Home > > CDA laakt aanspreken kiezers?

CDA laakt aanspreken kiezers?

Nee, inderdaad, dit is niet het gehekelde PvdA-affiche, maar een VVD-flyer

Er wordt op het moment flink gesputterd over verkiezingsmateriaal dat niet in het Nederlands is opgesteld. De PvdA Rotterdam trok na alle ophef zelfs een Turks affiche terug. Het rare is dat al dat gedoe alleen maar gaat over flyers in het Turks en het Marokkaans. Van de engelstalige website die D66 opzette om expats voor te lichten over hun stemrecht, heb ik nog niemand schande zien spreken.

Eerst waren het vooral VVD-ers die klaagden, maar ook Maurice Limmen van het CDA doet nu een duit in het zakje. Terwijl hij in zijn videoreactie hét argument geeft om wel ook anderstalig materiaal te publiceren:

"Wij hebben in Amsterdam een heel groot probleem met mensen die geen Nederlands spreken", zegt hij, "het zijn er naar schatting meer dan honderdduizend". Vervolgens vertelt hij dat dat niet goed is, omdat die mensen niet kunnen inburgeren in de stad en moeite hebben om een baan te vinden.

In dat laatste heeft hij gelijk. Maar moet dat een reden zijn om ze links te laten liggen tot ze wel compleet zijn ingeburgerd? Ik zie niet in waarom. Dat de partijen allemaal hun best doen de gay community aan te spreken, bijvoorbeeld door voor te stellen een ronde-mister te verkiezen voor de Giro d'Italia, is wel oké, maar dit niet? Onzin.

Niet overtuigd? Kijk vooral vanavond naar Nova, waar Lodewijk Asscher in discussie gaat over dit onderwerp met VVD'er Paul de Krom.
Update: debat Nova is geschrapt wegens situatie Uruzgan.


zestien reacties op "CDA laakt aanspreken kiezers?"

Willem
-1-  Willem:
Lodewijk Asscher heeft inmiddels gereageerd:

http://www.amsterdam.pvda.n...
MarkP
-2-  MarkP:
Hypocriet gedoe, VVD heeft ook Engelstalige campagnesites: http://www.vvdamsterdam.nl/... en vier jaar geleden in het Chinees http://www.cpipf.nl/info.as...
John Zwart
-3-  John Zwart:
Gelegenheidspraat, ingegeven door angst en opportunisme.
Enquetes tonen aan dat de allochtone kiezers het ook al gehad hebben met de politici en dus massaal thuisblijven. En Geert Wilders is de Bin Laden in de nachtmerrie van de politici. Tom Poes verzin toch een list!
Maarten
-4-  Maarten:
Het lijkt mij niet meer dan normaal dat we met zijn allen Nederlands spreken en communiceren. Op zich heb ik geen moeite met een Turkse of Engelse folder. Maar Asscher heeft ook boter op zijn hoofd. Honderdduizend stadsgenoten die de taal niet beheersen, en dat na al die inspanning in het onderwijs van de PvdA....tja. Zijn partij heeft het 90 jaar geprobeerd in Amsterdam, niet gelukt, dus hoog tijd voor een nieuwe aanpak!
Arnoud de Jong
@Maarten: de PvdA bestaat pas sinds 1946, dus die 90 jaar is ietsje overdreven.
Maarten
-6-  Maarten:
@Arnoud: De voorloper van de PvdA was de SDAP, min of meer zelfde partij, andere naam, opgeteld 90 jaar aan de macht in Amsterdam.
Alex
-7-  Alex:
Ruim dertig jaar geleden werd er al schande gesproken over partijen die hun eigen toko probeerden te versterken door niet-Nederlands sprekende inwoners van de stad in hun eigen taal te lokken naar de stembus. Het is op het gebied van integratie aan conservatieve partijen als de PvdA en GroenLinks te wijten dat we dit debat anno 2010 nog steeds moeten voeren, en dat een enorme groep mensen zichzelf buiten de maatschappij geplaatst ziet. Hou daar rekening mee, mocht je tot de minderheidsgroep behoren die overweegt te gaan stemmen.
Theo
-8-  Theo:
Nederlands is toch maar een obscuur Duits dialect. Afschaffen dus.

Wordt het gewoon niet hoog tijd dat wij als gastland gewoon Turks/Marokkaans/Arabisch leren spreken?

Wel zo aardig om onze medemens tegemoet te komen.

