Home > > Het stemmen wordt me bijzonder moeilijk gemaakt

Het stemmen wordt me bijzonder moeilijk gemaakt

Stemmen is lastig vanuit het buitenland
New York - Ook al woon ik bijna 6.000 kilometer van de stad waar ik stemgerechtigd ben, ik zou toch graag meedoen met het lokale democratisch festijn dit jaar. Maar het wordt me niet makkelijk gemaakt, zeker niet in de verkiezingen voor de Amsterdamse deelraad.

Hoe gaat stemmen op afstand anno 2010? Eerst moet ik mijn handen zien te leggen op mijn stempas, om per volmacht te kunnen stemmen. En dat is pas het begin...
Nu heb ik het geluk dat mijn vriendin zo aardig was om een half uurtje extra te fietsen, en de stempas op te halen bij het huis waar ik nog (even) ingeschreven sta. Vervolgens heeft ze die persoonlijk aan me overhandigd hier in Nieuw Amsterdam, waar ik tegenwoordig vertoef. (Gelukkig was het afleveren van mijn stempas niet de enige reden waarom ze de oceaan overvloog.)

Zoals u weet, zijn er twee stempassen: Eén voor de gemeentelijke verkiezingen, en één voor de deelraad. Voor die eerste heb ik nodig: Mijn ingevulde stempas, een persoon uit dezelfde gemeente die ik voldoende vertrouw dat hij of zij daadwerkelijk gaat stemmen op mijn voorkeur, en ook nog een kopietje van mijn legitimatiebewijs.

Voor een volmachtiging voor een stem op de deelraad, heb ik nodig: Mijn ingevulde deelraadstempas, een kopietje van mijn legitimatiebewijs, een persoon die ik voldoende vertrouw dat hij of zij daadwerkelijk op mijn voorkeur gaat stemmen, en die ook nog in hetzelfde stadsdeel ingeschreven staat!

Om uw vraag vast voor te zijn: Ja, ik ken mij buren. Maar vertrouw ik erop dat die gaan stemmen? Niet 100%. En hoe krijg ik binnen korte tijd mijn stempas, ingevuld en met kopietje van m’n paspoort, heen en weer de oceaan over naar een door mij uitgezochte vertrouweling? Nee, het is zeker niet onmogelijk, maar makkelijk is anders.

In mijn geval gaat het er waarschijnlijk op uitdraaien dat ik wel voor de gemeenteraad stem, maar niet voor het stadsdeel waar ik in de toekomst weer naar zou willen terugkeren. Er zijn namelijk maar weinigen die willen omfietsen om voor iemand anders te kunnen stemmen op een deelraad.

Ik hoop dat het voor 9 juni soepeler gaat. Voor die verkiezingen ga ik me namelijk wagen aan het landelijk stemmen via het bureau Verkiezingen van de gemeente Amsterdam. Ik hou u op de hoogte.

veertien reacties op "Het stemmen wordt me bijzonder moeilijk gemaakt"

Merel Roze
-1-  Merel Roze:
Vriendin van mij stemt om deze reden ook alleen op de stad, tot haar verdriet.

Maar volgens mij omdat ze er pas later achterkwam dat je je maar 1x kunt laten machtigen - toen had ze al iemand voor de stad, maar die woonde niet in hetzelfde stadsdeel. Als ik het goed begreep van haar, kon ze vervolgens niet alsnog haar deelraadpas nog bij de buren in de bus doen zodat ze toch voor 2 dingen kon stemmen.

Spijtig! Wel een goed patriot ben je. :-)
joris
-2-  joris:
nou en?
je woont aan de andere kant van de wereld. dat jij wellicht nog een band voelt met a'dam (onder meer veroorzaakt, zo heb ik de indruk, omdat je klaarblijkelijk de intentie hebt ooit/in de nabije toekomst terug te verhuizen) en dat je daarom wil stemmen is *jouw* probleem niet dat van de gemeente amsterdam.
(persoonlijk vind ik het feit dat je buiten je buren blijkbaar niemand in je stadsdeel - het 'nieuwe' stadsdeel; in sommige gevallen 4x zo groot als je ouwe stadsdeel - kunt verzinnen een teken dat je band met dat stadsdeel misschien niet zo heel erg groot is)
Theo
-3-  Theo:
In Afrika reizen burgers dagenlang en staan uren in de rij om te MOGEN stemmen.
John Zwart
-4-  John Zwart:
Ik ben het voor eens met theo eens
Merel Roze
-5-  Merel Roze:
Theo heeft gelijk maar zijn argument slaat nergens op ten aanzien van Amsterdam.

Zegt Theo ook als iemand hoort dat hij 2 maanden te leven heeft dat er mensen zijn die net zijn overleden?

Ik vind het wel degelijk aan Thijs om zijn best te doen om te kunnen stemmen. Maar om het mensen die hun best doen zo moeilijk te maken...
CityZen
-6-  CityZen:
Ex-pats mogen hier meedoen aan de lokale verkiezingen; dat compenseert een beetje de situatie van Thijs en anderen die tijdelijk buiten de stad verblijven.
Bovendien staat Thijs nog maar even ingeschreven in deze stad, schrijft hij.
Afwachten dus of de stad hem ooit weer als burger mag begroeten. Toronto, Londen en Frisco zijn tzt ook leuk als opvolger voor N.Y.

Right. Get real.
You cant always get what you want.
John Zwart
-7-  John Zwart:
Ik wou zeggen:
t-h-a-t-s a n-i-c-e s-o-n-g
maar dan roept AC SPAM! Ach die techniek.
Arnoud de Jong
Hé, leuk dat je even langs wipt Thijs!
Theo
-9-  Theo:
Simpel Merel; Amsterdam is een stuk kleiner dan Afrika, dus vergeleken met die mensen mogen wij niet zeuren.
Bernd
-10-  Bernd:
@ Theo: Als ik heel diep nadenk kan ik wel meer verschillen vinden tussen Afrika en Amsterdam ...
Theo
-11-  Theo:
Pas op dat je je hersens niet overbelast.
-12-  :
Ik ben blijkbaar toch niet de enige die er moeite mee had.

http://www.rtl.nl/%28/actue...

Het is me overigens uiteindelijk nog wel gelukt om 2 maal een stem uit te brengen. Het was een hele onderneming, maar ik heb m'n plicht weer volbracht!
Walther
-13-  Walther:
Helemaal mee eens. Ook onze volmacht leidde tot problemen. We hadden ons kopie paspoort eraan vast geniet... dat bleek niet te mogen. Geen idee waarom niet?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.