Home > > Een reserveringsbeleid is gewoon discriminatie

Een reserveringsbeleid is gewoon discriminatie

Foto: West Virginia University
Als het aan PvdA en Groenlinks ligt moet de gemeente Amsterdam een sterk voorkeursbeleid voeren voor etnische minderheden. PvdA'er Peggy Burke pleit zelfs voor een reserveringsbeleid: bij gelijke geschiktheid dient iemand van allochtone afkomst de voorkeur te krijgen.
Zo'n reserveringsbeleid is natuurlijk fout aan alle kanten: allereerst discrimineer je er autochtone sollicitanten mee. Zij maken bij ''gelijke geschiktheid'' geen kans op een baan. Ten tweede is een reserveringsbeleid neerbuigend naar allochtonen toe. Er wordt immers impliciet de boodschap gegeven dat allochtone sollicitanten niet op eigen kracht een baan bij de gemeente kunnen krijgen. Ik -als jonge hoogopgeleide allochtoon- zou er niet aan moeten denken om ergens te worden aangenomen op basis van het volstrekt irrelevante feit dat ik 's winters óók bruin ben. Nee, ik wil -net als iedereen- puur worden aangenomen op basis van mijn kwaliteiten.

Nu zou zo'n reserveringsbeleid moeten worden ingezet omdat het ambtelijk apparaat een afspiegeling van de etnische samenstelling van de Amsterdamse bevolking moet worden. Daar wordt de plank dus misgeslagen. Het ambtelijk apparaat is immers geen afspiegeling van de Amsterdamse bevolking omdat de hoger opgeleide beroepsbevolking geen afspiegeling is van de Amsterdamse bevolking. Als men dus echt geïnteresseerd is in een etnisch gemêleerde ambtenarenpopulatie dan moet men eens flink gaan investeren in het onderwijs van etnische minderheden. Eerst gelijke mogelijkheden, daarna gelijke uitkomsten.

Een reserveringsbeleid zal slechts leiden tot nog meer onbegrip en polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Gooi bij gelijke geschiktheid dus gewoon een muntje op.

negen reacties op "Een reserveringsbeleid is gewoon discriminatie"

Ralf
-1-  Ralf:
Het moet niet gekker worden. Krijg ik als joodse homofiel ook een voorkeursbehandeling of is dit uitsluitend voorbehouden aan de arabische medemens?
jaap
-2-  jaap:
Beetje teveel dejavu dit.
't zal mijn leeftijd zijn.
John Zwart
-3-  John Zwart:
sja excuustruus knuffelmarokkaan
er is niets nieuws onder de zon
Rafiq
-4-  Rafiq:
@jaap, John Zwart: mooi! Quod erat demonstrandum
Marcel
-5-  Marcel:
“(...)volstrekt irrelevante feit dat ik 's winters óók bruin ben.”

Prachtig, Rafiq, prachtig!
Frans
-6-  Frans:
Hoe baninerend. Vier maanden terug werd door de PVDA nog bekend gemaakt dat vrouwen de voorkeur genoten bij gelijke kwalificaties. Daar is de PVDA na veel protesten kennelijk weer vanaf gestapt, maar tot mijn verbazing zijn daar nu de allochtonen voor in de plaats gekomen. Goed zo Rafiq, als de kritiek van allochtonen zelf komt begrijpen ze misschien hoe iedereen in verlegenheid wordt gebracht. Inderdaad, déja vue.
Tony
-7-  Tony:
Gelukkig ben ik een vrouwelijke gehandicapte Marokkaan. Baan verzekerd!
Theo
-8-  Theo:
Laten we gewoon blij zijn voor die mensen dat ze zo'n kans krijgen!
Matthew A.
-9-  Matthew A.:
dit probleem zal nog wel duren

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.