Hier ligt een taak voor het onderwijs.
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
@ Theo: Goed idee. Ook voor Chinees natuurlijk, zoals de CDA staatssecretaris van onderwijs graag wil, en waarvoor de VVD op haar beurt taalgericht informatie verschaft.
John Zwart
-10-  John Zwart:
Jaaaa Theo, goed idee.
Afschaffen het Nederlands, dat is toch al helemaal een rare mix van een snuifje Nederlands, een dosis streetwise, en een eetlepel yankeedoodle geworden.
Beetje Turks, Marokkaans en Chinees erbij. Dan kunnen we elkaar voortaan allemaal uitstekend verstaan.
Marleen Zachte
-11-  Marleen Zachte:
@Jochem De VVD heeft inmiddels Chinese en Turkse flyers teruggetrokken, maar vindt Engels nog steeds in orde: http://www.hpdetijd.nl/2010...

In het Parool rechtvaardigt VVD-raadslid Bas van 't Wout Engels materiaal voor expats als volgt: “Die zijn hier tijdelijk, de meeste Nederlanders verstaan Engels en deze groep heeft geen grote sociale en economische problemen” - http://www.parool.nl/parool...

Alsof de mate van slagen in de maatschappij een criterium is voor het recht op informatie.
Bart
-12-  Bart:
Storm in een hoop glazen water!
In een heel klein geworden wereld waar je alle talen kunt leren op internet, en horen in Amsterdam, is het helemaal niet zo erg dat een partij zich in een bepaalde taal tot een bepaalde bevolkingsgroep richt. Als je in Amsterdam geen engels spreekt, kun je de helft van de menukaarten van populaire restaurants in het centrum niet meer lezen..
Dus: waarom een bepaalde doelgroep niet in het Turks aangesproken? Meer kans om stemmers te trekken en mensen overhalen om te gaan stemmen(een zeldzaam verschijnsel, these days). En het is waar dat een substantieel gedeelte (ouderen) van deze doelgroep het Nederlands weliswaar in woord, maar niet in geschrift machtig is.
Geldt ook voor de Marokkaanse gemeenschap en vele anderen..
En misschien moet er ook speciale ondertiteling voor jongeren komen (sms- pidgin)Ik heb nog geen partij gezien die daarmee stunt..
Dus partijen die vinden dat er in Nederland 'nederlandsch' gesproken moet worden, moeten vooral extra onderwijssubsidie in hun partijprogramma zetten!
Vinus
-13-  Vinus:
zolang ongeveer alles in de openbare ruimte in Amsterdam in het Engels is weergegeven mogen de folders wat mij betreft zelfs in het Swahili geschreven worden. Iamsterdam.
Edmond
-14-  Edmond:
@Marleen: Geen juiste vergelijking. Bij expats gaan we er vanuit dat ze niet blijven, van onze allochtone stadsgenoten wel.
Daarnaast vormen allochtonen een veel groter gedeelte van onze bevolking, en is het bij hen dus belangrijker hen aan te sporen Nederlands te praten, om te voorkomen dat er delen van de stad ontstaan waar Nederlands aan belang inboet.
Marleen Zachte
-15-  Marleen Zachte:
@Edmond: een groot deel van die allochtonen zal geen moeite hebben met Nederlands materiaal. Volgens mij hebben we het hier ook over een kleine groep, die mogelijk zelfs wel Nederlands spreekt maar niet leest.

Natuurlijk moet je mensen aansporen om Nederlands te leren, maar wil je ze een paar weken voor de verkiezingen opeens spoedcursussen begrijpend lezen gaan geven?

Ik vrees trouwens dat ook de PvdA er tegen zou zijn om op amsterdam.nl informatie in meerdere talen te zetten. Ik zou dat niet meer dan netjes vinden voor een aantal essentiële zaken. Wel mensen die na een paar jaar weer vertrekken behulpzaam zijn in het Engels, maar niet de inwoners die hier mogelijk de rest van hun leven blijven? Het is een uitsluitingsmentaliteit waar ik de voordelen niet van inzie.
Bart
-16-  Bart:
@ Marleen: helemaal waar.
Voorbeeld: m'n schoonouders, turks, beiden 80, gehandicapt etc., mogen stemmen en gáán stemmen, spreken voldoende nederlands om zich verstaanbaar te maken, maar lezen het nauwelijks (ze zijn van vóór de inburgeringsplicht), dus? Gelukkig heb ik ze in het turks uitgelegd dat GroenLinks in hun woonplaats op lijst 5 staat, dan hoeft de Pvda het niet meer via posters uit te leggen.....
Conclusie voor de critici: wees blij dat mensen gaan stemmen, zowel op 3 maart als ergens eind mei! En dan zijn wat mij betreft heel veel middelen geoorloofd om de mensen daarop te wijzen!
En @Edmond: allochtonen (welke definitie hanteer jij?)vormen slechts een klein percentage van onze bevolking...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.