Home > > Bos en Verdonk naar Nieuw-West

Bos en Verdonk naar Nieuw-West

Achmed Baâdoud
Achmed Baâdoud

Nieuw-West - Het is zover. Amsterdam Nieuw-West heeft een coalitie: PvdA, GroenLinks en D66. Gisteren informeerde D66 haar leden in het stadsdeelkantoor van Slotervaart, waarna coalitiegenoot PvdA het nieuws de wereld in stuurde. De lijsttrekkers Achmed Baâdoud (PvdA), Ronald Mauer (D66) en Paulus de Wilt (GroenLinks) treden alledrie toe tot het dagelijks bestuur. Van Baâdoud was al bekend dat hij de stadsdeelvoorzitter wordt. In het vijfkoppige bestuur levert zijn partij nog twee wethouders. Dat zijn twee vrouwen van buiten het stadsdeel: Els Verdonk, momenteel wethouder in Zuidoost, en gemeenteraadslid Jesse Bos.

Al tijdens het verkiezingsfeest in de Meervaart schoven de drie partijen bij elkaar aan tafel. Na een lange serie coalitiebesprekingen, waarin ook even de VVD in beeld kwam, hebben de drie fracties inmiddels ingestemd met de afspraken over de portefeuilleverdeling. Er komen vijf portefeuillehouders in het nieuwe bestuur van Nieuw-West, dat met 135.000 inwoners ‘een forse stad’ is.

Baâdoud (1972), die de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap won van Ahmed Marcouch, krijgt onder meer de portefeuilles Financiën, Economie, Algemene Zaken en Werkgelegenheid. Namens GroenLinks gaat Paulus de Wilt (1955, nu nog wethouder in Slotervaart) aan de slag met de onderwerpen Milieu, Groen, Kunst & Cultuur en Wonen & Stedelijke Vernieuwing.

Ronald Mauer

D66 schuift Ronald Mauer (1953, foto) naar voren, deelraadslid in Osdorp en gemeentesecretaris van Oegstgeest. Hij wordt verantwoordelijk voor Onderwijs, Sport, Verkeer & Vervoer en Participatie & Emancipatie, allemaal thema’s die speerpunten waren tijdens de campagne.

Jesse Bos (1949) was eerder wethouder Welzijn & Zorg in Amsterdam Noord en sinds 2006 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Haar portefeuilles in Nieuw-West worden Welzijn, Zorg en Jeugd. Voor de afgelopen verkiezingen maakte ze deze promo-video.

Els Verdonk (1959) is sinds 2002 wethouder van onder meer Ruimtelijke Ordening in Amsterdam Zuidoost, waar ze zich bezighield met de vernieuwing van de Bijlmer. Ook was er daar een akkefietje met een aan zichzelf verleende bouwvergunning voor een serre. In Nieuw-West wordt Verdonk verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Stadsdeelwerken en Handhaving.

PvdA, D66 en GroenLinks schrijven momenteel driftig aan een programma-akkoord ‘op hoofdlijnen’. De fusie van de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart vindt feitelijk per 1 mei aanstaande plaats. Op 3 mei is de eerste vergadering van de nieuwe stadsdeelraad waarin de gekozen leden worden geïnstalleerd. De drie partijen verwachten nog voor die datum overeenstemming te bereiken over het programma, zodat het dagelijks bestuur tijdens die eerste raadszitting kan worden gekozen.

Jeroen Mirck is onder meer redacteur bij het Vara-weblog Joop.nl en lid van D66. Bovenstaand artikel verscheen eveneens op zijn eigen weblog.


drie reacties op "Bos en Verdonk naar Nieuw-West"

David R
-1-  David R:
Die disclaimer mag wel wat duidelijker. Jeroen Mirck is niet alleen lid van D66, maar was ook kandidaat voor D66 in Nieuw-West (plek 5). Hoe objectief er dan ook gepoogd wordt te schrijven, het komt een beetje raar over.
Arnoud de Jong
Het is geen disclaimer, het is gewoon informatie (die de redactie er overigens bij heeft gezet, komt niet van de auteur).
Jeroen Mirck
-3-  Jeroen Mirck:
@David: Wie mijn weblog wel eens bezoekt (of daar gewoon mij bio leest) weet precies hoe de vork in de steel zit. En ach, ik heb het volgens jou blijkbaar redelijk objectief opgeschreven. ;)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.