Home > > Politiek gekwetter op Twitter

Politiek gekwetter op Twitter

Twitter

Veel Amsterdamse politici kwetteren er lustig op los op Twitter en Facebook. In maximaal 140 lettertekens delen ze hun zielenroerselen met hun volgers. De dames en heren braken hun losse flodders uit over hun ‘followers’. Geen enkele nuance, zonder enige zorgvuldige analyse, niet onderbouwd met kloppende feiten en niet gehinderd door enig gebrek aan communicatieve vaardigheden.

De oogst van een willekeurige dag Twitter…
‘A'damse partijen willen bezuinigen op ambtenaren. Ok, eens. Maar wel beetje laf. Wat nog meer?’
‘Pal voor rechtstaat. Maar niet voor ondernemers die vandaag niet weten welke PvdA regels er morgen weer zijn.’
‘Weer geen duidelijkheid van D66 over waarop ze willen bezuinigingen’
‘Ook ik heb moeite met lineair denken. Associatief gaat beter. PvdA=belastingverhoging. D66=weetnie. GroenLinks=dromen’
‘Stedelijk pas open in 2011. Wat is dat toch dat we niks gewoon op tijd en binnen budget af krijgen. Bestuurscultuur? ‘
‘De lokhomo bij de Amsterdamse politie moet er nu maar eens echt komen, geen middel schuwen tegen homogeweld!’

Wat moet ik als kiezer met deze tweets?

Geen idee! Ik herken hierin in elk geval geen duidelijke visie of partijlijn. De Amsterdamse partijen doen overigens niet onder voor elkaar. Van dieprood tot oerconservatief… allemaal dezelfde nietszeggende 140-lettertekens-onzin. Een lezer reageerde op de zoveelste onbegrijpelijke tweet van een kandidaat met: ‘Als kiezer ben ik nieuwsgierig naar jullie inhoud, niet naar andermans falen. Ga eens verder dan dit name-en-shame!’. Daar sluit ik me graag bij aan…

De meeste tweets lijken vooral bedoeld om de andere kandidaten net onder de gordel te raken. Op doordachte oplossingen voor de echte Amsterdamse problemen heb ik nog geen enkele twitteraar kunnen betrappen. Dat is schadelijk voor jouw imago als politicus en het beeld dat de kiezer krijgt van jouw partij. Een modern concept als Twitter had de kiezers en de politici juist dichter bij elkaar moeten brengen, maar zoals de politici er nu mee omgaan vergroot dit de afstand tegenover de kiezers eigenlijk maar verder. Ik herken de partij waarop ik 30 jaar heb gestemd ik elk geval niet meer terug…

Gelukkig biedt de moderne ICT wel degelijk ook zinvolle toepassingen. De Amsterdam stemwijzer nam me in 30 korte vraagjes aan de hand. Het advies van de stemwijzer: CU, met kop-en-schouders, daarna PvdA, Groen Links en D66. Mijn vertrouwde VVD scoorde veel lager dan ik had gedacht. Ineens ben ik een zwevende kiezer… Ik heb nog 2 weken om na te denken. Joris Voorhoeve achterna naar D66? Of stemmen op Carolien Gehrels, die prima wethouder van PvdA-huize.

Eigenlijk waren die tweets dus zo gek nog niet… mijn ogen zijn geopend. Ik heb de politici in mijn eigen partij nu eens echt leren kennen. En dat was niet zo’n prettige ervaring. Ik pleit natuurlijk niet voor een twitterverbod voor locale politici! Er ziet een ‘unfollow’-knop op Twitter en een ‘remove from friends’-link op Facebook. Na 3 maart ga ik wel weer eens kijken hoe het met die vrienden gaat.

En mijn advies aan de lijsttrekkers van de Amsterdamse partijen: volgende keer een beetje meer regie graag…


twaalf reacties op "Politiek gekwetter op Twitter"

Marleen Zachte
-1-  Marleen Zachte:
Het is maar hoe je het bekijkt. Volg je de twitterende partijen, dan gaat het er al een stuk kalmer aan toe - http://twitter.com/#/list/a... - maar door de politici zelf te volgen, krijg je juist een aardig beeld van hun gedrag 'in het wild'. Juist nu het fenomeen twitter nog nieuw is en alles nog niet zo gecoördineerd verloopt. Dat zal over vier jaar vast anders zijn.

Normaal lees je dingen slechts gefilterd, nu uit de eerste hand en zodra ze plaatsvinden. De kopieeractie van D66 deed bijvoorbeeld al snel via twitter de ronde en kwam pas veel later in de pers.

