Home > > Fingerspitzenprognose: de dominantie van Asscher, en het gemak voor VVD en GroenLinks

Fingerspitzenprognose: de dominantie van Asscher, en het gemak voor VVD en GroenLinks


Van sommige lezers mag ik het bijna niet zeggen. Deze verkiezingscampagne wordt gedomineerd door de slimme man en het domme blondje. Asscher domineert. Niet zo'n beetje. Het is Asscher, Asscher, Asscher. En de enige partij die af en toe nog wat nieuwswaardigs meepakt is D66. Maar dan dus wel de domme dingen.
Dom natuurlijk om voor te stellen de parkeertarieven te verhogen. Ageeth Telleman deed het, en daar gingen weer een aantal stemmen. Michiel Mulder van de PvdA openbaarde deze week een ander D66-probleem, de partij blijkt letterlijk PvdA-ideetjes te hebben gekopieerd, inclusief de spelfouten. Twee maal Ajjjj. En dan was er nog iets over een zeesluis die Telleman niet en D66 wel wil hebben, of was het nou andersom. Whatever. Nu gaat het gerucht dat Alexander Pechtold, de succesvolle partijleider uit Den Haag, damageconrol probeert toe te passen, en Telleman een spreekverbod op heeft gelegd. Ik denk dat dat helemaal niet zo is, maar dat dit weekend de campagnestaf wel met elkaar aan het overleggen is hoe het tij te keren.

Landelijk zijn de democraten in jubelstemming, hoewel ook in de landelijke peilingen D66 terugloopt. Maar Telleman wil minimaal 6 zetels, en echt wat te vertellen hebben in eventuele college-onderhandelingen. En dat gaat met haar gestuntel natuurlijk niet lukken. Is het nog te redden? Alleen als Asscher de laatste twee weken niks meer doet is er nog een kansje. Maar ja, dat kansje is dus nihil.

Dan: de VVD. De liberalen hadden een concurrent ter rechterzijde, Trots op Amsterdam. Het Amsterdamse equivalent van Rita Verdonk's TON. Ik schrijf hadden. Want de lijsttrekker die enigszins bekend werd via een filmpje op AT5, Ans van der Velden, is in de campagne verre van aanwezig. Vandaag kwam Rita herself naar de Dam om Ans een hart onder de riem te steken. Het mag niet baten: over Verdonk wordt vooral lacherig gedaan. Ze zag zichzelf als redder van de liberalen, werd op een zijspoor gezet, eiste de macht toch op en ging later toch maar weg. Vervolgens stond ze hoog in de peilingen, en nu zou ze blij mogen zijn met een zetel in de Kamer. De magie van Verdonk is weg, en dat straalt af op de Amsterdamse afdeling. Alle reddingspogingen ten spijt. TON krijgt geen zetels.

De VVD heeft dus weer geen concurrentie op rechts. En dat is niet alleen maar gunstig voor de partij. Te veel naar rechts opschuiven is dan geen optie, want dat maakt coalitieonderhandelingen uitermate moeilijk. Kortom: de VVD is de rechtse middenpartij van Amsterdam. Vreemd dus dat geen enkele partij het lukt succesvol een conservatief program in de Amsterdamse politieke arena neer te zetten. En de winst van de PVV tijdens de Europese verkiezingen zou toch genoeg aanleiding kunnen geven om een flink rechtse partij op te richten. Ik voorspel dat over 4 jaar een PVV-achtige partij meedoet aan de verkiezingen.

Eric van der Burg van de VVD hoeft dus weinig anders te doen dan wachten op de rechts georienteerde kiezer. Daartoe hoeft hij slechts enkele steekjes richting PvdA en GroenLinks uit te delen, en zo wordt het spel gespeeld. Het ziet er naar uit dat GroenLinks zichzelf op eenzelfde wijze opstelt. De partij heeft het goed in de coalitie, en is, volgens de partij zelf, de enige logische keuze om de PvdA naar links te doen buigen. VVD en GroenLinks hebben het dus vrij gemakkelijk, en rustig.

Voor de overige partijen geldt: ze moeten keihard werken om af en toe door de enorme dominantie van de campagne Asscher te breken. Ze doen dat met wisselend succes. Maar naast D66 is de meest interessante optie voor de pers dan Red Amsterdam. Nieuw, en met een makkelijk en afwijkend standpunt. Lekker ongecompliceerd. Maar de Amsterdammer heeft die partij al wel weer gezien.

Het wordt dus een saaie campagne de komende weken. Het is Asscher, het zijn de gevestigde partijen, en een beetje Red Amsterdam en misschien de ChristenUnie. Vergeet ik dan de Partij voor de Dieren niet. Ik weet het niet, ik ben nog niet geneigd te denken dat ze echt een zetel gaan halen. Gewoon omdat die onzichtbaar is en er zo weinig bio-industrie in Amsterdam plaatsheeft.

twee reacties op "Fingerspitzenprognose: de dominantie van Asscher, en het gemak voor VVD en GroenLinks"

Ronald van Berkel
-1-  Ronald van Berkel:
Er wordt door de PvdA een hele slimme en strategische campagne gevoerd. Zag Asscher vandaag zelfs bij ondernemers in het centrum langsgaan. Toch het terrein van de VVD of was het Groen Links. Groen Links houdt zich stil mede vanwege het feit dat Marijke Vos haar geblunder niet meer naar voren moet komen. Maar wat vreemd toch allemaal, je hebt Amsterdam centrale Stad en je hebt Amsterdam Centrum en dan nog een zevental stadsdelen. Niets, maar dan ook niets hoor je meer over het gedoe in Oud West hoe daar werd ingegrepen door de partij leiding van de PvdA. Niets hoor je over het geb(l)under van Els Iping (ze heeft er nogal wat op haar naam, evenals Marjke Vos). Elk kritsch geluid wat de burger maar laat horen wordt in de kiem gesmoord door Lodewijk en zijn campagneteam. Wie is eigenlijk Roel Rengelink, beoogd stadsdeelvoorzitter centrum? Maarten van Poelgeest hoont alles weg en staat glimlachend al zijn niet gerealiseerde plannen te wijten aan de economische malaise. D66 heeft inderdaad een blunderpaard eersteklas ingezet. En ach ja Eric vd Burg, eigenlijk vind ik hem geen rechtse rakker maar een super liberaal iemand, eigenlijk te vergelijken met Lodewijk Asscher. Maar goed, de PvdA is absoluut niet van plan om het kaas van de bestuurders boterham te laten eten. Dus, krijgen we een hele fraaie Asscher te zien die het allemaal voor zijn andere beoogde PvdA kandidaten opneemt. De kiezer zal gewoon zeggen “ach, zo slecht toch niet die PvdA”. Wat is dus wijsheid? Gewoon nu eerst maar eens horen welke bezuinigingen er aan staan te koen. Nog niet gehoord van de PvdA, van Groen Links en tja, die van D66 weten we inmiddels. Niets nieuws dus!
Maarten
-2-  Maarten:
D66 lijkt als je naar de inhoud kijkt een soort kopie van de PvdA. En ze nemen kopieren wel erg letterlijk. Het halve verkiezingsprogramma blijkt overgeschreven...inclusief fout.
En de mlieuparagraaf lijkt nog groener dan die van GroenLinks. Dus wil je meer van hetzelfde in Amsterdam, stem dan vooral op D66!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.