Home > > De ultieme kraak

De ultieme kraak

Foto: ik heb deze foto gekraakt
Centrum -Vanavond om acht uur is het zover, dan nemen krakers het paleis op de Dam in bezit. De kraak is met veel bombarie aangekondigd: fakkels en breekijzers moeten mee. Naar verwachting zijn er live optredens van de ME en burgermeester Cohen. Hard tegen hard, leven en dood.

De inzet is erg hoog en de organisatie benadrukt dan ook dat er veel op het spel staat: ''Binnen nu en enkele maanden zal koningin Beatrix haar handtekening zetten onder de wet die kraken verbiedt. Om te voorkomen dat wij dakloos worden, zullen we haar net gerestaureerde optrekje op de Dam in Amsterdam kraken. Het paleis is groot genoeg, dus kom mee kraken als je ook je woning uit moet!''
Toegegeven, dat kraakverbod is sowieso discutabel en dat paleis is natuurlijk een erg mooi optrekje. Ik vrees echter dat deze kraakpoging uitmondt in een boel geweld ('fakkels?') en beschadiging van een mooi monumentaal pand. Dat zal het imago van de kraakbeweging geen goed doen.
Aan de andere kant kan deze actie er wel voor zorgen dat er eens wat leven wordt ingeblazen in de discussie over de functie van het paleis. Want wat willen we nu eigenlijk met het pand?

Tenslotte is er natuurlijk nog een boel onzeker: komen er nu twee man en een paardenkop opdagen of zullen krakers en masse naar de dam trekken. Wordt het een dooie boel of krijgen we jaren tachtig spektakel te zien? En als de kraak nu lukt? Wordt het paleis dan omgetoverd tot een daklozenopvang, een ziekenhuis of een zwembad? Komt er een referendum? En zal de koningin zich over de kwestie uitlaten? En is het nu wel of geen (rechtse) grap?

Komt dat zien, vanavond acht uur live op de dam: de ultieme kraak(poging)!
Foto: Indymedia

twintig reacties op "De ultieme kraak"

Krakengaatechtweldoor
-1-  Krakengaatechtweldoor:
HOAX!

Lees gewoon eens goed die tekst op dat 'pamflet', (in retro jaren '80 design... dat blijkbaar alleen maar digitaal is verschenen...) daar sijpelen woorden doorheen die echt uit de Geenstijl hoek ofzo komen. Kortom, rechtse provocatie dus.
Rafiq
-2-  Rafiq:
@Krakengaatechtweldoor:“Kortom rechtse provocatie dus”

Gelukkig :)
Theo
-3-  Theo:
Hoe graag ik ook mee wil doen met het beschuldigen van die walgelijke fascistisch/rechtse media van Telegraaf/geenstijl, waarom staat het dan ook op Indymedia?

http://indymedia.nl/nl/2009...
Flex
-4-  Flex:
Het is helemaal niet met veel bombarie aangekondigd. Die flyer werd op Indymedia geplaatst en dat was alles.

Vervolgens was het de massamedia die ermee aan de haal ging. Natuurlijk niks onderzoeken of navragen want dan kan je er niet meer over schrijven.
Kgewd
-5-  Kgewd:
@Theo: Iedereen kan pamfletten en artikelen plaatsen op Indymedia, jij en ik ook.
Rafiq
-6-  Rafiq:
@Flex:
“Vervolgens was het de massamedia die ermee aan de haal ging. Natuurlijk niks onderzoeken of navragen”

Pretendeer ik hier onderzoeksjournalistiek te bedrijven?

“want dan kan je er niet meer over schrijven.”

Inderdaad, je hebt me helemaal door.
Nepq
-7-  Nepq:
Weet iemand of er webcams of de dam zijn gericht? Ik wil wel zien of er iets gebeurt hier vanuit Zweden:P
Krakengaatechtweldoor
-8-  Krakengaatechtweldoor:
Rectificatie: zojuist heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat deze oproep toch NIET UIT RECHTSE HOEK komt! Het taalgebruik zette misschien wel enigzins op het verkeerde spoor, maar ik neem mijn woorden terug.

Op naar de Dam allen!
Rafiq
-9-  Rafiq:
@Krakengaatechtweldoor: Thnx voor de update!Afwachten dus...
Rafiq
-10-  Rafiq:
http://www.parool.nl/parool...

