In lijn met de landelijke trend vonden in Amsterdam gisteren flinke verschuivingen plaats. Enorme winst voor D66, dat drieënhalf keer zo groot werd, fors verlies voor de PvdA, met een kwart minder zetels, halvering van de SP en drie nieuwe partijen in de raad, Red Amsterdam, de Partij voor de Dieren en Trots op Nederland, elk met een zetel. Maar wie gaat er straks met wie besturen?
Kijken we naar de mogelijkheden tot vorming van een nieuw college, dan lijkt D66’s opzet de PvdA uit het college te weren, niet geslaagd te zijn. Weliswaar is een college van VVD, GroenLinks, D66 en CDA mogelijk, maar met een meerderheid van 1 zetel, is deze niet de voor de hand liggend. Ook de variant met de SP in plaats van het CDA kunnen we wel afschrijven. Dat levert weliswaar een zetel meer op, maar als gehalveerde anti-Noord/Zuid-lijn-partij kan de SP deelname aan het college wel vergeten. De kans is dan ook groter dat de PvdA, die als grootste partij ook de onderhandelingen zal openen, opnieuw in het college plaatsneemt.
Met alleen GroenLinks, het oude college, gaat dat gezien de 22 zetels die de partijen samen hebben, niet meer lukken. Alle opties met de SP vallen opnieuw af, waarna er zes varianten overblijven: vier met GroenLinks en twee zonder.
De gemakkelijkste optie zou zijn om het CDA te vragen aan te schuiven bij het oude college, waarmee het huidige beleid min of meer voortgezet kan worden. Maar een krappe meerderheid van 1 zetel is niet optimaal en zou geen recht doen aan de enorme winst van D66. Ook de iets minder krappe meerderheid van PvdA, VVD en CDA, ligt om die reden niet voor de hand.
Zo blijven nog drie opties over, die één ding gemeen hebben: een zeer ruime meerderheid en daarmee een sterk verminderde rol voor de oppositie in de gemeenteraad. Voor een college dat lastige beslissingen moet nemen, is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.
Om te beginnen is een linksliberaal college mogelijk, met PvdA, GroenLinks en D66, samen goed voor 29 zetels. Dan kan er een breed college komen van PvdA, GroenLinks en de VVD, of een paars college met PvdA, VVD en D66. De laatste twee colleges zouden elk 30 zetels hebben. Voor de PvdA is dit een comfortabel perspectief, want alledrie de colleges zijn goed verdedigbaar. Linksliberaal als voortzetting van het huidige college, aangevuld met dé winnaar van de verkiezingen. Breed als verstandig crisiscollege in moeilijke tijden en paars met opnieuw de winnaar én de economie als zwaartepunt.
Die laatste variant kan er eigenlijk alleen komen wanneer GroenLinks de andere twee varianten afwijst, maar de dreiging dat die optie bestaat geeft de PvdA wel meer macht bij de onderhandelingen. Niet slecht voor een partij die in aantal zetels zo sterk achteruitgegaan is.
N.B. De hier gebruikte cijfers zijn afkomstig van Bureau O+S.
vijf reacties op "Amsterdams nieuwe raad, wie gaat met wie besturen?"
Kijk je naar het centrum waar deze groep veel minder woont, dan is de PvdA de 4de partij...
Buiten dat, je geeft al vast groen licht voor het volgende megalomane onzinproject.