Home > > Fingerspitzenprognose: sterkte en zwakte van Red Amsterdam

Fingerspitzenprognose: sterkte en zwakte van Red Amsterdam


Amsterdam - Opheffen Nu. Drie jaar lang probeerde die partij alles te doen om het stadsdeel centrum in een kwaad daglicht te stellen. En nu ze bijna vier jaar niet op zijn komen draven in de stadsdeelraad, waar ze nota bene 1 zetel in hadden weten te veroveren, is het wel weer mooi geweest. Dat komt vooral omdat sinds het vertrek van Anne Lize van der Stoel als stadsdeelwethouder, er zo weinig ruzie in de binnenstad is.
Nee, de ergernis van de grachtengordel Amsterdammer ligt momenteel niet in de stadsdeelpolitiek. Maar in de drie bouwputten in het centrum, en die paar in Oud-Zuid en Noord. De Noord/Zuidlijn. En dus moet daar een politieke partij tegen worden opgericht. Vreemd dat die partij er komt, is het niet. Al sinds de metrolijn besproken wordt is deze omstreden.

De metrolijn is duur, je moet omrijden vanwege de vele opbrekingen, huizen verzakken. Het draagvlak voor het project neemt af doordat de kosten hoger uitvallen dan ons vooraf was beloofd. Het onderzoek naar de aanleg door de commissie Limmen geeft een schrijnend beeld van de besluitvorming. Nee, Amsterdam kan zo'n megaproject helemaal niet aan. Straks stort de hele stad in elkaar!

De enige partij die stug blijft volhouden in het protest tegen de Noord/Zuidlijn is de SP. Maar ja. Die hebben geen vuist kunnen maken tegen het huidige en vorige college. Hun oppositionele rol is bedroevend matig geweest en zeker op het onderwerp Noord/Zuidlijn was de partij de roepende in de woestijn. Nou ja, roepende? Af en toe een beetje miepen, meer deden ze niet. Daarbij heeft de SP een enorm imagoprobleem in Den Haag zitten. Agnes Kant. De meest humorloze partijleider aller tijden. Echt, met Ad Melkert (wie is dat ook alweer?) kon je nog meer lachen dan met haar.

Ondertussen blijven PvdA en VVD voorop, de Noord/Zuidlijn steunen. GroenLinks zegt: we waren destijds tegen, maar stoppen met bouwen is geen optie. En ook D66 blijft voorstander. En dus richtten diverse Noord/Zuidlijnsceptici een speciale partij op. Om ons te behoeden voor de apocalyptische toestanden die de nieuwe metrolijn teweeg brengt. Red Amsterdam!

En ja, die gaat natuurlijk in de gemeenteraad komen. Kabouters, Mokum Mobiel, Opheffen nu, Red Amsterdam. De partij past prima in de traditie van protestpartijen die de Amsterdamse politiek regelmatig op creatieve wijze bijsturen. Red Amsterdam appelleert aan een algemeen gedragen gevoel dat het niet ok zit met die Noord/Zuidlijn.

Zwaktepunt van de nieuwe partij: de lijsttrekker. Pitt Treumann. Een oud-wethouder van de PvdA. Maar dan ook echt een oude oud-wethouder. 69 jaar. En hoewel hij bestuurlijke ervaring heeft en in redelijke mate weet hoe de politieke hazen lopen, is het geen pluspunt voor de partij. Een jeugdig, veranderingsgezinde partij zou komen met iemand die dat ook uitstraalt. Nu lijkt het vooral een revival van eind jaren 60, of van de metrorellen in de buurt van nieuwmarkt. Of het zou zomaar kunnen dat het een nieuw vehicle is van een gefrustreerde ex-wethouder die door zijn eigen partij niet meer wordt gevraagd voor wat voor functie dan ook. Er is maar één manier hoe deze partij zetels kan krijgen, en dat is heel hard te roepen dat ze tegen de Noord/Zuidlijn zijn, maar vooral hun lijsttrekker weinig in de campagne te betrekken.

En dan is natuurlijk de vraag of het ze gaat lukken het aantoonbaar niet al te goed doordachte project van de Noord/Zuidlijn stop te zetten. Ik denk het niet. Daarvoor staat te veel prestige van de machtspartijen op het spel. Daarbij krijgt Red Amsterdam slechts de steun van een partij, die toevallig ook nog eens uit dezelfde kiezersgroep vist. Red Amsterdam wint ten koste van de PvdA en de SP.

De overige partijen. Er wordt door PvdA en VVD flink aan de poten van D66 gezaagd. En met de keuze voor Telleman hebben de progressief-liberalen een matige lijsttrekker binnengehaald. Strategisch en inhoudelijk heeft ze haar zaakjes niet voor elkaar, en dat betaalt zich uit in slechte recensies. Het lukt de PvdA daarom 1 zetel van D66 af te snoepen. De SP heeft last van Agnes Kant en was de afgelopen periode zeer beperkt zichtbaar in de raad. GroenLinks leunt achterover, blijft stabiel op 1 zetel winst staan, Femke Halsema doet het goed, en de partij wordt uit de wind gehouden door de andere partijen. En de VVD moet zijn uiterste best doen om de verloren zetel aan TON weer terug te halen.

