de snorder

Het succes van de snorder

null

De snorder* - en daarmee ook het gevecht tegen deze illegale taxi's - bestaat dertig jaar. AT5 berichtte gisteren: ''Het stadsdeel probeert al jaren van het illegale snordercircuit af te komen, maar een oplossing is nog niet gevonden.'' Tja, hoe zou dat nu komen?

Wellicht omdat de kans dat je als snorder wordt opgepakt even groot is als de kans dat je in Artis door een hyena wordt aangevallen: naar schatting zijn er in Zuidoost tussen de vijfhonderd en duizend snorders actief. Hiervan heeft het stadsdeel in 2009 slechts 55 weten te arresteren. Met deze lage pakkans en het feit dat iedereen snorder kan worden zal het aanbod vooralsnog hoog blijven.

Daarbij is de vraag naar snorders oneindig. Men gebruikt de snorder vooral voor korte ritjes binnen het stadsdeel: tussen de 2 en 4 kilometer, van winkelcentrum naar woonwijk en van kerk naar voetbalveld. Kriskras van oost naar west, 's morgens vroeg en 's avonds laat, met boodschappentassen en kinderwagens.

Precies die ritjes dus waar het meesterlijk inefficiënte busnetwerk van Zuidoost niet op is afgestemd. En precies die ritjes waar een doorsnee taxichauffeur niet voor komt opdraven of buitensporig veel voor vraagt. Snorders daarentegen zijn spotgoedkoop en in een handomdraai beschikbaar. Bovendien weten zij - en zij alleen - hoe je in Zuidoost het snelst over de desolate dreven van A naar B komt.
Daar kan geen opstapper, fietstaxi of tuktuk tegenop.

Het stadsdeel is dus nog wel even bezig. Zoals mijn voorganger in 2005 schreef: ''de officieuze economie lost hier problemen op die de bovenwereld laat liggen.'' Inderdaad, dat gold dertig jaar geleden en geldt over dertig jaar nog steeds.

*Een snorder [snod-dər] is een illegale taxi. Een snorder draagt dus geen belasting af en inzittenden van een snorder zijn niet verzekerd.


tien reacties op "Het succes van de snorder"

Dr.D
-1-  Dr.D:
*Mompelt iets over zelfregulatie* ...
John
-2-  John:
Er is een partij in dit land die heel veel vertrouwen heeft in marktwerking voor het oplossen van alle problemen. Misschien daar eens vragen?
Nickie
-3-  Nickie:
Lang leven snodders.
Anders sta ik daar maar te wachten op de bus die niet komt.
En tja een een taxi kan ik niet veroorloven als moeder van 2 kindertjes.
Veilig en snel.
Rafiq
-4-  Rafiq:
@John: ha, ik zal eens buurten. :)
Anna
-5-  Anna:
Ik heb vroeger in ZO gewoond en een snorder is daar een prima vervoermiddel als je zelf geen auto hebt. Daar kan geen OV tegenop!
Sinds de gemeente tot op heden geen gelijkwaardig alternatief heeft kunnen bieden, mogen van mij de snorders gewoon blijven doen waar ze goed in zijn. Trouwens, de meeste taxichauffeurs willen niet eens in Zuidoost komen.
Dick
-6-  Dick:
pas vanaf het moment dat ook zij Belasting afdragen zal ik niet tegen hen zijn ...
Bart
-7-  Bart:
Waarom mompelt Dr D. (bijna)altijd? Dit terzijde.
Mijn eigen ervaring in de Bijlmer is dat de snorder beter, sneller en veiliger is dan de meeste 'officiele' taxi's: weten de weg, doen niet moeilijk over een afgesproken bedrag, en zijn gewoon via 06 te bellen, en staan binnen een paar minuten op de afgesproken plek. Tegen meerprijs ook niet te beroerd om je s'nachts naar Purmerend of Lelystad te brengen, zonder gezeur! Wat een service! Leve de kleine creatieve ondernemer. De taxibranche in Amsterdam is dermate verrot, dat de overheid deze beter geheel kan opheffen.
SNORREMANS
-8-  SNORREMANS:
BEGRIJP ECHT NIET WAAR OM DE GEMMENTE ZUID OOST ZO MOEILIJK DOET
OOK DE GEWONE POLITIE MAN MAAKT GEBRUIK VAN MIJN SERVICE LAAT ONS MET RUST WE DOEN NIEMAND KWAAT WE PROBEREN ALEEN ROND TE KOMEN
snorremans
-9-  snorremans :
WAT DENGKT DE POLITIE NOUW DAT JE DUIZENDE EUROS KAN VERDIENNEN MET SNORREN
ONGELOOFELIJK AMSTERDAM ZUID OOST IS EEN POLITIE STAAT GEWORDEN STELETJE KLOOTZAKEN
straatrofers en kindermishandelaars druksdealers laaten ze gewoon toe en een snorders is topcrimineel nee die moeten we aan paken tca en tcm wil niet in zuid oost werken om dat ze zegen a die negers heben geen geld en b het zijn alle maal criminelen en ze beroven je gek genoeg word geen enkele snorder beroofd ook ambtenaren stapen bij mij in de outo dezelfde ambtenaar die mij liever ziet gaan maar als hij naar hius moet heevt hij de keuze twee euro fijtich of 17,65 euro voor de rit naar huis zo spaart hij centjes om in de kroeg over mij te zuren we rijden iedereen weg naar zijn besteming ongeacht wie u bent en waar u vandaan komt en soms vervoeren wij mensen die geneens geld hebben om te betalen maar om dat wij ze niet in de kouw willen laten staan brengen we ze weg vraag dat maar eens aan tca laat ons met rust aub
snoremans
-10-  snoremans:
mijn colega aan het woord
Sloothaak citeert een Surinaamse taxiondernemer, die zegt: 'In Amsterdam-Zuidoost is de prijs doorslaggevend. Als we proberen snorders naar nul terug te brengen, zal dit nooit lukken. In Nederland kan men geen werk vinden, alles is belasting. Men wil niet gaan stelen of roven, daarom wordt men snorder. Als je snorders gaat beperken, krijg je dieven.'"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.