Home > > Woordkunstenaars worden wereldverbeteraars

Woordkunstenaars worden wereldverbeteraars

Foto: Google
Zuidoost - Bijlmerstyle start een politieke partij. Voor de niet-ingewijden: Bijlmerstyle is een platform met als doel ''het ontdekken, ontwikkelen en promoten van creatief talent in Zuidoost''. Kortom: jongeren, hip-hop, verzamel-cd's etc. En vanaf nu dus ook politiek.
Het plan is om mee te doen aan de aanstaande deelraadsverkiezingen.

De nieuwe partij stelt zich ten doel ''de kloof tussen de politiek en de bevolking te dichten en een eind te maken aan de geweldsspiraal in Amsterdam Zuidoost''. Een goed initiatief: Bijlmerstyle kan vele jongeren activeren deel te nemen aan het debat, de hemeltergend lage verkiezingsopkomst opschroeven en de gevestigde politieke orde (lees: de PvdA Zuidoost) wakker schudden. Er is momentum.

Helaas stemt de uitwerking van het initiatief weinig hoopvol. In Goedemorgen Nederland kon oprichter Robert Coblijn niet één concrete maatregel noemen die de partij wil uitvoeren. Hij kwam niet verder dan het vage idee dat ''de partij meer gaat voor een positieve benadering van de jongeren om zodoende die negatieve tendens tegen te gaan''. Tja, leuk en aardig maar niet realistisch. Schooluitval, straatgeweld en schietpartijen moet je niet positief benaderen maar keihard aanpakken.
Hopelijk gebruiken de heren van Bijlmerstyle deze wintermaaanden om een behoorlijk verkiezingsprogramma op te stellen. Want er mag best weleens een frisse wind door de politiek van Zuidoost waaien.

vijf reacties op "Woordkunstenaars worden wereldverbeteraars"

Bart
-1-  Bart:
Kortom, Bijlmerstyle heeft niet verder nagedacht 'dan dat er iets positiefs' moet gebeuren. De Bijlmer moge dan de moeilijkste buurt van Amsterdam zijn, dat ligt vooral aan de inwoners zelf, en in tweede instantie aan de lokale politiek.... Conclusie: noch de deelraad is competentent, gezien alle 'incidenten'(?), nocht dit jeugdige initiatief. Ik denk dat in bepaalde buurten van de Bijlmer sloop, refistratie van alle bewoners en nieuwbouw een eerste aanzet tot participatie is; want 'wie er niet woont', neemt geen deel aan het maatschappelijk proces. En aan criminele bendes hebben we echt niets: gewoon de bak in of terugsturen.
Arnoud de Jong
Een groep jongeren organiseert zich met de bedoeling 'iets positiefs' te gaan doen. Je kunt zo'n initiatief natuurlijk de grond in stampen met het argument dat ze geen tot in de puntjes uitgewerkte plannen hebben klaarliggen, je kunt ook waardering en steun proberen te genereren voor een beweging die in ieder geval íets in de goede richting wil doen.

Een groot deel van de problemen in Zuidoost wordt veroorzaakt door een gebrek aan samenhang en sociale controle. In dat licht is iedere vorm van organisatie een verbetering te noemen. Even los van de 'gangs' dan natuurlijk..
Rafiq
-3-  Rafiq:
@Bart: oke mits sloop maar geen doel op zich is. We zien nu immers dat de problemen zich van het hart van Zuidoost naar de randen (Holendrecht, Gein, Venserpolder) verplaatsen. Wat dat betreft kan er meer worden gedaan aan het mobiliseren en activeren van de bewoners.

@Suffie: Nee, in de grond stampen is niet mijn bedoeling. Ik waardeer het initiatief. Maar nu nog wel een uitgewerkt programma: “Hopelijk gebruiken de heren van Bijlmerstyle deze wintermaaanden om een behoorlijk verkiezingsprogramma op te stellen. Want er mag best weleens een frisse wind door de politiek van Zuidoost waaien”.

Da's dus een positieve benadering :)
Arnoud de Jong
Tja, Rafiq, maar je hoort het wel al door de reacties heen: het zal wel allemaal wel niets worden... Vermoedelijk zal daar wel iets van waarheid in zitten, maar je kunt een mislukking ook van buitenaf manipuleren. En daar zit een beetje mijn angst...
Theo
-5-  Theo:
Zeer positief, ik hoop van harte dat Bijlmerstyle veel media-aandacht krijgt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.