En dus toch: “Enkele tientallen actievoerders hebben zich dinsdagavond verzameld op de Dam in Amsterdam...”
Theo
-11-  Theo:
Jammer, misschien verklaard het plotselinge overlijden van Ramses Shaffy de lage opkomst?
John Zwart
-12-  John Zwart:
Het werd dus een “dpoie boel”, gelukkig maar, breekijzers aan het Paleis, ik moet er niet aan denken, na zo'n langdurige restauratie.
@Theo: je schrijft zo vaak en veel, maak je nou nog steeds d-t fouten?
John Zwart
-13-  John Zwart:
oeps: dooie boel
Theo
-14-  Theo:
Geefd niet.
Bart
-15-  Bart:
Geeft allemaal niet, maar je moet 'visie' en realiteit nu eenmaal niet uit het oog verliezen: de krakers van nu, zijn niet de krakers van toen (zegt een kraker van toen!)
Als er geen hele grote 'achterban' is, moet je een dergelijke actie nooit ondernemen, hoogstens als knipoog naar de jaren '80 van de vorige eeuw ( de poster is ook 'zeau jaren '80')
Even duidelijk: een kraakverbod lost niets op, behalve het veroorzaken van meer geweld en meer ontruimingen (al dan niet terecht)..
Een 'wet op de leegstand', waarin ondermeer gereld wordt hoelang een eigenaar een pand mag laten leegstaan en waarom, en waarin ook is opgenomen dat de gemeente vervolgens zonder moeilijke procedure panden kan 'vorderen' tegen marktprijs - 20 %, lijkt me een adequaat instrument tegen het 'huisjesmelkerssyndroom', dan kan iedereen via openbare registers zien wat iemand met zijn of haar (speculatie) pand doet. Verkopen: niets mis mee, verhuren: ook niet, maar leegstand: alles mis mee in een tijd van schaarste...
Vertaalbureau Engels
-16-  Vertaalbureau Engels:
Toch zijn er ook veel studenten die anders geen woning/kamer kunnen krijgen. 400 euro voor een klein kamertje is echt van de gekken! Het zou natuurlijk ook helpen als legale tijdelijke bewoning van panden financieel aantrekkelijker zou worden.
Bart
-17-  Bart:
@ vertaalbureau Engels: ¤ 400,- voor een kamer inclusief is echt niet abnormaal, ik zou zo zeggen, gezien de schaarste, zeer redelijk. Een legale etage in de vrije verhuur van zo'n 60 m2 kost al gauw 800-900 ¤ (kaal), dus als de eigenaar/ hoofdhuurder er nog iets uit wil halen...
Het grote probleem in Amsterdam is dat er een heel groot verschil is tussen woningen van corporaties (waar altijd het puntensysteem geldt) en de 'vrije jongens', eigenaren/ huurders van huizen en appartementen, die alles kunnen vragen voor hun o.z.: gemeubileerd, per week/ maand , voor expats, of per uur (ja die zijn er ook)..
En de Gemeente Amsterdam heeft nog steeds geen fatsoenlijk antwoord op deze schaarste, noch voor studenten, nog voor mensen met weinig inkomen. Wachttijden voor een huurwoning zijn belachelijk lang, logisch dat 'kraken' een oplossing blijft!
Ik betaalde destijds: (1980) 180 gulden p/m voor een kamertje van 16 m2 zonder was of douchegelegenheid, zonder telefoonaansluiting, zonder isolatie en zonder verwarming ('mogelijkheid voor olikachel') en met veel lekkage.. Ja op een prachtige locatie : Spinhuissteeg in het centrum (zit nu het SAS hotel...
Dus laten we niet al te veel klagen in deze welvaartmaatschappij?!
Eugarious Laagsteppe
-18-  Eugarious Laagsteppe:
De voornaamste reden dat er zo'n krapte is op de huizenmarkt is dat er veel te veel eenpersoonshuishoudens zijn. De losbandigheid en het gebrek aan moraal van de huidige generatie leidt helaas tot een toename van het aantal scheidingen.
Er wordt niet voor niets gezegd: “Tot de dood ons scheidt!” En niet:“Tot onze behoefte aan vreemdgaan ons scheidt!”.
Als het scheiden weer moeilijker gemaakt wordt, net zoals vroeger, zal de woningmarkt verbeteren, zal het aantal hangjongeren drastisch afnemen, de criminaliteit dalen (er is immers weer een goede opvoeding mogelijk doordat er twee ouders zijn) en zullen zich nog veel meer voordelen voordoen. Helaas is de gemiddelde Nederlander niet in staat dit in te zien.
Bart
-19-  Bart:
@ Eugarious Laagsteppe: wat heeft 'kraken' nu met losbandigheid en moraal van deze samenleving te maken? Mensen zijn vrij om te kiezen voor een relatie, en als die misloopt ben je weer 'single', zo is dat. Het aantal hangjongeren is op geen enkele wijze afhankelijk van het aantal stukgelopen relaties, en de criminaliteit is vooral afhankelijk van de economische situatie in Europa.Twee ouders zijn absoluut geen garantie voor een goede opvoeding! En de gemiddelde nederlander is blijkbaar slimmer dan Eugarious Laagsteppe...
Vertaalbureau Engels
-20-  Vertaalbureau Engels:
@ Bart

Gelukkig ben ik al lang geen student meer en had ik het erg goed tijdens mijn studietijd (wel een leuke schuld aan overgehouden die ik nu zsm aan het wegwerken ben). Geen wasgelegenheid kan ik me echt niet voorstellen... Brr...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.