Home > > Fingerspitzenprognose: Noord-Zuidlijn weggewuifd, en weer snel verder met het stadsbestuur

Fingerspitzenprognose: Noord-Zuidlijn weggewuifd, en weer snel verder met het stadsbestuur


Morgen verkiezingen. En vandaag dus de laatste Fispr voor de hoofdstad. Asscher, Van Poelgeest, Van der Burg, Telleman, Ivens en Limmen zijn nog op campagne. Je wordt doodgegooid met flyers, tv-spotjes en ander campagnemateriaal. Het is bijna mooi geweest en de PvdA kan weer verder met het stadsbestuur.
Komen er nog kleine partijen in de raad? Gisteren waren ze in de Melkweg en gingen met elkaar in debat. Het ene cliché volgde op het andere, en ze waren grappig en grappiger. We moeten de parkeertarieven verlagen, want mensen met grotere auto’s kunnen grotere televisies kopen. En weer een mooi rijmpje van Henk Bakker jr.

De partijen die serieus een mogelijkheid hebben een zetel te halen zaten bij Martijn de Greve aan tafel. De ChristenUnie is echt Christelijk, Trots op Nederland is echt Rita Verdonk met een Amsterdams accent, De Partij voor de Dieren is echt onduidelijk, en Red Amsterdam is echt ouderwets. De ChristenUnie won het debat, zit vanavond weer aan tafel met de grote partijen. En de kans dat die een zetel haalt is niet zo groot, want: pertinent tegen zondagsopeningen is niet populair in Amsterdam.

Dan de Noord-Zuidlijn. Red Amsterdam heeft dat thema te pakken en laat het niet meer los. En eigenlijk hebben ze wel een punt. Nu stoppen met bouwen geeft meer zekerheid over de kosten er van. Hoeveel gebouwen zakken in elkaar en wat voor onverwachte lijken in de kast komen we nog tegen? We weten het niet. En we kunnen wel redelijk uitrekenen hoeveel stoppen kost. Alleen... we moeten dan wel weer een paar bouwputten dichtgooien en mooi aanharken. Tja: ook lelijk.

De andere partij die tegen de NoordZuidlijn is is de SP. Maar die willen een sneltramlijn in het midden van het centrum. Openbaarvervoertechnisch natuurlijk geen verschil, wel goedkoper, maar zouden de Amsterdammers dat nou een feest vinden? Ik vrees het niet. Echter: het gemak waarmee PvdA, VVD, D66, CDA en GroenLinks kritiek op de metro pareren is stuitend. Het idee: er gaat van alles mis, het kost veel, maar we gaan toch door... Het is allemaal zo makkelijk.

In Keulen stortte het stadsarchief in, bleek 80% van de betonwanden die gewapend hadden moeten zijn dat niet te wezen, en lag de metro tientallen centimeters hoger dan voorgeschreven. De aannemer heeft er, om kosten uit te sparen, een gevaarlijk potje van gemaakt. Ik hoop toch dat het toezicht in Amsterdam inmiddels zodanig is dat dit niet hier kan gebeuren. Geen wonder dat de Amsterdammer weinig vertrouwen in dit project heeft. En dat betekent dus dat de keuze voor het stadsbestuur is: een dure maar veilige metro, of inderdaad gewoon stoppen. Maar het bestuur wil nu het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang plaatsnemen.

Vanavond dus het laatste debat. Het valt me op dat D66 de laatste dagen een onvriendelijke campagne voert. Hun doel, de PvdA uit het stadsbestuur houden, gaat ze waarschijnlijk niet lukken. Ze proberen nu nog GroenLinks kiezers over te halen op D66 te stemmen. Een vreemde keuze. Omdat ze daarmee impliciet aangeven het liefst met de PvdA en VVD te willen gaan besturen. Denken ze dat dat inhoudelijk meer oplevert dan met GroenLinks? Ik weet het niet.

En dan de SP. Ach de SP. Laurens Ivens was eindelijk lijsttrekker, nadat hij het vier jaar geleden aflegde tegen Remine Alberts. Maar Agnes Kant verpest het voor hem. Werd er vier jaar geleden nog rekening gehouden dat bij deze verkiezingen de SP zou plaatsnemen bij PvdA en GroenLinks, die kans lijkt nu erg klein. De SP zakt verder weg. En het voornaamste slachtoffer wordt niet Agnes Kant, die blijft nog even zitten (tot half juni). Maar Laurens Ivens. Er zijn nu eenmaal partijleden die denken dat het met Alberts wel gelukt was groter te worden.

Dit artikel verscheen ook op fispr.nl onder de titel Amsterdam: Noord-Zuidlijn weggewuifd, en weer snel verder met het stadsbestuur

Een reactie op "Fingerspitzenprognose: Noord-Zuidlijn weggewuifd, en weer snel verder met het stadsbestuur"

Eucalypta
-1-  Eucalypta:
Wat een volksverlakkerij welk project mag zes keer zijn budged overschrijden?? Tot 2020 geweldig evenement; “Bouwput amsterdam”
En dan de spelen willen binnenhalen, wat een lachertje!!
Als ze gaan boren zet ik een klapstoeltje bij de Munt om een nieuwe attractie te verwelkomen; “De scheve Toren van Amsterdam” (ze weten nog niet eens hoe die gebouwd is; op palen of niet)..
Daar zullen tenminste nog wat toeristen op af komen! En trouwens waar ik nooit iemand over hoor; Hoeveel moet een kaartje eigenlijk gaan kosten, ¤10-, ¤15-?? Of hoeft hij zoals de betuwelijn nooit rendabel te worden??..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.