Home > > Neelie, Pauline, Laetitia of Jeanine?

Neelie, Pauline, Laetitia of Jeanine?

Ambstketen Amsterdam

Gisteren werd in de gemeenteraad het profiel voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. Opmerkelijk is dat de schets helemaal in de zij-vorm is opgesteld, al wordt daarbij aangetekend dat waar in de profielschets over ‘zij’ gesproken wordt, uiteraard ook ‘hij’gelezen kan worden.

In de jaren zeventig kon je zo’n formulering gebruiken om mensen wakker te schudden, maar hoewel retro momenteel in is, zou het droevig zijn wanneer hier slechts sprake was van symboolpolitiek. De profielschets is in overleg met alle negen raadsfracties samengesteld en uit de keuze van formuleren zou moeten voortvloeien dat eenduidig wordt gekozen voor een vrouwelijke burgemeester, tenzij zich geen geschikte vrouwelijke kandidaat aandient.

Maar ja, die voorkeur staat dus weer niet expliciet in de schets en tijdens de raadsvergadering was Marieke van Doorninck van GroenLinks de enige die met de woorden "Een stad als Amsterdam verdient eigenlijk een vrouw", uitdroeg welke waarde aan dat vrouwzijn wordt gehecht.
Dat woordje ‘eigenlijk’ kon nog wel eens profetisch worden. De sterkste vrouwelijke PvdA-kandidaat is namelijk Guusje ter Horst en die ligt zoals eerder vermeld niet zo lekker in Amsterdam. Haar benoeming te moeten verdedigen boven die van de populairdere Eberhard van der Laan zou dan ook absurd zijn.

Wil de raad echt een vrouw, dan zijn er eigenlijk maar twee opties: een onverwacht sterke vrouwelijke kandidaat van de PvdA, of een vrouwelijke kandidaat uit een andere partij waar iedereen mee in kan stemmen. Eric van der Burg zei tijdens de raadsvergadering met enige zekerheid te kunnen stellen dat de VVD met een topkandidaat komt. Een beetje slimme VVD zorgt ervoor dat dit een vrouwelijke kandidaat wordt, waar links en rechts voor kan warmlopen.
Dus niet Frank de Grave en niet Opstelten, die beiden al genoemd werden. Niet Geert Dales, die dankzij de Noord/Zuidlijn teveel ballast heeft. Niet Annemarie Jorritsma, die té VVD is, geen voormalig stadsdeelvoorzitter van A’dam Centrum, niet Pauline Krikke, die het in Arnhem al veel te moeilijk had en niet Laetitia Griffith, die in Amsterdam als lijsttrekker faalde en die onlangs zelf ook aangaf helemaal niet in de bestuurlijke sector te willen doorgaan.

Neelie Kroes zou een goede zijn, maar de kans dat ze wel Amsterdam en niet het premierschap boven haar huidige baan verkiest is miniem. Nee, de VVD zou met een volslagen verrassing moeten komen en daarvoor komt eigenlijk alleen Jeanine Hennis in aanmerking. Met 37 jaar ongebruikelijk jong, maar jonge burgemeesters zijn in en Hennis heeft in Europa bewezen haar vrouwtje te kunnen staan. Met name haar prestaties op het gebied van privacy en open bestuur oogsten ook bij niet-partijgenoten bijval, waarmee ze in ieder geval Guusje Ter Horst al verslaat. Ze kent Amsterdam goed als voormalig assistent van Mark van der Horst en beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk, ook twee eisen uit de profielschets.

De VVD zou met haar kandidatuur in ieder geval de nodige opschudding kunnen veroorzaken. En mochten alle oppositiepartijen het ‘PvdA-monopolie’ op de burgemeesterspost willen doorbreken, dan zouden ze samen met de VVD nog een meerderheid vormen ook.


25 reacties op "Neelie, Pauline, Laetitia of Jeanine?"

Arnoud de Jong
En als ze nou gewoon eens een burgemeester zoeken?
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Beetje jammer, dat men zich er toe beperkt om mensen (nog niet eens kandidaten!) af te schieten.

Geldt trouwens ook voor Ter Horst, aan wie de meeste gewone Amsterdammers uitstekende herinneringen bewaren. Op die keitjes na, inderdaad, maar moet dat nou maatgevend zijn?

Kortom, moge de beste winnen.
Arnoud de Jong
Dankzij Facebook en Twitter heeft iederéén tegenwoordig een breed internationaal netwerk, maar dat zullen ze wel niet bedoelen...
Bernard
-4-  Bernard:
Wat is er precies mis met Guusje?
Marleen Zachte
-5-  Marleen Zachte:
@Bernard: Veel mensen hebben bv. bezwaar tegen haar beleid op privacygebied. Zie het betoog van Karin Spaink http://www.spaink.net/2010/...
Marleen Zachte
-6-  Marleen Zachte:
@Jochem Floor: afschieten valt wel mee toch? Ik heb zelfs een paar namen discreet slechts omschreven ;-)
Herbert
-7-  Herbert:
Mark ter Horst = Mark van der Horst.
Marleen Zachte
-8-  Marleen Zachte:
@Herbert: Oeps, Guusje-effect. Is hersteld.
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
@ Marleen: Ik bedoel niet jouw bijdrage, als wel alle negatieve berichtgeving na het vertrek van Cohen.
In mijn beleving krijgt trouwens geen enkele burgemeester van Amsterdam ooit een warme ontvangst.
Merel
-10-  Merel:
Jeanine wie? Ik miste een linkje: http://www.jeaninegoeseurop...
Ben benieuwd.

