Home > > Fingerspitzenprognose: Het leuke leven van D66

Fingerspitzenprognose: Het leuke leven van D66

Amsterdam - Binnenkort vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op fispr.nl voorspellen diverse auteurs op basis van fingerspitzengevoel de uitslag voor een aantal steden. De Amsterdamse voorspellingen van Marcel Duyvestijn verschijnen ook op Amsterdam Centraal.
D66 is een Amsterdamse partij. Grootsteeds. Vrolijk. Fris. Ze hebben een stevige rugwind. Een gladde leider. En een positieve uitstraling. Dan ben je al snel een prettige vluchtheuvel voor het op hol geslagen volk. Die ziet maar twee smaken: voor of tegen Wilders. En dan is Alexander Pechtold een uitstekende optie.

Op dit moment zie ik in de hoofdstad 11 zetels voor ze weggelegd. Een revolutie. Een explosie van vrolijkheid. Want dat is het. Amsterdammers zijn vrolijke mensen. Die kijken met een glimlach over de grachten, eten een lamshaasje, drinken een Grolschje op het terras en zijn tevreden met hun leven. Dat wil zeggen: de nieuwe Amsterdammers. De kenniswerkers. Amsterdammers die er niet geboren zijn, maar hier nu nooit meer weg willen. Hip volk. Als je de kandidatenlijst van D66 bekijkt, zie je dat ze allemaal min of meer communicatieadviseur zijn. Het gaat erom hoe je het verpakt. Niet wat er in zit.

Maar ze zijn ook wereldvreemd. Open het debat over integratie en ze beginnen over het lot van de hoogopgeleide expat. Ooit hoorde ik Alexander Pechtold zeggen dat als je als allochtoon drie hoog achter woont, geen stageplek krijgt en gediscrimineerd wordt, dat je dan automatisch gaat radicaliseren. Dat is het wereldbeeld van een D66’er. En dat willen ze graag zo houden.

En toch. Er zitten ook talenten. In Amsterdam trekt Ageeth Telleman de lijst. Een mooie verschijning. Dat ten eerste. Maar daar grossieren ze bij D66 in. Ageeth won de lijsttrekkerstrijd van Ivar Manuel, een mooie bioloog uit Zeeburg. Zij wil D66 verbreden. Ze wil zich niet alleen voor de elite met designerbril inzetten, maar ook voor mensen die niet een witbiertje bij Dantzig kunnen betalen.

Dat stemt hoopvol. Want de gemiddelde D66’er heeft geen enkel benul van grotestadsproblemen. Ze maakt zich druk over broedplaatsen. Over het opengaan van het Stedelijk Museum. En ze vindt dat alles in Amsterdam in twee talen moet staan. Kosmopolieten. Wereldburgers. Ze zien het groot. Europa. Daar zeggen ze luid ja tegen. Maar de kleine zorgen, de kleine irritaties, de kleine dingen des levens zijn niet aan ze besteed.

Dat breekt ze op. Natuurlijk. Ooit. Maar nu nog niet. In maart halen ze in Amsterdam 11 zetels. Vroeg of laat schuiven ze de oude HAFMO van Mierlo naar voren. Nestor. Maar ook grachtbewoner. Ook Boris van der Ham is een Amsterdammer. En Marietje Schaake (Europarlementariër).

En toch. D66 zal vooral winnen, omdat de nieuw Amsterdammer positief nieuws wil horen. Pechtold geeft ze dat. Hij geeft ze in ieder geval het gevoel dat ze positief moeten blijven. Dat er niks aan de hand is. Dat het leven leuk is. Ja. Dat is het. D66 wordt groot, omdat veel mensen het leven leuk vinden. Zeker in Amsterdam.

[Eveneens gepubliceerd op fispr.nl, onder de titel: Amsterdam: Het leuke leven van D66]

vijftien reacties op "Fingerspitzenprognose: Het leuke leven van D66"

Henk
-1-  Henk:
Leuke column over een leuke partij!

Ik twijfel zelf ook steeds meer.

Mijn eigen partij, de VVD, lijkt alleen nog maar op te komen voor te hardrijdende Hummers, dronken toeristen en dagjesmensen, overlastbezorgende kroegbazen en andere stadsprofiteurs, maar niet voor de echte, breed samengestelde, Amsterdamse bevolking.

De PVDA heeft de stad tot een bodemloze (bouw)put gemaakt en gaat straks als Robin Hood het geld weghalen bij diezelfde stadsbewoners.

En GL heeft met milieuzones en City Cargo laten zien dat foto's in het Parool belangrijker zijn dan echte resultaten.

Ik begin steeds meer te geloven in de nuance van die leuke D66. Geen zwart of wit, maar samen met Amsterdammers in gesprek over al die lastige dilemma's. Dat maakt de politiek weer leuk!
Maar, dan moeten ze nu wel in talent investeren.
Jack Jansen
-2-  Jack Jansen:
D66 heeft een groot voordeel: ze zijn de laatste tijd niet op hun bek gegaan. Nou ja, met Guido Frankfurther, maar dat is iedereen allang weer vergeten.