En ja het kan soms ontluisterend zijn, maar is het dan niet goed om dat voor de verkiezingen al te weten?

Vergeet ook niet dat Twitter een hele gemakkelijke mogelijkheid biedt om politici persoonlijk aan te spreken. In het algemeen reageren ze netjes terug en zo niet, kun je je conclusies trekken. Met een drempel die lager is dan bellen of mailen, met antwoorden in alle openbaarheid, vind ik het een interessante aanvulling.
Dick
-2-  Dick:
dat twitteren moet verboden worden ... het roept alleen maar negatieve reaktie's op ... gedraag je naar je leeftijd!
Maarten
-3-  Maarten:
Ik ben het met Walther eens....dat getwitter lijkt meer op een intern gezoem. Zodat het lijkt dat je lekker campagne voert. Trek er op uit, praat met de mensen in je Stadsdeel! Lijkt me veel zinniger.
Theo
-4-  Theo:
Wat is Twitter anders dan een nieuwe vorm van communiceren?

En communiceren verbieden lijkt mij niet bevordelijk voor een parlementaire democratie...Dick.
John Zwart
-5-  John Zwart:
Beste Walther,
ik heb in het verleden een paar verkiezingsbijeenkomsten van de VVD bezocht. mijn ervaring is dat op zulke avonden geen andere indruk ontstaat dan deze twitterhype van nu bij u achterliet. en - om misverstanden uit te sluiten - ik heb de indruk dat dit bij andere partijen niet anders is. schimpen op de tegenstander en oogsten van applaus voor eigen glorie. nog nooit heb ik in verkiezingstijd ooit een politicus horen bepleiten welke positieve punten in het programma van de andere partijen openingen voor vruchtbare samenwerking zouden bieden. daarom ga ik ook nooit meer naar partijgebonden verkiezingsbijeenkomsten.
Bart
-6-  Bart:
Twitteren= 'kwebbelen'(persoonlijke vertaling: 'roddelen'), het is welswaar een vorm van communiceren, maar nauwelijks serieus te nemen... En daar is volgens mij alles rond deze tijdelijke hype mee gezegd.
Hoop dat de aanbieder van dit wanproduct spoedig failliet gaat.
Bart
-7-  Bart:
Oh, en @ Marleen Zachte: het is geen probleem politici persoonlijk aan te spreken: de meeste plaatselijke kun je gewoon bellen, of aanschieten bij bijeenkomsten, zijn ze echt niet te beroerd voor; en landelijke zijn inderedaad wat lastiger te benaderen (terecht vind ik, anders kun je je werk niet meer doen), maar zeer benaderbaar via e-mail: kun je veel meer dan 140 tekens gebruiken, dus een hele vraag stellen, en je krijgt echt antwoord, dus niet van 'nemen we mee'of dergelijke onzin. Twitteren is een dom, en snel achterhaald concept, omdat het zo beperkt is. De menselijke communicatie laat zich niet beperken, getuige het aantal personen dat in treincoupe's urenlang hinderlijk zit te bellen....
Frans Smit
-8-  Frans Smit:
De gemeente Amsterdam zelf is in staat om geen twitteraccount te hebben, dit ondanks de grote hoeveelheid communicatiemedewerkers. Dit is erg triest. Twitter heeft me nooit zo dichtbij de politiek gebracht als vannacht tijdens de val van het kabinet. Het zal wel een voorbijgaand fenomeen zijn maar ik hoop van harte dat er een twitterarchief komt tbv toekomstige geschiedschrijving
Ronald K
-9-  Ronald K:
@Frans Smit: sinds kort heeft de gemeente het account @AmsterdamNL. Het is wel eenrichtingsverkeer: ze volgen zelf niemand. Ik weet niet of ze reageren op replies.
Frans Smit
-10-  Frans Smit:
@Ronald K
He dank je! Ja dan is iemand dus vorige week in actie gekomen. Het werd ook wel tijd.
Walther
-11-  Walther:
En de eerste kandidaat van Trots Op Nederland is al gevallen over dom Twitteren....
http://www.nu.nl/raadsverki...

Ik heb nog wel een lijstje Amsterdamse kandidaten!
Hein
-12-  Hein:
Twitter is nu natuurlijk interressant voor politici. Vooral jeugd en jonge mensen kijken hier naar. Het zou misschien leuker zijn wanneer politici gekozen zijn. twitter te gebruiken, wanneer zij een deal maken met welke groepering of bedrijf dan ook en voordat ze de deal sluiten voor 50 procent de mening van de buurtbewoners laten meetellen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.