Home > > Fingerspitzenprognose: de PvdA blijft groot dankzij Asscher

Fingerspitzenprognose: de PvdA blijft groot dankzij Asscher


Het eerste lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen was zondag te zien op AT5. En daar zaten ze dan! Maarten van Poelgeest, Maurice Limmen, Eric van der Burg, Lodewijk Asscher, Laurens Ivens en Ageeth Telleman. De 6 partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de raad. Want sinds 2006 is de raad een heel overzichtelijk groepje fracties. Daarvoor was het nog een bont gezelschap met Leefbaar Amsterdam van vader en zoon Bakker, en Mokum Mobiel met de wandelende bonnetjesaffaire herelf Gonny van Oudenallen, En op de linkerkant een pittig progressief verhaal van Amsterdam Anders de Groenen.
Kleine partijen proberen er ook dit keer weer tussen te komen. De Partij voor de Dieren, de Groenen, Leefbaar Amsterdam (maar pa is dood, dus alleen met junior), en de anti NoordZuidlijnpartij Red Amsterdam. De meest serieuze pogingen om een zetel te behalen komen van Trots op Nederland (ja, die doet in Amsterdam mee) en de ChristenUnie. Waarbij natuurlijk aangetekend moet worden dat ze uit een ander vaatje proberen te tappen. De ChristenUnie uit de gefrustreerde CDA en vrolijke halleloeja Christenhippies, en TON uit de gefrustreerde VVD-er en... Wie eigenlijk nog meer?

Het was toch wel even een verrassing dat Trots op Nederland in Amsterdam met een lijst kwam. Eric van der Burg van de VVD rekende zich al rijk met een respectabel winst, maar TON snoept daar een zetetje van af. De VVD heeft er dus last van. Hoewel? In zetel aantal blijven ze gelijk, omdat er zowel bij de SP als D66 een zeteltje wegvallen. Die laatste zetel gaat niet naar de ChristenUnie, ook niet naar de PvdA, maar naar GroenLinks. Die halen via een close call, een stem of 8, een extra zeteltje binnen. De rest is redelijk stabiel op dit moment.

Maar dit is nog geen uitslag... dit is een peiling als er NU verkiezingen zouden komen. En in deze peiling doet de PvdA het nog gewoon goed, beter dan in de rest van het land. Waarom komt dat? Door Asscher. Kijk naar die vent, en je ziet een betrouwbaar politicus, een prettig bestuurder die weet waar hij het over heeft. En dan kun je ideologisch lullen, of je kunt denken dat het vreselijk slecht gaat, of dat de PvdA een ontzettend regenteske partij is... Het is ook gewoon prettig om te zien dat de wethouder van financiën zich door al dat gekrakeel niet van de wijs laat brengen.

De aanval van D66 op de PvdA wordt dan ook wel heel makkelijk gepareerd. Het getuigt dan ook we van een speels soort amateurisme: zeggen dat de PvdA veel te lang op het pluche zit, maar dat ze wel goede bestuurders leveren. Een leuke spagaat waar Telleman in terecht is gekomen. Ze wil met de PvdA in het college, mag dat niet te hard zeggen want dan levert ze zich uit aan de sociaal democraten, en moet ook nog eens haar winst krijgen door overlopers vanuit de PvdA. het is ook nog eens een keer de allergrootste uitdaging voor de PvdA om de gehele virtuele winst van D66 ongedaan te maken. En daar was Asscher dus mee bezig gisteren tijdens het debat.

Telleman had daar geen antwoord op, en ik weet niet of ze die wel gaat krijgen. Maar er was wel iets aan te merken op Asscher. Hij oogde, in tegenstelling tot zijn eveneens hard werkende collega Maarten van Poelgeest, vermoeid. Vier jaar geleden was hij de jonge gedreven politicus gesteund door een succesvolle allochtone wethouder, nu staat hij er min of meer alleen voor. Want qua aansprekende persoonlijkheden moet de PvdA het dit keer met Marcouch doen, maar die is wel een stukje minder geliefd dan Aboutaleb.

Dit artikel verscheen eerder op fispr.nl onder de titel Amsterdam: de PvdA blijft groot dankzij Asscher

acht reacties op "Fingerspitzenprognose: de PvdA blijft groot dankzij Asscher"

Willem
-1-  Willem:
Dat Amsterdamse politici onbekend zijn bij het grote publiek toont ook Jelmer Uitentuis hier. Ivar Manuel was niet aanwezig bij dit debat. Waarschijnlijk bedoelt de auteur Laurens Ivens (SP).
alex
-2-  alex:
Zet “de wandelende bonnetjesaffaire herself Gonny van Oudenallen” van Mokum Mobiel eens af tegen het miljardenverslindende debacle rond de NZ-lijn en Zuidas, veroorzaakt door de PvdA, VVD en GL, en je weet wat de ware verhoudingen zijn.

Denk na, en geef je stem niet weg aan partijen/bedrijven die er misbruik van maken. Al vrees ik met grote vrees dat de doorsnee Amsterdammer, gelijk de politici, de kop in het zand steekt.
ron
-3-  ron:
red asd = weg met die zooi
ik weet dus wel op wie ik stem......
jelmer Uitentuis
-4-  jelmer Uitentuis:
te snel getikt willem, tuurlijk ken ik laurens, ivar ook trouwens
alex
-5-  alex:
Na de nogal politiek gekleurde bijdrage van Jelmer (maar welke bijdrage is dat niet?) vijf keer gelezen te hebben, begrijp ik nog steeds niet waarop hij de cijfers van deze 'peiling' baseert, maar dat kan aan mij liggen.

In elk geval kunnen we, in tegenstelling tot Jelmers 'fingerspitzen' gevoel, nog een hoop vuurwerk verwachten van Red Amsterdam, hetgeen ongetwijfeld ten koste zal gaan van de PvdA en hun 'aartsengel' Asscher. :-)

zie onder meer:

http://www.ravagedigitaal.o...

http://www.parool.nl/parool...
Mark (BoLo)
-6-  Mark (BoLo):
De PvdA geniet (in mijn ogen) nog steeds verrassend veel steun. Hoe kan je van de Amsterdamse bestuurders verwachten dat ze leren van hun fouten, als de burgers dat ook niet doen.
Anne
-7-  Anne:
Ik ken me niet voorstellen dat de PvdA Amsterdam nog veel steun geniet. Om (nog) eens een voorbeeldje te noemen: hun nr. 4 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad (& beoogd fractievoorzitter), is de eesteverantwoordelijke voor het debacle rond het peperdure, niet-gebouwde stadsdeelpaleis in Oud-West dat de stad Amsterdam alsnog 12,5 miljoen euro kost.

Elke weldenkende Amsterdammer weet zolangzamerhand toch wel dat we hartstikke failliet gaan aan al die prestigeprojecten van de PvdA...?
Theo
-8-  Theo:
Welnee joh, geld zat. Dan werken we met z'n allen toch gewoon wat langer door?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.