Het hele Amsterdamse politieke landschap, voor zover ze in het college zitten, of redelijk vertegenwoordigd zijn in de raad, varieert van overduidelijk incompetente blaaskaken (PvdA, GL) tot compleet onzichtbaar (SP).

D66 en VVD (in mindere mate: vdBurg is ook een blaaskaak, maar of-ie incompetent is weten we nog niet) zijn de uitzonderingen, dus die winnen.
MarkP
-3-  MarkP:
Leuk dat die fingerspitzenprognoses ook hier weer verschijnen!
Paulus de Wilt
-4-  Paulus de Wilt:
Leuk! Maar je hebt de VVD en GroenLinks omgewisseld, Marcel (echt, geen grapje).
Daarnaast lijdt je denk ik een beetje aan grachtengordelblindheid. Hier rond en buiten de ring is D66 helemaal niet zo hip en populair. En dat is zeker de helft van de stad. Tot slot: eerlijk gezegd vind ik GroenLinks veel meer de Amsterdamse partij. Femke Halsema, Tofik Dibi, Kees Vendrik, Judith Sargentini, Kathalijne Buitenweg: allemaal Amsterdammers.
ron
-5-  ron:
Teiltje !!!!
niets braakmakenders dan d'66.
godszijdank is die truus van een sas verdwenen(hoogstwaarschijnlijk met de meest haalbare uitkering....)
Nee, wér-ke-lijk-waar de meest af-schu-we-lijke non-mening-mensen die er bestaan;
maar...tegelijkertijd: volgens Darwin maakt de uitzondering nde rege.
nou wat mij betreft onder t ijs met ze!!
Marcel Duyvestijn
-6-  Marcel Duyvestijn:
GroenLinks is óók een A'damse partij. Er komt nog een stuk over GL. Vooral over mijn liefde voor Femke...
Frans
-7-  Frans:
En niets over Red Amsterdam? Volgens O+S vandaag goed voor 11% van de kiezers!
f.bol
-8-  f.bol:
Ja ik miste die Red Amsterdam ook al. Maar in één kolom Dantzig associëren met elite en designerbril is een beetje gek hoor....
Dantzig is niet hip. Witbier ook al niet meer.... Verder heb ik veel zin in een groot d'66 in Amsterdam.
EgbertR
-9-  EgbertR:
@Freud & Disney

Tja Marcel, mooie wensdroom.
Beetje anti-SP, beetje loyaal GL.

Prominente plek ook voor de schrandere neefjes en nichtjes van ons ome Jooppartij.
Amsterdam is net Duckstad.
Er dreigt gevaar. De stad moet gered.
Guus G. schiet Klaartje K. te hulp met haar nauwelijks opgemerkte missie: Het gevaar van de reuzemol stoppen voordat haar stad in elkaar dondert.

Of is je progbetoog toch vooral een rationalisatie voor je verlangen naar Femke-achtige lijsttrekkers in de hoofdstad. Ageeth T. als substituut voor Femke H.

Mixed emotions. Stirred, not shaken.

Ik mik al wat dromerig op 12 PvdA, 8d66, 7GL, 7VVD, 4SP, 3RA, 2CDA, 1LA + restanten. Mogelijk een restzetel tussen d66 en GL wijfelaars.
City Zen
-10-  City Zen:
&respondenten O+S

Volgens een onderzoekje o.i.d. door de dienst onderzoek en statistiek in opdracht van AT5 http://www.at5.nl/artikelen... , leven de verkiezingen vooral onder kiezers die twijfelen tussen Red Amsterdam, Partij voor de Dieren, CDA en SP.
AT5 noemt dit opvallend; opvallender is dat op de site van O en S hierover niets terug te vinden is.
Duidelijk is dat 20% van het electoraat op drift is geraakt. Vooralsnog lijkt D66 daar het meest van te profiteren.
EgbertR
-12-  EgbertR:
@ 11, 10, 11

Het patroon van een three horse race tussen PvdA, VVD en D66 is hier in Amsterdam uitgebleven. Sterker nog, PvdA is weer bijna 2x zo groot als de eerste volger.
Landelijk kan het nog wel, misschien zelfs een four horse race tussen PvdA, PVV, CDA en VVD als dark horse.
Wat zegggen jullie vingertoppen Marcel, Jelmer, Marleen?
EgbertR
-13-  EgbertR:
@ dark horse
Interessante peilingen voor Rutte:
http://www.parool.nl/parool...
Trend
-14-  Trend:
@ four horse race
Rutte en Pechtold ex-aequo op 2 vóór Halsema en achter Cohen op 1.
zie http://www.parool.nl/parool...
De Pers, Politieke Barometer
-15-  De Pers, Politieke Barometer:
Ere wie ere toekomt, in De Pers werd al in januari de VVD als serieuze titelkandidaat belicht.
En in de polbars sinds 2002 was te zien dat Fortuyn- en Wilders(achtigen) een potentieel kennen van 30 zetels.
31-30 en 24-21 wijzen op een electoraal gevecht tussen links en rechts waarbij grofweg 1-op-de-3 stemmers elders zijn toevlucht zocht: bij de confessionelen of bij de lijst Wilders.
EgbertR

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.