[Eveneens gepubliceerd op fispr.nl onder de titel Amsterdam: sterkte en zwakte van Red Amsterdam]

negen reacties op "Fingerspitzenprognose: sterkte en zwakte van Red Amsterdam"

alex
-1-  alex:
Het valt mij tegen dat de schrijver van deze prognose aan leeftijdsdiscriminatie doet. Alsof iemand van 69 “echt oud” is en niet in staat is een “jeugdig elan” uit te stralen. Ik weet in mijn directe omgeving zo tien personen van 70 jaar of ouder aan te wijzen die meer jeugdig elan en veranderingsgezindheid uitstralen dan menig twintiger. Gelukkig zijn er genoeg jonge mensen te vinden die dit ook inzien. De partij die bewust een jonge man of vrouw aanstelt als lijsttrekker vanwege de mogelijke uitstraling op de kiezer, doet aan populisme. Het gaat om de inhoud.

p.s. dit artikel verdient ook de aandacht van een eindredacteur...
f.bol
-2-  f.bol :
Slordig stukje. En niet alleen omdat het dubbel is geknipt/geplakt.
De aanhef is raar. Toevallig ken ik iemand die op de lijst opheffen.nu stond, en het zit zo: ze hadden een zetel, en die is geheel tegen de afspraken niet onbezet gebleven maar actief bezet door de nummer 2 destijds, sandelowsky. Als een schoothondje van de stadsdeelvoorzitter ging hij volledig in tegen de “partijlijn” . Ook daarom gaat die partij niet verder. En ook al omdat een deel van het programma door de gemeente wordt uitgevoerd: het aantal stadsdelen krimpt fors in 2010. Het zal i.d.d. zo zijn dat het vertrek van de volstrekt non-empathische van der stoel heeft gezorgd voor minder ruzie. Het vertrek van Iping zorgt hopelijk voor minder rigiditeit. En dat stadsdeel moet natuurlijk nog steeds opgeheven, maar dat willen wel meer partijen. Zoals Red Amsterdam.....
Fred Vlaardingen
-3-  Fred Vlaardingen:
Wat Agnes kant betreft, denk ik dat ze graag breeduit zou willen lachen........
Maar de situatie is zo bedroevend dat ze allemaal geloofwaardiger over[zouden ] komen als ze een potje gaan zitten janken........
Schaamte gevoel is dan ook op zijn plaats voor dat stel komedianten.....
Agnes ,ik vind jou een van de weinige serieuzen..
Ga zo door!
Herman
-4-  Herman:
Dus Red Amsterdam is “een jeugdige, veranderingsgezinde partij”?. Red Amsterdam heeft juist een lijsttrekker die precies bij de partij past: een zure, oude, reactionaire partij met weinig visie. Onder het mom van “wij zijn toch al bijna de pijp uit” de hand op de knip en vooral niet investeren in de toekomst.
f.bol
-5-  f.bol:
Wat een karikatuur. Ten eerste nogal lullig om mensen op hun leeftijd te pakken en ten tweede, terwijl ik me verder niet over het al dan niet afbouwen uitlaat want dat kan ik niet meer beoordelen zo langzamerhand, dat je die abjecte geldsmijterij nog “investeren in de toekomst” durft te noemen siert je niet. Dat ding gaat 3 miljard kosten en zal ook nog honderden miljoenen exploitatietekort hebben de eerste tijd. Mensen die zich daar niet druk om maken denken zeker dat ze dat niet financiëel gaan merken. De komende decennia.... bedankt gemeente.
Herman
-6-  Herman:
@ f.bol: Het gaat me er niet om om die mensen op hun leeftijd te pakken; het belangrijkste punt is immers dat ze conservatief en reactionair zijn. Ik noemde het punt in reactie op Jelmer, die het een jeugdige partij noemt. Ik denk dat we het er wel over eens zijn dat dat allerminst het geval is.
De aanhang van deze partij kent zo goed als geen jongeren, maar vooral ouderen, omdat het deze mensen niet uitmaakt of we over 40 jaar goed openbaar vervoer hebben in Amsterdam (en daar is een metro wel degelijk voor nodig, hoe duur ook).
Jelmer
-7-  Jelmer:
@herman: dat schrijf ik helemaal niet. ik schrijf dat een jeugdige veranderingsgezinde partij met iemand zou komen die dat ook zou uitstralen.
Herman
-8-  Herman:
@Jelmer: Je hebt gelijk, sorry! Ik had begrepen dat je vond dat de lijsttrekker niet bij de partij paste, maar dat schrijf je inderdaad niet.
Harry
-9-  Harry:
Wel raar Herman als je denkt dat verspilling van geld de jeugd niet zal raken. In tegendeel: het exploitatie tekort zal nog vele jaren duren, zoniet voor altijd. Dat betekent dat er minder geld zal zijn voor noodzakelijke verbeteringen is de toekomst en daar moet juist de jeugd zich zorgen over maken omdat op den lange duur Amsterdam gaat verpauperen! Daarnaast zal de gemeente genoodzaakt zijn om het benodigde geld te halen bij de burgers van Amsterdam omdat den Haag niets meer zal stoppen in een kosten verslindend project.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.