Lijkt mij wel lastig, om Van der Laan te verslaan.
Marleen Zachte
-11-  Marleen Zachte:
@Jochem Floor: ah, duidelijk.
En inderdaad, Amsterdamse burgemeesters moeten vaak even door een ontdooiperiode heen. Maar dat wordt meestal gecompenseerd door een warm vertrek.
Marleen Zachte
-12-  Marleen Zachte:
@Merel: die url mag ze sowieso wel eens veranderen in jeanineleaveseurope.nl ;-) Ze staat hoog op de lijst voor de Tweede Kamer.
En voor twitteraars:
http://twitter.com/JeanineH...
HenkvP
-13-  HenkvP:
Jeanine Hennis komt na 1 jaar al weer terug naar Nederland, 52.184 voorkeursstemmers achter zich latend om verdere carierre te maken binnen de VVD. Dat noem ik geen pré.
Maar goed ipv een burgemeester op een schip bij de Gaypride kunnen we van haar een deelname bij de stiletto race op de PC verwachten. Ook leuk zullen we maar zeggen.

Ik blijf pleiten voor Gonny van den Oudenallen, kent de stad, is begaan met cultuur, is financieel goed onderlegd en weet de juiste (subsidie)potjes te vinden. Daarnaast een schat van een vrouw waarmee/waarom je hartelijk kunt lachen.
DennisJasper
-14-  DennisJasper:
Bestuurlijke ervaring lijkt me toch ook een pré, veel belangrijker dan een internationaal netwerk hebben.. Niks tegen Hennis, maar laat haar nou eerst maar eens gewoon staatssecretaris zijn in het komende sociaalliberale kabinet.. (VVD, PVDA, D66, GL)
John Zwart
-15-  John Zwart:
Ik kan alleen maar vrouwen bedenken die niet willen, maar misschien ligt dat aan mij. Altijd een beetje weerzin tegen vrouwen die zo graag willen.
Marleen Zachte
-16-  Marleen Zachte:
@John Zwart: Tot dusver zijn er toch echt alleen maar mannen die hebben aangegeven dat ze graag willen. Die roepen die weerzin niet op?
f.bol
-17-  f.bol:
Ter Horst? Goede herinneringen aan Guusje ter Horst? Noem mij iemand die ze heeft ( en nee niet meneer vrienden van de Binnenstad)
Misschien na de van der Stoelen, Ipings en Cohennen misschien iemand met empathie?
Moet je in elk geval niet bij Guusje zijn, denk ik zo.
sjors
-18-  sjors:
Waarom hoor ik niemand de naam van Margreet de Boer noemen? Een gedegen en integere vrouw die de klappen van de zweep kent.
John Zwart
-19-  John Zwart:
@Marleen Zachte: O. ja hoor, nog erger!
Frits
-20-  Frits:
De meeste individuen die aan de profielschets voldoen (bestuurlijke ervaring, Haagse politieke ervaring, brede maatschappelijke ervaring en niet te oud) zitten in de leeftijdsgroep 40 tot 60. Ergo, opgegroeid van de jaren 60, een periode na de tweede feministische golf, waarin er al ruimschoots een situatie was met gelijke kansen. Er komt nu geen enkele “natuurlijke” vrouwelijk kandidaat naar voren, ondanks het feit dat de helft van het electoraat vrouw is, en er dus al dertig a veertig jaar de gelegenheid is geweest om potentieele bestuursters af te leveren. Ligt het dan niet aan de dames zelf?
WK
-21-  WK:
Een vrouw als burgemeester? Alleen als dat een GEKOZEN vrouw is! (En dat kàn best).
Aan regentessen hebben we géen behoefte. Neelie niet, Pauline niet, Laetitia niet en Jeanine óók niet.
Als Remine zich nou eens verkiesbaar stelde ...
Bart
-22-  Bart:
@WK: jammer dat het niet zo werkt, en nee geen Nelie, geen Pauline, Laetitia weet ik niet, maar inderdaad geen zwaargewicht, Jaenine ook niet, maar wat denk je van Karin S.? Scherp van de tongriem gesneden, aimabel, en nog veel meer..
HenkvP
-23-  HenkvP:
Mevrouw Jorritsma als kandidaat burgemeester?
Ze verveelt zich een beetje in Almere, niet onaardige CV begrijp ik. Redelijk onzichtbaar dus weinig op aan te merken op wat kleinigheidjes na. Alleen die belangen met de bouwsector hé(!)
Dat Fries bouwbedrijf http://www.jorritsmabouw.nl
waarvan je de laatste jaren zoveel reclameborden in Almere ziet staan geeft te denken! Niet dat ik iets zo durven beweren, dat doet men al een tijdje in Almere zelf! Dat Annemarie haar politieke vriend Ton Hooijmakers inmiddels verdacht wordt van steekpenningen krijgen (juist)vanuit de bouwwereld wil natuurlijk niks zeggen over deze kandidaat maar in Almere gonst het een beetje over een en ander heb ik me laten vertellen.
John
-24-  John:
Oja Jorritsma zal wel graag willen, die wil altijd wel als het weer een treedje hoger is zolang ministerschap buiten zicht blijft. Maar dan kun je net zo goed Rita Verdonk nemen, die wil ook vast wel (na de verkiezingen) één pot nat qua inhoud deze dames.
HenkvP
-25-  HenkvP:
Jorritsma is ideale kandidaat voor Rutte geen ideale kandidaat voor Amsterdam.
In 1994 werd ze minister van Verkeer vanaf 1998 was ze minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede paarse kabinet.
In 2002 raakte ze in opspraak door te innige relaties met het bouwbedrijf Koop Tjuchem; later bleek dat haar naam voorkwam in een zogeheten schaduwboekhouding. In 2003 ergerde ze de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid door haar terughoudendheid bij het beantwoorden van vragen van de commissie.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.